Sunday, November 30, 2008

Asam pedas ikan parang dengan nenas

Hem..
pagi ni turun ke bawah..ke dapur aku senyum-senyum..?..sebab?..bukan sebab skru aku longgar ke apa taw..sebabnya dapur dan ruang tamu aku udah bersih...dan cun..hasil tungkus lumus semalam..legaa..baru best nak masak..
then cari ikan dan sayur di pasar tani...

Lepas breakfast, aku cuci peti ais.. so buang segala benda misteri yg aku pun dah tak kenal itu apa..terung ke..timun?..daun kari ke daun kesum?..hhehhee...segala alien2 aku buang...cuci peti ais..dan masukan barang baru...buah....sayur..ikan, sotong etc...
heh...

Nak masak apa ek??
ada ikan parang..dan nenas yg mak bawakan last week un ada..so masaklah..asam pedas ikan parang..

ASAM PEDAS IKAN PARANG WITH NENAS

hem....nyammm...nyammm..sedap sgt sebab ikan fresh (haha..keji nya memuji masakan sendiri...hehehe)



Bahan-bahan:


ikan parang 3 hiris
bawang merah - 5 ulas
bawang ptutih 3 ulas
cili kering - 10 tangkai/biji
belacan - 2 cm
halia - 2 inci
serai -2 batang
air asam jawa
asam keping

daun kesum
Hirisan nenas
garam
gula
minyak

Cara-cara:

Bersihkan ikan, cuci dan toskan. Letak tepi.
Cili kering tu hiris pendek-pendek, buang biji, rebus sebentar.
Cuci bersih cili tadi...toskan sebentar.
Kisar cii bersama bawang putih, merah dan halia.
Tumis bahan kisar bersama belacan dan serai (titik/ketuk penyek) dgn api perlahan hingga cili masak dan agak garing.
Masukan semangkuk air asam jawa dan tambah air dan asam keping.
Biar mendidih, masukkan gaam, sedikit gula dan masukan daun kesum.
Bila dah mendidih, masukan ikan. Biar mendidih hingga ikan masak.

Masukkan hirisan nenas...biar sebentar.
Test le rasa..cukup tak asam garam nya..
dah oke..angkat dan hidang.

Selain asam pedas..catz masak sayur kacang buncis ni..goreng belacan..
oke...



SELAMAT MEMASAK!

2 comments:

Anak Jawa said...

bila nk buat kelas masakan lak??
cheq jemu masak jemput2 jer... hehehe

Catz said...

kelas masakan??
hehehehhe....i bukan cikgu..tak reti lah cikgu AJ nak mengajar nih..
errr....ada ke pun anak murid nak belajar..