Wednesday, January 21, 2009

Barcode Hantu...dan Baked tuna pasta

Dari hari tu, catz duk cari benda ni,,pernah tgk kat blog org...just nicelah for 1 serving if nak bake pasta kan....yg catz tau..benda ni ada jual kat GIANT.


Balik dr PD..singgah giant Nilai...ohh...
adaaaaa...yeyyyy!
so amik 2 bijik......hiks...bawak ke kaunter...thenn...masa scan..barcode ..cashier ckp:

cashier: ehmm...barcode tak masuklah...tak boleh masuk

me: hemmm ????? ohhh (AKU DAH JADIK FOBIA DGN BARCODE NI)
cashier: ye..takde dlm sistem..
me: u buat manual...key-in manual
cashier:.tet..tet..tet..tet...tet..tet..tet...errr, tak boleh jugaklah..benda ni takde dlm system
me: ehhhhh.....(dlm hati....barcode hantu ke??..brg ni aku amik kat rak..siap ada label tanda harga bagai..napa pulok kata takde dlm sistem..dua2 mangkuk pulak tuuuu)
cashier: u pergi tanya balik org kat department tu..
me:ohhh???...OK.... (ni sebab aku nakkkk jugak mangkuk ni oke...if not..tak koserrr oke)

aku pun jalana le balik ke dept kitchen ware tuh kan...ehmm..takde orang??...mana staff depa ni?

manusia yg membeli dan belah ramaiii sgt oke....seolah2 giant tgh lelong semua barang dia satu seringgit. aku nampak sorg budak lelaki...aku kejor dan panggil..laa..temporary staff..dan baru masuk keje 3 hari kewww gitu...dia mcm blank bila aku mengutarakan masalah barcode tuh...
helloo....ni masalah besar bagi aku oke...pliss...
dia pi tanay staff dept lain..sbb...takde org lain ...staff adalah 2-3 org je masa tuh...dan org tuh ckp.. "menurut abg ferdi.,..if ada masalah barcode...mcm ni..kena buat audit dulu...utk semua brg brand ni"..
aku.....aaaaaaa????...aaaaaaa??..AUDIT...aaaa...??oi...mangkuk ni setau aku regenya RM5.90 je...mcm le aku nak beli semua dgn supermarket ni sekali..kalau nak audit2..bila nya aku leh bwk mangkuk ni balik???
and depa bwk aku bersama mangkuk ni jumpa sapa tah..senior staff...dia try le check dlm data base secara mobile (tah apa benda tah...aku dgr je depa ckp)...pun takdeeee??? errrr..

dan dgr depa ckp.." abang Anuar Zeng pi lunch..kak ziana Zeng..pi rehat...kak Pasha Sandal pi lunch..takde org lahh...." (nama2 tu aku reka je sbb aku x ingat nama yg mereka sebut)..soo???
err...aku gave up lah...balik...uhh..so mlm tu..aku asyik mimpi mangkuk tuh...

esok pagi2... aku dahnplan nak pi Giant lain pulak...hahaha...selagi tak dpt....aku akan carikk..



so....esok tuh..aku pi giant kat amcorp Mall....takde...??..dan akhirnya..pi Giant kelana jaya...aku hereta axa sekali..hehhehehe...dannn..tu diaaaaaaaaaaaa....mata aku dah sgt rambang...banyka choice...rege pun murah,..so endingnya aku borong pelbagai bentuk mangkuk ni....huh..pueh hati aku....hihihihiihi...
semangat sket nak masak...

oke..enough with barcode HANTU..


and my dinner tonite, baked tuna pasta..


tengok dlm kitchen cabinet ada tuna (in water)..so...buat pasta tuna le....bakar...ini resepi campak-campak, berdasarkan bhn yg ada di dapur.

bahan-bahan:

penne pasta (guna makaroni pun boleh...sukati jenis apa) - rebus, cuci dan toskan.
tuna
mushroom sosej dan black pepper sosej- cincang kecil
bawang kuning (1/2 labu) - hiris dadu
bawang putih ( 3 biji) -tumbuk
creamy mushroom soup (powder)
mozarella (parut)
butter
black pepper (serbuk)
telur (catz guna 2 biji..bergantung byk mana kita masak)



cara-cara:

panaskan butter dlm kuali, masukkan bwg putih, kacau2..dan masukan bwg kuning. tumis hingga agak layu.
masukkan sosej...kacau..kacau...
bancuh mushroom soup dgn air...masukkan dlm kuali ..kacau hingga pekat sket.
masukkan tuna..kacau..buh black pepper dan garam sket, gaul rata. tepikan.
biar suhu turun.
Bila dah suam2 je..campurkan bhn tuna tadi dgn pasta..gaul rata. Tambah black pepper jika suka pedas.
pecahkan telur, kacau...gaul rata dgn campuran pasta dan tuna.
masukkan dlm mangkuk pembakar, parutkan mozarela atasnya....
bakar around 15-20 minit..
siap utk dihidang..



sebelum masuk oven

dalam oven (aku intai kejap)

tadaaa...ready to eat??

nyammm..nyammm

sambung makan esoklah..

resepi yg mudah...dan cepat..
mari memasak!

20 comments:

ateh... said...

catz..klu kamu sebut2 pasal pasta ni kan..ateh teringt je kat cite rona roni makaroni.hahahhaha

makdara said...

nampak menarik pasta yg catz buat ni..cam nak try CNY ni...

CAHAYA said...

uish. mantapnya. selalu makan baked meatball kat pizza hut. bestnye. best. best. nak makan la today.

p/s: kamu ni Catz, selalu mengundang selera Cahaya. Bahaya tul.

neezareef said...

nk try lah nnti wat style gini...

catz sama ngn niza
kalo nk bli sesuatu x dpt msti mimpi pstu x kira ape cara nk gak bli

roseazmi said...

Catz..kita sukaaaa sangat mangkuk pasta tu..kat sini masa boxing day aritu..murahhhhhh giler! naik rambang mata..tatau nak pilih mana satu..nanti kita snap untuk tatapan meleleh catz..ahaks..ahaks..

anaiz said...

wei catz..
sedap siot pasta tuna tuh. pandainyer masak. nanti nak try la resepi tuh..!!

Anonymous said...

lebih sedap kalau mozarella tu dicampur dgn parmesan cheese & instead of tabur kat atas begitu jer...gaul skit dlm pasta. Lebih sedap rasanya...

Anak Jawa said...

fitam tau sbb mangkuk sebijik kena tawaf 1 giant.

mesti org lain dok toleh2 kat catz masa dok ke hulu ke hilir pasal nk beli mangkuk tuu. meroyan sungguh ler giant ni!!!!

Catz said...

ateh,
hahahaha..aku pun teringat...suka gak tgk rona roni makaroni..tapi sellau aja miss...tak tau time sebenar drama nih..

Catz said...

hi makdara,
wah..siap dah set tarikh nak buat tuh..jgn lupa buat posting yew..

Catz said...

cahaya,
wahh...catz ni mmebuka selera cahaya ek..hahaha..sori..
eh,...bukan awak diet ke cik cahaya??
iskk..iskk..

Catz said...

neezaref,
aku selagi tak dpt..akan ku carik hingga ke lubang cacenggg

Catz said...

rose..cepat snapp gambar...nak tgk...
tak sabooo nih....cat borong gak nih..hahahhaa...mcm2 bentuk catz beli..hihihi

Catz said...

anaiz..
pandai hapanya..tuh semua masak style el-champoks...campoks...hahahaha

Catz said...

hi anon,
ye..betul..saya setuju,,,if campour dlm pasta tu lebih sedap..tapi disebabkan saya on diet (hahaha..konon2) so saya kurangkan cheese...mmg lebih mantap if bubuh gaul sekali..uihhh..

Catz said...

hi AJ,
bukan giant yg meroyan tau..aku yg meroyanj duk kulu kilir carik mangkuk..hikssss...

bozzobattousai said...

klu tak abis pasta tuh pos kat bozzo..

Catz said...

bozzo..ko nak keww?..
suh le ayang ko buatt..senang sajork..

amerbourdon said...

brape oven temperature ek??

hehehe..

~aianna~ said...

omg!!!sis....i terliurr!!!help help helppppp meeee~