Wednesday, February 25, 2009

Sedapnya pecel Bu Tinuk ..

Entry ini dimulai dgn gambar makanan..kerana blog ini adalah blog makan-makan.(Bukan blog aku lah tu kan kalau takde gambar makanan..hikhikhikhik).

PECEL

Oh...saya tinggal di area Tuban. So convinient juga..tempatnya tidaklah sesak...senang nak dpt taksi jika mahu ke mana-mana. Tak jauh juga dari Kuta, Discovery Mall, Legian etc.
Malam tadi sudah sms dengan supir..mahu keluar awal pagi...ke mana ek?
tah....tgk peta..banyak nya tempat...takde specific plan....rasanya dah jumpa supir, then baru diskas ke mana kot..
sms dr supirnya.. " saya jemput pukul 8.30 pg..kerana di sini pukul 7 masih gelap"
hiks.
ni sebab terpengaruh dgn Jogja trip 3 minggu lepas..di Jogja, pukul 6 pagi dah terang benderang mcm pukul 8.30pg ok. Bali ni lain. Pukul 6 gelap lagi..pukul 7 tuh ala2 mcm pukul 6.50pg kat Malaysia. hiks. tersalah da..
and aku kan..cam kompius..laaa..rupanya...waktu Bali sama dgn waktu Malaysia.
aku ingat lambat sejam ke..cepat sejam ke mcm some of part of Indonesia like Medan and Jogja.
hihihiihihi...bengong aku ni..
tepat 8.30..supirnya sampai..Pak Ary namanya.

Pergi makan dulu di warung Nasi Pecel Bu Tinuk...hiks..nih kat Tuban are kot. (ni hasil research tru internet juga....research on Halal Food in Bali).

Masuk je rumah makan ni (nama warung tapi dia mcm restoren/rumah mkn yg agak besar juga) baru tgh pikir nak mkn apa..sudah dihulur sepinggan nasi..eh....tak nak nasik... nak sarapan je..nampak ada bihun goreng...mee goreng, ada pecel, plain rice dan lauk pauk..tempe goreng, tahu goreng dan sayur-sayur.


Minta bihun, telur etc....dan air kopi..lapar...
AND...
aku kan pantang nampak makanan..nampak pecel..oh..MUST TRY ni....
so..order pecel...

waiter : mahu yg pedas atau kurang pedas?
catz: tak nak pedas...


kerepek/keropok yg rasanya mcm rempeyek..sedap!!




so inilah rupa pecel di sana..sayur-sayuran (kangkung, tauge, timun, kcang panjang) siap ada keropok yg rasanya mcm rempeyek mak aku...sedap, dan disiram dgn kuah pecel.
Kuahnya tak banyak beza rasanya dgn pecel yg mak aku buat.
SEDAP!!
TAPI
aku risau jugak, kotlah nanti aku sakit perut ke..kan ke kuah dia nih dibubuh cili...mcm sambal kacang gitulah..ngeri gak kalau asyik sakit perut..dah le nak jalan jauh ni...perut aku ni kdg tak tahan pedas2....
(teringat peristiwa kat Jogja)...
Tapi Alhamdulilah ...tak de sakit perut ke apa...






Murah makanan di sini...dan sedap. Bagi catz, masakan org di Bali, dari segi taste mcm masakan org kita...
Macam bihun tu, sama sebijik rasanya dgn bihun singapore yg selalu kami order time meeting kat opis..hikhik.
Sebab, kalau di Jogja, masakan dia...rasanya agak lain..
So rasanya...aku bolehlah bermastautin kat Bali ni kalau aku malas masak.
hihihiihihi.

bersambung...

16 comments:

kikin_78 said...

i luv pecel...

Kal El said...

huhuhuh pi Bali... best...best. Kal El pernah pergi sana dan teringin nak pi lagi tapi sekarang ni kene forget about going snorkeling la... Catz tak cuba snorkel ke kat Bali? Cun wooo!

Kal El said...

btw, happu blated irthday ye Catz, moga panjang umo, diperbanyakkan rezeki dan bahagia selalu...Amin...

makdaracute said...

terliur nampak gambar pecel tu.....

~H @ N i ~ said...

Wow pecel.. nmpk cam sedap jek eh.. lame x mkn pecel.. nak soh mak eden wat gak nie..kat JB xde org jual pecel ke ek??

bozzobattousai said...

pecel memang sedap klu kena ngan sambalnyer...kat kl nih bnyk ada jual tapi sambal dia langsung fail...

Anonymous said...

aiyoo..pecel..bestnyerrr..pi jalan jalan lagi catz???...selamat hari jadi yang terlewat... ;- 0

dbi

Catz said...

kikin..
aku pun suka pecel..
dulu masa kecik2 mak aku suka buata pecel.now tak pernah buat dah...iskk..teringin pulak laaa

Catz said...

kal el...
yes..i read ur blog ttg trip ke bali..u had great time there yehh,,
saya pergi short trip je..duduk dlm kereta ke sana sini pun dah cukup penat dan tak cukup masa..just visit few places..and makan..soping sket..
itu je..

Catz said...

kal el..

thanks for the birthday wish..
tq..

Catz said...

mak dara..
tgk gambar pun dah terliur kan..
walau cuma sayur2..tapi kuahnya sedapp..mablesh..

Catz said...

Hani,
welcome to my blog...happy reading ya..!
ehm..rasanay kalau di johor ada je org jual..cuba pegi pasar tani ke..pasar pagi or pasar malam..ada kot...
dulu2 mak saya pun rajin buat...

Catz said...

bozo..
kat tempat aku ni kat pasar mlm ada juall..cuma kdg tuh..aku tak boleh makan sebab kuahnya sgt lah pedas nak mampoih..hehhee.,,
pijor lidah aku...berasap..mmg susah nak carik kuah yg sedap..

Catz said...

hi dbi..
yer..jalan2 liburan..and thanks for teh birthday wish...walau yg terlewat..tq..

adie-ishmael said...

pecel tu sama ngan gado-gado kan catz?

Catz said...

adie,
pecel dgn gado-gado tak sama..