Saturday, February 28, 2009

Pasar Seni Sukawati

Pasar Seni Sukawati ni terletak di Gianyar, tak jauh dr Ubud... Balik dr Kintamani dan Ubud, singgah kat tempat ni. Sebelum pergi..aku tgk kat Forum travel , ramai je yg kata tempat ni kena singgah sebab murah-murah barang kat sini..

Di sini, macam-macam benda lah di jual..actually Pasar sukawati ada dua...satu pasar yg jual ikan sayur..pasar yg dikunjungi oleh org tempatan, dan satu lagi PASAR SENI SUKAWATI..yg ni yg biasa dikunjungi pelancong..
kat sini, segala barangan kraf, lukisan, ukiran-ukiran, patung-patung, hasil kerja tangan tempatan ada dijual. Tshirt, baju..hiasan rumah, accecories wanita, dan banyak lagi benda ada dijual. Ada juga gerai makanan berhampiran, kereta tolak, gerai kecik-kecik jual Bakso (akatanya muslim = halal) tapi hati-hati. Aku tak berani makan sembarangan.

Ni pelancong dari mana tah..mcm Cina..tgh duk cuba something..nak beli kot..kat sini macam2 benda ada...termasuk ukiran XXXXX (hihihiihi..kihkihkih..lupa nak snap gambo..)

If nak beli baju, t-shirt2 murah..kat sini banyak la...T-shir Hard Rock cafe Bali pun ada ok..hiks..

Buah salak pun ada dijual di luar bangunan bazar tuh..merayu-rayu ibuk-ibuk yg menjual tuh suruh aku beli..

Beli kacang ni untuk makan sbg jajan dlm kereta dan kat hotel nanti...kdgkan..kita rasa kesian dgn peniaga2 yg merayu-rayu suruh beli ni..if kita beli sikit-sikit pun tak pe...sekurang-kurangnya menolong mereka sikit..nampak tak cawan kecik yg pakcik tu pegang? satu cawan kacang tuh 2000 rupiah..aku beli dua cawan kacang rebus tu..

Kat sini, banyak sgt kedai jual lukisan. Kalau suka painting, boleh beli dgn harga yg di tawar. Tapi kata supir aku..kulitasnya berbeda dgn yg di galeri2 di ubud itu..tapi cantik-cantik juga..
ada yg lukis bunga, pemandangan, abstrak dan lain-lain. Ada juga yg aku gi kedainya, tuan punya kedai/ galeri tgh duk melukis...cantik gak..

cantik lukisan ni


Kat makcik ni aku beli 3 lukisan besar..gambar bunag kemboja..bunga apa tah dan gambar pemandangan..tuh dia tgh duk nak gulung lukisan yg ku beli...kalaua pandai menawar, sure dpt sgt murah...
ehm..masa nak naik balik ke kereta, agak azab sebab aku kena kejar dgn beberapa penjaja jalanan yg jual topi..hiasan2..merayu2 suruh beli..aiyoo..pening mak....supir aku cepat2 nak gerak dan tutup pintu...isk.kdg mmg kena hati kering..if kesian kat semua org..tinggai spender je karanggg....iskkk...
anyway seronok juga berjalan di sini, kalau pandai..mmg akan dpt membeli dgn harga super murah...

3 comments:

CAHAYA said...

Suka shopping kat Ubud. Tapi kat Bali banyak anjing berkeliaran kan?

Catz said...

cahaya,
yup..kat Ubud pun best...ko pegi pagi2 sure makcik2 tuh bagi murah2..pelarissss katanya...ekekke..
yup..sana banyakkkk cik anj nih...hati2..

en_me said...

lukisan topless yg chantekk tewww.. ehehe