Friday, February 13, 2009

more food .... (balik kg = makan)..hihihi

sesekali balik mmg best masak-masak dgn emak...eh...ada kemajuan yg sgt ketara di rumah emak..adik lelaki aku wah....dah teror masak uols....sekali pandang dari belakang ...mcm chef daaa.....memang sgt boleh harap...dari memotong bahan, menggoreng...masak sayur....sgttt boleh harap (walau a bit ngada2 kdg tuh sebab dia the only boy dan bongsu)...and..
eh...dia dah jadik pengawas pulak....wakakakka...siap frame sijil perlantikan...wakakakkaka..geli hati aku...ni adik aku yg dulu kena buli kat hostel sekolah teknik dia tuh... (sapa baca entry aku taun lepas ingatle kot...)..pastuh nangis2 mintak duk luar..takmo duk hostel and now....pelajar cembeng nih jadi pengawas..apa2 pun oklah..kot lah dia makin rajin belajo ke...kan..tahun ni nak SPM... aku harap dia nanti jadik chef ke...bagus ye dok....
sebabnya kan..aku tgk...unsur-unsur ke arah itu tu dah ada. Faktanya:

1.adik lelaki aku ni dah makinnnn rajin ke dapur...segala keje dapur dari basuh sudu..basuh periuk kuali...potong bawang, sayur, siang ikan...masak nasik, goreng telur, masak sambal ,goreng ikan...rebus ikan utk kucing-kucing dia...masak sayur dah pandai dah...setakat suruh buat air tuh...pandai beno dah...

2. Masa dia dtg rumah aku..dia dukkklah belek segala buku-buku...majalah-majalah masakan aku...sampai aku tanya...nak ke buku/majalah tu..amiklah....


aku ni dulu cita2 konon nak jadik chef..tapi..tak kesampaian..jadik chef kat rumah senirik..kotlah adik aku jadik cam chef wan ke ....kan ke best....(walau pun adik aku tuh badannya sasa dan besor gedabak..hihihi).. jgn mare yek keri..ko bila nak diet...kihkihkih

udang galah ek?..ni nora jonet yg siang, buh kunyit bagai....adik lelaki aku goreng, aku??..makan.

tempe ni....adik lelaki gak yg goreng...

sayur ni...sayur lemak cili api jantung pisang....sure ada yg heran..napa tak kuning...abah tak mkn benda/sayur yg ada kunyit..so tak bubuh kunyit...sedap jugakkk.......

ni sambal goreng jawa...di masak oleh dua jawa rangers..catz dan adik lelaki...hihihi...mak aku duk jerit suh adik aku tgkkkan dapur...(mak duk kat depan tgh babai-babai dgn nora jonet yg nak balik JB)..tau2..mak aku ke dapur..dah siap dah...sedap u ols...kombinasi aku dan adik menghasilkan sambal goreng sedap ni (mmg keji bunyiknya krn memuji masakan sendiri..hahah)


lepas lunch...nak balik...upacara menjolok buah kelapa...eh..menyabit... jarang lah kitarang nih nak amik pot pasal buah kelapa yg sgt lebat keliling rumah ni..kat kedai makan sibukkk plak nak minumk air kelapa..sebijik RM 5.00 pun lalu....yg kat umah mak ni free takde sapa endah...
so...aku suh emak..papa...dan adik aku sabitkan kelapa muda ni..aku pun tolong gak...dapat le sabit sebijik..sebab aku mentel...lari-lari jauh takut kena hempap buah kelapa....

nampak tak pokok2 kelapa tu? ..semua berbuah lebat mcm kat bawah ni...tapi takde sapa nak petik ke..makan ke..biasalah..benda free depan mata tak nak.....kan...kalau kat kedai mkn tu..ngada lak nak minum air kelapa..

dah dapat sabit....emak tebukkan sebijik...dpt le minum..apa tuhh...istilahnya chef wan... 'fresh from the garden, straight to the mouth'....hihihihi..kihkihkih...gluk..gluk...wah..sweet and fresh.
sapa nak bleh dtg rumah mak aku....

Ni 11 bijik kot...bawak balik....wah..gaduh2 lah depa ni sepanjang perjalanan ye tak...hahhaa...
and...now..masih lagik ada tertonggok kat sudut dining area kat umah ni...dekat dapur...ada 10 bijik lagi..yg maha hazabbbb oke nak tebuk dan belah kelapa ni...iskkk..tu lah mak aku tanya..'ko ada ke parang nak belah/tebuk kelapa ni?' ....aku ckp... 'ada mak...pisau ikan..."..hihihihi..
azab oke...aku dah guna pisau ikan tuh...tak de kesan u ols...kehkehkeh...dpt le tebuk sket...nak belah?..hahah...tah2 pisau aku ni yg terbelah dulu...sakit ok tgh aku...smlm dpt tebuk sebijik..kembang-kembang idong bangga aku...tapi kecah gila dapur akuuu......uwaaaa...

tah..tgklah esok lusa kot aku rajin buat projek belah kelapa yg seploh bijik ni..(ke...ptg ni aku kena pi beli parang dulu??)...
isk....

p/s : kat kedai apa nak beli benda alah parang ni??..info plissss....karang busuk je kelapa aku ni..
penat bawak jauh-jauh...

Ni bunga mak..tangan mak aku ni sejuk..bunga dia idup cantik-cantik... mak tanya aku..tak nak ke amik pokok..aku ckp..tak yah la...dr idup segar2..dapat kat aku terus kojol jawabnya....
ada dua pasu tgh nazak kat apartment aku tuuu....hiks.

aku suka pokok ni..lawa....apa nama ek?? sapa tau??

tata mak...!!

28 comments:

~aianna~ said...

sis..nape en3 ni senyap je..xde ckp2..hiks...adakah itu msk lemak jntung pisang????ya allah...nakkkkkkkkk!!!!

kikin_78 said...

waaaaaaaaaaah sgt terliur la wahai cik catz oiiii...bikin selera membuak2 jer...mau balik nie kin kerat jantung pisang kat luar pagar tu masak lemak cili api...perghhh terliurrrr sudaaaah

neezareef said...

catz..kg kt mane tuh...

iNGENiOUS AYU said...

wah sedapnyer tgk sambal goreng jawa tu. nyum nyum nyum :D

eh, psl parang tu belila kat kedai hardware, rasanya ade. huhu..

amerbourdon said...

wahh..nak ikot balik kpg...huhu

atty's said...

semua makanan di atas adalah sgt sedap tau..ko kejam catz..aku tgh lapo..

bozzobattousai said...

klu dah jawa tuh memang tak leh lari dari tempe...he he he...samalah ngan bozzo fav tempe goreng sambal..

pinkebaya said...

hmm really miss cooking session wit my late Mak..
err... walaupun aku x penah masak.. and hanya jadi AJK potong sayur but windu gurau senda kt dapor with her...
and jantung pisang lemak cili is also her favourite.. huhuhu.. i want my MUM now huhuhuhu

roseazmi said...

saja je tau..buat orang terliur je...bak sini resepi sambal goreng tu..air nyioq tu mmgla mengancam betull..ada aku gian air kelapa kat sini..mana nak cekau air kelapa kat nz ni..?yh ada pun dlm tin tapi rasa hancussss..giler tak sedap..yucks!

eita_tks said...

catz...kampung kat muar or batu pahat?...akak kt mutiara rini jb....tp nenek husben kt tongkang pecah...nnt raya dtg la rmh..thn nie k.eita beraya di msia...insyaallah..

kelapa tu tak yah pening2 nak beli parang..pi jer kat gerai jual air kelapa tu..mintak tlg dia tebukkan..belah terus...korek isi..boh dlm jug...letak dlm peti ais...nak minum senang..nak belah senirik nie...tak koserrr...heheheh..

syareena said...

cedap2 nampaknye...

kg pun nmpk best je mata memandang...

Nama Saya Alfian Arif Taib said...

salam singgah!!!nyum3...

anaiz said...

best la balik kampung. lama tak rasa suasana kampung..
uik, besarnya laman umah ko. main bola sepak leh nih...
pepehal, masakan mak kita jugak yang sedap kan. air tangan tuhhh..

anne said...

(oops, apa jadi komen tadi, salah enter ke) cubaan kedua;-)

wah meriah betul balik kampung catz. pandai adik u masak, boleh jadi jamie oliver nanti.

Catz said...

aianna..
entry ni dah berkata-kata...
dah khatam baca? hihiihih

Catz said...

kikin..
pagar mana tuh?..pagar opis?.pagar umah jiran? atau pagar senirik?..hehhe..
now ni sng nak dpt jantung pisang..kat tesco..carefour..pasar tani..banyak...
selamat memasak ye kikin..
masak banyak sikit..aku tunggu kat simpang...dgn mangkuk..hihiih

Catz said...

ayu..
pernah mkn sambal goreng jawa ke?
hem....mg sedap..
adeh..sampai laaa ni..parangnya aku lom beli...kesian kelapa tu

Catz said...

neezaref..
kg di BP dan Muar

Catz said...

amer.
nak ikut?..ajak kakak 2 ko sekali ye...kita sewa bas..hihihiihi

Catz said...

atty..
sonang je kalau lapar.gerai2 depan umah aku tuhhhh..banyakkk yg dah ready meniaga..tadi aku lalu makcik2 tuh tgh duk susun2 lau..napak berasap2 gitewww...

Catz said...

bozo...
jawa dan tempe sgt tidak boleh dipisahkan...aku bangga dgn tempe..
hidop tempe!!

Catz said...

pinkebaya..

jomlah tumpang mak aku...mak aku anytime je sudi..plus..ko boleh mkn kelapa dgn nenas free!..hehhehe.
ikut aku balik kg nakk??

Catz said...

roseazmi...

nani catz letak resepi..now tgh kemalazannnn.
tak sedap ek yg dlm tin?
kat umah ni berlonggok kelapa..
nak tak??aku pos ke NZ..hehehe

Catz said...

k eita,
kg saya di batu pahat..
oh..this year raya di malaysia?
sure meriahhh yaa..
adeh k eita..nak angkut balik kelapa buh dlm kete pun malasss nih..adehhh.

Catz said...

hi syareena,
welcome to my blog..
happy reading...
salam perkenalan..
ye..kg saya mmg best..
hahahahha..bangga..kihkihkih

Catz said...

hi alfian,
salammm...
welkem to my blog.
happy reading ye!

Catz said...

anaiz.
balik kg mmg best kannn..
yup..laman umah mak mmg besar..hiihih..leh main netball..
buat court...hehhee
masakan mak mmg besttt kannn

Catz said...

anne,

tuuu la..kotla dia leh jadik jamie oliver...aku leh tumpang glemer..
tapi jamie oliver versi gemok...
wakkakakaka