Thursday, November 20, 2008

ubat stress..kehkehkehkehkeh???





stress?..yup..
i and i ate a lot last night..woahhh...
ye udah..usah ngomong lagi hal kelmarin. makin pusing dong.(ni tiru dialog cerita indon pukul 7.30 mlm tadi).
jadiknya...aku takde mood lah nak buat apa2 hari ni...
plan nak ke kampus pun malas..oh...aku dah plan nak pegi seminar la....
aku singgah ofis kejap...and drive terus ke seminar.
seminar apa??? 'seminar pertahanan diri wanita'
dah plan since last week lah nak pegi..bukan senang nak pegi seminar cenggini..free pulak tu..
anddd....the speaker..selalu tgk kat TV...finnaly today dpt dengar talk dia..hih...heh. hhuhuhu.

speakernya popular...penganalis jenayah, Dr Kamal Affandi ..ala kalau ko peminat Edisi Siasat wan Kamarudin TV7 yg pupular dgn word "apa kejadahnya" tuh..sure pernah nampak Dr kamal ni..or if pernah tgk rancangan KMJ...wanita hari ini dsbgnya.

Muka nampak macam serious ek kalau kat TV tuh..hiks..tapi bila attend talk dia..mulot aku lenguh..lenguh ketawa oke....kelakor gila...so talk 2 jam lebih tu rasa kejapppp aje. hiks..ni mcm talk 2 jam lebih...2 jam tuh ko asyik ketawa..so...lenguh tak mulot??...ketawa ...ketawaaa..ketawa.. bukan sebab dia buat persembahan raja lawak tau...tapi penyampaian dia memang sentiasa diselit unsur2 humor....he's damn funny..very entertaining..
tajuk talk: "terperangkap..apa nak buat??"
dari start dia ke depan naik stage..sampai lah end of his presentation...memang kelakar. Aku sukaaa....aku yg mlm tadi stress teruss mcm ilang stress dah...
so basically topicnya merangkumi...jenayah ragut, rogol etc...jenayah yg biasa terjadi kpd wanita lah...
and banyak tips lah yg diperturunkan....how to prevent dr jadi sasaran peragut, etc....sebagai wanita memang kena hati-hati...now jenayah ragut, bunuh rog0l dah makin berleluasa...kalau tgk TV, berita suratkhabar ngerii...so kalau boleh kita elakkan diri dari jadi mangsa..

banayak juga pengetahuan baru yg aku dpt....tentang tektik2 peragut etc..
antaranya:

biasanya..peragut akan memilih org yg bawa beg bertali panjang (lebih senang nak ragut)..
hemm..


Dr Kamal kata.... kalau bawa beg..jgn sling/selempang kat badan..ramai org kata itu lebih selamat..actually NO! ...if kena ragut....sgt bahaya...lebih baik bawa mcm biasa...bila kena ragut beg tuh sennag lepas dan kita selamat tidak cedera etc...oh ok...dia kata...nak bagus..beli beg yg ada buckle kat tali tuh..bukan yg terus jahit tali tu ke beg...bahaya bila di ragut..susah putus..
dia ckp..bawak beg yg selonggok RM15 yg dah serpih-serpih tuh lagik bagus...wakakakka..buat lawak pulok...

bersambung..
nak masak le..

7 comments:

AziBam said...

Eh aku sukalah Dr Kamal AFandi ni...hahaha ada crush dulu dulu...... huhuhuhu....

iNGENiOUS AYU said...

alamak.. salah teori la ye? ingatkan sling beg lagi selamat. haiya -_-

maknanya bawak handbag yg tali pendek tu lagi selamat la ye? ke mcmane?

Catz said...

hi ajibam..

adam sihat?
hiks..crushh?..hikssssss....now muka dia nampak tua sudah...he's now 41..
hehhehe..dia ckp status dia.. "masihhhhhhhhhh berpunya."
hikhikhik

Catz said...

hi ayu..

ye,,jgn bawak sling mcm tuh... sangkut je kat bahu mcm biasa..
e..kalau bawak beg tali pendek...Dr kamal kata risiko utk menjadi sasaran peragut kurang...lebih selamat katanya,

purp said...

dia ada bg statistik ke brp byk kes ragut yg melibatkn sling bag, handbag & jenis2 beg yg lain? tp... camna nak buat statistik klu masa report, polis x tanya pun pakai beg apa. prevent or permit?? looks like he encourages us to permit...

-mangsa ragut ;-)

Catz said...

purp,

derang ni..bhgn siasatan jenayah dah buat study...dia tak put statistik..tapi depa study and interview ramai peragut tegar...and mereka sure ada catatan on this matter....cuma tak publish..
bila talk about ragut...kat malaysia nowadays mcm susah dah nak elak..
tapi sasaran peragut mereka bleh nampak trendnya...dan most important..keselamatan kita...kalau boleh supaya walau beg kita dioragut..tapi nyawa kita tidak melayang gitu..so...adalah tipsnya..

kamalfnd said...

cakap aku tua ek?!!grrrr..(fitnah tu azibam!Jgn pcaya!!)

ha ha..apapun thanx and i'm glad u learnt something kat sesi tu. Selalunya diaorang terkencing kencing sambil ketawa je!!HA HA

Salam Selamat ek.
kamal fnd hashim
019-2109999


www.kamalfndhashim.blogspot.com