Wednesday, February 25, 2009

Perjalanan ke Ubud

Perjalanan di teruskan..wah...jln agak sesak juga walau sudah sampai di pinggir Kota..
kereta banyak....dgn bila kita berhenti di traffic light, penjual surat khabar akan menghampiri mobil kita. Ni common praktis di Indonesia, di mana-mana Kota..





Pemandangan di kiri kanan, ialah tempat menjual pasu-pasu besar...balinese style.. supir tu kata, ramai juga developer atau interior designer dari Malaysia dtg ke Bali membeli pasu-pasu itu dan segala hiasan Balinese style. Patung-patung, ukiran, dan segala kerja tangan Bali.

Perjalanan melalui Sanur dan beberapa tempat yg aku lupa namanya. Di area Sanur ada satu Restoren masakan Minang /padang yg halal iaitu Natrabu. Restoran ni kat Jakarta, Malaysia pun ada kan...so kalau ke Bali, selain catatan perjalanan, aku akan letakkan nama restoran halal supaya boleh jadi panduan kalau sesiapa nak Ke Bali.

Bila menghampiri Ubud, akan jumpa mcm pekan kecil dan juga galeri lukisan di kiri kanan. Ubud terkenal dgn painting..kualitinya sangat bagus katanya dan lebih bagaus jika minat painting, beli sendiri terus di galerinya krn itu yg mmg artisnya sendiri lukis (menurut supir kami). memang nampak cantik-cantikkk sgt...kalau u ols penggemar painting yg bermotif, bunga-bungaan, pemadangan, abstrak etc...mmg akan rasa nak borong semua..so pandai2lah tawar harga.

Tempat yg pertama kami stop ialah pasar Ubud. Di sini tempat menjual segala kraf tangan, barangan kulit, brgn dari kayu, kain, t-shirt dan segala benda seni dan kraf tangan.
Saja singgah kejap utk melihat-lihat. hari masih awal di mana pekedai-pekedai baru bukan kedai dan ramai yg baru nak dpt 1st customer. So biasalah..kami dipanggil-panggil utk membeli.
'Kedai pertama aku masuk kelako....
kat sini..ko bolehe je tawar sukati and make sure ko mmg nak beli..dan kalau tawar tuh..mmg hati ko kena kering sikit kot..
ada sorang makcik, pelanggannya nak beli table runner, dia ckp rege 150 ribu (kauuuu...jutawan ok....semua ribu-ribu, puluh ribu , ratus ribu..kihkihkih..kaya makkk..). Thenn ditawar2..pelanggan dia nak 50 ribu...and makcik penjual kata 90 ribu. Pelanggan nya tak puas hati,,so mcm nak blah..dan oleh keranma nak jugak mereka beli..dia ckp..oke...oke...50 ribu then pelanggan tuh blah pulak..dia jerit...ok..ok..40 ribu...tapi pelanggan terus blah...so makcik ni kira her blood go upstairs lah kan..kihkih. Aku tgk je...dia bebel-bebel. marah-marah kutuk pelanggan tadi. So aku pun saja cuba nasib nak beli sarung bantal dgn few benda..aku pun lupa...
aku tawar-tawar dapat. And...masa duk nak kuarkan beg duit nak bayar, aku saje le..ckp..mintak kurang lagi 5 ribu...
TETIBA--------> makcik tuh naik anginnnnn koooo.....adehh...aku jadik turn off nak beli and dia tetiba terus je susun-susun balik sarung bantal yg aku nak beli tadi sambil bebel2 marah aku. Kesian sarung bantal tu tak dpt ikot aku balik malaysia..kihkihkih...(aku bengkek gak..sebab aku dah pegang-pegang and aku sgt berkenan..sgt matching dgn sofa hijau akuuuu..uuu)...
Iskkk...aku terus lariiiiiiiiiiiiiiiii......hihihiihihihihihi..gila ko nak tunggu..silap2 karang dia baling aku dgn selipar dia ke kan....hhahahhaa..
aku rasa marah makcik tuh dgn pelanggan tadi belum reda...so aku sekali kena marah dgn dia. padahal kalau dia tak bagi kurang 5k tu, aku tetap beli dan bayar. tapi attitude dia buat aku nyampahhh......


aku bergerak ke kedai lain berhampiran. Dan dptlah beli beberapa barang.. bukanlah nak membeli sgt sebabnya ni kan tempat pertama aku singgah, so aku expect ada banyakkk lg tempat yg aku boleh membeli karang..pi Kuta..Legian ke...Sukawati ke..mana2 lah kan..
Tapi biasalaha dah dirayu-rayu suruh beli dan aku perempuan normal yg pantang nampak benda nak dibeli..so aku membantulah ekonomi peniaga2 kat pasar Ubud ni...hiihihihi. dan disebabkan mereka baru buka kedai, so..bolehlah dpt dgn reasoanable price..beratus ribu habis.. (wowww..perasan kaya kejap...hahah)

Oh..satu yg mereka buat kat sini bila kita bayar wang kpd mereka, mereka akan amik duit tuh dan pukul-pukulkan/tepuk-tepukkan duit tuh...ke barang2 jualan meraka sambil bercakap.."laris..laris..lariss..larisssss....."..ni kira kepercayaan mereka kot...supir tuh ckp, ni sebagai pelaris lah especially kalau kita 1st customer..

Ni kedai-kedai di tingkat atas...

Setelah beli sikit-sikit, kembali ke mobil yg menunggu di depan pasar ubud..
perjalanan di teruskan....melalui satu kawasan padi Bukit......cantiknya...so berenti kejap ambil gambar....
kat sini pun ramai peniaga jalanan..jual buah...jual kraf tangan..

Ni le rupa kwsn penanaman padi bukit

Yang ni padi biasa..sawah...jakun aku lah..tgk sawah-sawah ni...aku asyik snap photo..

perjalanan di kiri kanan sngat mendamaikan, banyak sawah-sawah padi...

bersambung..

8 comments:

makdaracute said...

sib baik makcik tu tak kejar catz..hehhehe...bestnya gie bali....teringin gak nak pergi ke sana..

Catz said...

hi mak dara,

got so many things to see , to experience in bali....
mmg best..cuma saya pegi short trip je..so just visit few places..and rehat2 je..
mak dara..one day u mesti sampai sini..

kikin_78 said...

saujana mata memandang....nyaman...

Sierrauniform said...

wah kak catz memang pandai amek gambor!excellente'..

best la tgk pic2 kak catz ni..

adie-ishmael said...

aku suka gambar2 sawah tu...cantik

Catz said...

ye kikin..
saujana mata memandang..
sejukkkk saja mata...

Catz said...

Sierra,
akak hentam aja dik oi...hiks....
klik-klik hentam je..hihihi

Catz said...

adie,
kegiatan ekonomi di sana..pertanian dan tourism...
ramai yg jadi petani..so sawah padi ada di mana2....mmg cantik pemandangannya..