Sunday, February 1, 2009

pancakes

Sarapan pagi minggu...pancakes..and half boiled egg...nyammm.

Bahan-bahan:

telur 1 biji
butter (yg dicairkan 4 sudu) -biarkan sejuk sebentar
tepung serbaguna 1 1/2 cawan
garam
gula
baking soda
susu segar (fresh milk)

Cara-cara:

campurkan butter dan telur (pukul2 manja...)
Campurkan tepung dan baking powder, ayak.
Campurkan gula dan garam. dlm campuran tepung, gaul rata, dan masukkan telur dan butter tadi sekali. Gaul rata.
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit. kacau rata, sedang2 je kepekatan..jgn pekat sgt..jgn cair sgt. Kacau hingga adunan sebati, halus.
Bubuh sesenduk atas kuali rata, ratakan bentuk bulat,
Biar sebentar dna terbalikkan.
angkat. hidang dgn honey/jem/butter...sukatik.


half boiled egg dgn kicap manis..nyamm!

14 comments:

anaiz said...

catz,
saya tak pandai la makan half boiled egg. huhu..!!
dah try banyak kali, tapi tak lepas kat tekak. hehe..

eita_tks said...

ala western gitewww bfast catzs...emm...yummmy....

shake said...

salam tuan umah tumpang lalu...bila masuk umah tuan umah ni...buat i jadi lapaq tull...kalu dah ade resepi kat sini leh rrr I try test buat...

ateh... said...

kak anaiz memang memilih makan tu yg tekak pun segan2 nk telan.hihihihi.

tak boleh la buka blog catz klu time lapa.kene time keyang j..klu tak meliur la pulak.hihhihi

iNGENiOUS AYU said...

catzs! butter tu maknanya kene panaskan kasi dia jadi cam minyak ke atau nak ilangkan sejuk beku dia je? nak buat ler lepas ni. lama dah teringin nak buat pancake. huhu :P

anyway, ingatkan lunch tu kat SR, rupa2nya home made. wah! ni buleh bukak kedai nih. hehehe ;)

neezareef said...

mak metua ku pn suke wat pancake ginih...

Wahidah said...

alahai lamanya tk mkn pancakeee

Catz said...

anaiz,
sedaplah 1/2 boiled egg..dgn kicap manis...awww..boleh mkn 5 bijik..sedap gilaaa...telann je...

Catz said...

hi eita,
salam perkenalan...
saya dah link awak..
western?..hehehhe..sesekali..dah jemu mkn jemput2 cekodok..

Catz said...

hi shake
..salam perkenalan...sila kah cuba resepi...kalau rajin...

Catz said...

ateh,
catz masuk blog u..walau tgk u masak telur pun lapar oke ateh..hehehhee

Catz said...

hi ayu,
butter tu cairkan...jadi mcm minyak..biar sejuk sebentar sebelum bubuh telur...jgn buh telur panas2..kang jadik telur goreng..hahaha

Catz said...

hi neezaref,
mak mertua org puteh ke..hehehe,,,hikssss

Catz said...

hi wahidah,
sis..sennag gila membuatnya,..10 minutes ready to be ngapp..cubala