Friday, November 7, 2008

Sambal telur puyuh


satu perkara yg catz ingattt sgt bila tgk telur puyuh ialah ..kandungan kolesterol pd kuning telur putyuh jauhhhh lebih tinggi berbanding telur ayam, walau saiznya jauhh lebih kecil dr telur ayam...sampai bila-bila ingat ..(tapiii tetappp nak makan jugak tuh...)
semalam..utk makan mlm..saja buat sambal ni..motif?..sebab harga murah kot..RM1.09 dalam 12-15 biji,,kalau telur ayamm..RM1.00 now dpt 2.5 bijik je kot kan...ekekkeke...eh..ada kaitan ke??
so bahan-bahan:

telur puyuh (sukati berapa biji...) -rebus dan buang kulit (kalau sayang nak buang kulit, simpan, bleh buata kraftangan frame gambar.,,hehehhe
cili kering - 4 sudu besar
bawang besar - 1 labu
bawang putih - 3 ulas
belacan 1.5 inci
air asam jawa 2 sudu
2 sudu sos tiram
garam dan gula.

cara memasaknya:

ala..mcm masak sambal tumis biasa je..
tumbuk bawang putih..tumis bersama belacan hingga naik bau.
masukkan cili kering kisar, kacau hinggan garing sedikit.
masukkan sedikit air dan bawang besar,kacau sebati..masukkan air asam jawa.
Masukkan sos tiram.
kacau sebati...agak2 kuah dah agak pekat, masukkan garam dan gula to taste..
then masukkan telur puyuh tu..kacau2..siap..
hidang..mkn dgn nasi suam..gorila lalu pun tak perasan...(tpi kalau gorila tuh pakai kasut tumit tinggi bunyik keletak keletuk, sure lah perasan..baik cepat-cepat lari...angkut sekali nasik dan sambal oke..)

5 comments:

CAHAYA said...

adui, rajin masak eh? terliur je setiap kali, entry makanan je banyak! hehe.

Shah said...

Eeekkkkkk!!!! Terliur tahap maksima ni....

Catz said...

hi cahaya..
takdelah rajin sgt..suka masak je..ikut mood..yer..blog saya cerita pasall makannnn..dan makannnnn

Anak Jawa said...

dah siap ker frame gambar dr kulit telur burung puyuh tuuu??? hahahaha

Azwan said...

a'kum...hmm telur puyuh ni mmg sedap ....nak pulak kecik2 n come lote...tapi saya agak musykil kenapa ramai org kate telur puyuh ni bnyk kolesterol? saya cuba cari fakta di internet tetapi info yg saya jumpe sebaliknye.....mungkin anda boleh lihat di sini...

http://www.myhealth.gov.my/myhealth/bm/pemakanan_content.jsp?lang=pemakanan&sub=0&bhs=may&storyid=1248147056339

http://majupuyuh.blogspot.com