Monday, February 2, 2009

Roti jala gemok..kehkehkeh...

Dinner tonite?..roti jala...yer...aku dah plan dah...dari duk dlm kete tadik, dah pikir nak buat roti jala...cicah?..kari sayur-sayuran (ada ke org mkn cam ni..hiks...sukatik le..)
so..aku hiris-hiris sayur...terung,kentang, karot, kacang pjg, capsicum merah.
then tumbuk bawang putih, bwg merah, halia. Tumis bahan tumbuk, buh bunga lawang, buah pelaga..then bancuh serbuk kari, masukkan..tumis le hingga garing..buh air..buh sayur-sayuran.
Tambahkan kiub stok ayam, kacau-kacau.biar mendidih dan sayur agak empuk..buh santan sket, bagi kuah pekat buh garam secukup rasa.. Dah siap kari sayur aku.

kari sayur-sayuran


Pastuh, amik tepung, telur sebijik, garam, air dan secawan susu segar. Pecahkan telur ke dlm tepung, buh garam halus, buh susu, kacauuuu..tambahkan air, kacau sebati..hingga kepekatan yg agak-agak sesuai. Maksud aku sesuai utk dijala..eh..apa benda ek istilah...ha..bantai lah..
aku pun cariklah alat roti jala (eh...apa istilah dia..benda yg diguna utk buat roti jala..buh bancuhan tepung, pastuh joget-jogetkan atas kuali leper bentuk jala (ha-hah). Apa-apalah ek.
Hiks.

TAPI...

ehhhh..mana alat roti jala aku...kupikir-pikir...waduhhh...gawat iniiiii...(bukan ekonomi je yg gawat now ni...) . aaa....camna aku nak menjala ni..takkan nak lengser je atas kuali ala2 buat lempeng...kalau cam tuh baik dari tadi aku ckp nak buat lempeng je kan...iskkkk....
hoh...adakah....??...aaa...sure alat tuh ada kat apartment aku ni..iskkk..takkkan aku nak drive sejam dari sini pi amik...tak koserrr mak.....aaaaa...

owhhhhh...terpikir..aku ada bekas sos yg tak guna lagi...aku buh bancuhan tepung tadi dlm bekas sos tu...picit2 atas kuali leper..cam niiii...


tah hapa2 rupa..ni bukan roti jala....papa ckp ni roti jaring....kihkihkih...lantok lah kan...janji bukan rupa lempeng. so...ini lah hasilnya...Roti jala GEMUK.....harhahrharrrrr....

gemuknya roti jala aku..hikhikhik!

roti jala gemuk cicah dgn kari sayuran..Alhamdulilah..rezeki utk mkn mlm ini.
Jom makan!
u ols dinner apa??

18 comments:

Linda Abdullah said...

aha.ha.haaaaaaa Catz... nie memang kes nak diet ke apa nih?? kari sayur tu boleh diterima lagi tuh.. tang bentuk roti jala tu..adoi memang tak tahan Gemok nye..sanggup ko guna botol picit sos tuh..
kalau Linda lah,rela pi drive keluar jap cari bekas roti jala tuh..kalau tak mesti kene kutuk habis dgn family dlm umah nih..ke.ke.keeeeeee

apa-apa pun..shabas..idea yg bagus nih..kalau chef Wan tengok pun memang sure dia nangis..aha.ha

purp said...

wow... kreatif siot. tabik spring lah. klu mcm ni mmg takde alasan lah tak leh buat roti jala. rasanya roti jala ni lg real sbb hampir menyamai saiz sbnr jala tangkap ikan tu kot...

neezareef said...

catz..sgt kretip la u
wpn roti jalamu gemuk tp npk menyelerakan dgn kuah kari sayo tuh..

anne said...

salam..

walaupon versi XL...nampak berselera je roti jala tu.

:-D

makdara said...

kreatifnya si catz nie...memang bersesuaian ngan peribahasa "takder rotan, akar pun berguna"...

anaiz said...

hahaha...!!
gemok giler roti jala tuh. tapi kretip la ko pakai bekas sos tuh. kehkehkeh..!!
takper janji jadi roti jala nyer. yang penting rasa kena tip top...

Anonymous said...

u mmg seorg yg amat kreatif dan pndai mempelbagaikan menu makanan.
sy sgt suka bc celoteh2 awak di blog...suker jugak tgk pic2 food u..wat teruja..adakalanya bole buat saya ketawa dan senyum sesorg...n sy dpt bygkan u ni jenis org camana..sure hepi go lucky kan...

atty's said...

caiyork..catz..patut le aku terpanggil..ate aku bz..tp nak gak jenguk..
mabeles ko..roti jala..tuh..leh masuk record..awat hang tak call cek.pass skit..kat aku..

Catz said...

Linda,

diet gak..tapi makan jugaklah...hahahha...
cat malas nak kuarlah..so guna je apa yg ada...hehehhehe....
lagipun sendir nak mkn...tak kesahlah rupa bentuk hapa pun..hahaha...
chef wan nangis?...tah2 dia gelak golek2 linda oii..

Catz said...

purp,

hahahha..menyerupai jala sebenar..??..wakakkakaka..statement ko buat aku sengih sorang2 ni..haaa..ko buat la..versi liverpool....hiks..

Catz said...

neezaref,
rasanya sama je..bentuk je lain sikit....bila kunyah hancur gak..hahahhaa...

Catz said...

hi anne,
saya dah add awak ke link blog kita..
u have a very nice blog!
yer..walau size XL...rasa dia sama je..

Catz said...

mak dara..
wah..kait2 dgn peribahasa pulok...hahahahhaa

Catz said...

anaiz...
mmg gemuk...kalau mkn 2-3 je kompem dah kenyang gila..hahahahaha....veryyyy XXXXL kan..
hehehhehehhe..

Catz said...

hi anonymous,
thanks for visiting my blog..
dari mana ye..?
enjoy reading ya...
hhahah...saya tulis ikut jari je apa rasa nak tulis..dan saya mmg food lover..dan suka photography...dan bahannya ialah food..mmg suka gambar food ...hahhaha...
anyway...keep reading ya..!

catz miow.

Catz said...

atty,
ko busy wat pe nya.,..bos ko suh merayap keww..
hahahahah...ha..ko tunggu bawak pinggan kat ujung simpang ye..3 hari ni aku kat bangi..hiks..

Anonymous said...

ya ms catz..sy mmg setiap ari bc blog u pasal nak tgk aper lg menu u masak n maner lg tempt u p makan...hehe..actually me oso suker jjcm...and lg satu suker gak tgk pic u p oliday...jgn luper update setiap ari yer...n one more,sy da abih baca archive 2007 u..now sedang go tru 2008...sy dok putrajaya..so bangi tu mmg tmpt i slalu p kalo nak lepak mkn2...eh lg satu, bley tak u mention tempat n area lokasi tempat mkn u?sbb kalo tak salah saya, u just mention nama kedai tp kkadang tak letak area mana kedai tu...takkan nk tgk kat blog jer telan liuq...nak gak p rasa....huhuhuhu...

Catz said...

hi anon,

next time saya letak nama tempat etc ye..selamat membaca..
really appriciate it..