Tuesday, February 24, 2009

Catatan trip ke Bali (part 1)

Hai all...
ketemu lagi kita di laman belog ini..
iyer..mbak ini sudah pulang...
tapinya..
aku tgh mengalami penyakit al-malasitus ....
so maka nya..malas sgt hendak nulis..ngobrol2 di sini...
apa ya yang menarik di Bali??
ehm...
ok..aku start cerita dari perjalanan..
menaiki pesawat MAS...waktu tengahari...punctual..
penumpang pun enggak ramai....bagus sekali walaupun aku merasakan 3 jam itu sangattt bosan gila...and lucky la....penumpang adalah 20 lebih je kot..tak ramai. stewardes yg manis2 itu asyiklah tanya nak minum lagi ke hapa lah....so sweet of them lah.....
i had pasta chicken...yummy..and entah berapa banyak jus masuk dlm perut..countless..
akhirnya..
tiba di Bali..pukul 6 ptg waktu tempatan..wah besar bandara-nya...
penat..ni lah kan....kdg aku nyampah nak travel sebab..masa banyak buang tgh jalan...
rumah aku dekat 1 jam dr KLIA..so kena pegi awal etc...then menunggu lagi di airport..
so sampai je rasa leganya..boleh tegakkan badan...
Proses di imigrasi sgt licin..(tak mcm kat jogja..ada ke pegawai imigrasi itu tanya aku soklan2 yg sungguhhhh lah censored...veryyyy)..
(erk..bleh erk..dah 3 hari kat sana..aku baru perasan waktu Bali dan Malaysia sama)..kihkihkih.

Adalah insiden yg menyebabkan aku hot kat airport...aku HOTTTT!!!!
tapi malas aku nak cerita..sebab nanti aku tambahhhhhh hot!
takpelah..akhirnya...sampai selamat dihotel penginapan...
aku tak expect utk pergi banyak tempat pun sebab..short trip je pun...
kalau nak jelajah semua...2 minggu baru cukup kot...
so contact supir yg dah siap2 arrange dr Malaysia (ni hasil dr membaca forum travel etc)..
so manage to get reasonable one...
disebabkan malas nak keluar on the 1st night...capek...makan je lah maggie dan juga
biskut tiger..(auummmm)...plus milo 3 in 1. Oh..aku mmg bawak makanan kecemasan during my travelling..
1. megi cup (kari and tomyam)
2.milo 3 in 1 (hok dlm paket). (adik kwn aku pi bangkok bawak milo tin kecik dan disebabkan itu dia telah ditahan 3 jam kerana disayaki pengganas dan tertinggal pesawat pulang ke malaysia)..apa kaitan milo itu??
3.beskot tiger

oh...masuk je bilik..wahhh...atas katilnya dipenuhi bunga-bungaan...yg akhirnya aku kuis-kuis ke lantai..hihihi.
dan makan beskot..sambil tgk TV yg ada more than 30 cenels...fuh...segala channel AXN la..movie2..Bali TV ...indon TV dan segala channel TV..akhirnya..tertidur..

Nak pegi keluar makan..restoran halal tak jauh pun..dah research awal2..dan dengan kemudahan pengangkutan awam iaitu TAKSI yang murah dan sgt reliable (i recommend Blue Bird TAKSI)..nak kemana2 amat mudah...dan murah!

kalau naik je taksi..start with 5000 rupiah..dan supirnya..ssgt ramah...warm..pasti akan ditanya'in...
" dari mana buk?? Malaysia??
berapa lama di sini?
sudah melawat ke mana?
mahu khidmat supir?
sudah makan seafood di Jimbaran?? kalau belum..saya boleh antarin...bagus sekali tempatnya...makan sanbil tgk sunset....kembalinya ke hotel bisa saya tunggu..saya antarin.".etc..


bersambung....

Spa?..ayohh....!

15 comments:

CAHAYA said...

sker betul Cahaya tgk bunga kemboja itu. cantiks!

mo'on said...
This comment has been removed by the author.
~aianna~ said...

huk2..i tgh final exam..tp u sdg bercoti2 sis...adoilah jelesnye gue..wuaa3~

atty's said...

sudah selamat pulang ye...

behnya g jalan2

p-na mama oja said...

wahh..behnya!!

p-na mama oja said...

suka la bunga2an tuh..sgt mendamaikn...

~H @ N i ~ said...

Catz how bali?? antara jogjag n bali mn yg best?? kepingin nk ke sane tp xtau r ble dpt g..syok nye tgk kamu travell around da world..best3

Catz said...

cahaya..
saya pun sgt suka..
dan saya siap beli painting kemboja..
tak sabor nak frame kan..

Catz said...

aianna,
good luck...hiks....
tata

Catz said...

atty..
sudah selamat pulang..
weh..bila nak mkn cendol dgn sotong rojakkk...nak laaaaa...ko dah janji nak belanja mak kann..hihihi

Catz said...

mama oja..
hi..lama tak nampakk..

Catz said...

hai H@ni,
welcome to my blog..
bali dan jogja...ehm..mana yg best ek..
dua2 best kot...benda yg berlainan..
makanan pun agak berlaianan..
tapi melancong ke indonesia sgt best..
one day u mesti akan pegi juga melancong...now got so many way to travel..
join me...my next trip..bangkok, bandung, jakarta, etc...
ayohhh..

~H @ N i ~ said...

eii best3 ble catz nye next trip?? kite x penah travel luar dr msia taw..huhu

Catz said...

hi Hani,

my next trip is next few months..
now everyone can fly...just buat saving sket and at least, u can travel abroad once a year..
now airasia dah ada..nak ke indonesia murahh....

Anonymous said...

assalamualaikum kak..
sy rafhan..
nk tye la pasal trip g bali tu..
sy dan member plan g bulan 6 ni..
first time g melancong ke luar negara. hiks.
ermm..
pakai pakej percutian aek?
brape yer harga dia.. boleh rekemen x?
huhu..
nk g dlm 4 hari 3 mlm cm tu.