Wednesday, January 7, 2009

Sambal hijau tempe

Sambal hijau tempe


Dah lama tak masak tempe.....

tetiba rasa nak masak...sebab?
kat kafe dlm kampus ni..pi lah mana2 sureee ada menu tempe..dari dlm lauk, sayur dan sambal di letak tempe..
peminat tegar tempe gamaknya tukang2 masak mereka ni..hiks..
(sure licin dan tegang muka2 mereka ni..nantilah satu hari aku nak tgk muka tukang2 masak ni..hari-hari mkn tempe ye tak...hiks)..oppsss..

ni resepi sambal tempe catz.

Bahan-bahan:

tempe -tak kisahlah yg bungkus daun ke..plastik ke...kertas ke..
bawang besar - 1 labu
cili hijau -6 biji
cili padi- 5-6 biji (sukati le byk mana...tp yg hijau..sebab nak menten sambal ni kaler hijauuu)
bawang putih - 3 ulas
bawang merah - 2 ulas
belacan- 2 inci
jus asam jawa
garam
minyak
gula (kalau suka)

Cara-cara:

hiris tempe dan goreng (saiz/bentuk sukati, tak payah le sampai ukur dgn pembaris atau guna software utk tentukan dimension dan bentuk...)
Blend cili hijau, cili padi, bawang merah dan bawang putih -(kalau rajin sila tumbuk dgn lesung, sebab selain lebih sedap, boleh juga membina mucsle..takyah pi gym bayar2 yuran...free je)
Tumis bahan tumbuk/blended tuh bersama belacan dan bawang besar yg dihiris. Tumis hingga agak garing, Masukkan sedikit air asam jawa..kacau-kacau..buh garam..gula (kalau suka)..masukkan tempe...
Kacau-kacau kejap..angkat.
Makan.

moral:

proses memasak tempe - boleh bina mucsle masa proses menumbuk bawang dan cili
makan tempe - tegangkan muka

jom mkn tempe..

hikhikhik.

Tata!



30 comments:

hotcocoa said...

catz, nak tanya macam mana nak masak shitake mushroom yang dried tu ye.

kalau bagi resepi sekali laaaaagi bes =) tq!

neezareef said...

wah catz..
beshnye..pstu ratah pedas2 tu..
fuhhhhhhhh

atty's said...

sedap giler..ko..

Anonymous said...

mari kita adakan kempen makan tempe, nanti muka tegang n nampak muda, x payah suntik botox kan...
chaiyok2 catz, hidup tempe...
- michhi -

bozzobattousai said...

memang sedap tempe sambal hijau nih..akak bozzo pernah buat...gaul ngan ayam goreng pon best...

NORA SAKURA said...

nyah!..kepie'i ka'ei arek lungo nyang cino?..dhadhik pora?nek telong dhino ae'i..ok porak?

Catz said...

noreh jonet,

if patang dino oke dak?..royo ngomong arek lungo 1st mei..aku rasa koyok ora oke pasal 1st mei kalau dak silap..aku ke bangkok...
kue keneng lungo kapan?..march oke dak?..keneng tuku tiket e cepat2...if not mahal..

Catz said...

hotcocoa.
welcome to my blog..
er..shitake tu?
saya rasa banyak kot resepi kat internet..nanti saya carikan resepi dan try masak ye..

Catz said...

neezaref,
mkn dgn nasik suam lah sedap..pedas wooo

NORA SAKURA said...

catzs,
cuti aku garek sitik laaaa..
if nyang Bali .patang dino worth it la..nek HK ..hmmm..kuwe minat yo karo HK?..aku orak bangetlah...if lungo Kemis-Ngahad,aku maybe ok.pasalle,aku keneng lungo KL disek right?Flight e from KL izzit?..so,aku keneng travel to KL - JB jugak lorrrr..kepiei..if lungo rebo,dino seloso bengi aku bertolak karo JB,balik hk,aku keneng balik JB,need time oso ...how laaa...if lungo kemis,balik setu wengi,ahad keneng liren-liren +balik JB lor..
how?

CAHAYA said...

bestnye masak2. Cahaya punya mood masak2 seminggu je lekat. hari ni dah start makan luar dah. haha.

Catz said...

bozzo,

sambal ayam ek?
sedap gakk..tuh..
ko suka tempe ke..?..org utara mkn tempe ek?

Catz said...

noreh jonet,

ha'ah yok..
depart neng KLIA lah..omah ku cepak ae la..royo pon...
hahaha..kue arek nyang kene ..
eh..kito tukar nyang gon lain ke..aku kan arek ngan disneyland..tapi papa ora minat..mmg arek lungo tapi akhir tahun..de'e ora gelem nyang disneyland..koyo bocah cilik katanya..mak peduli apa kan..
bukan lah aku suka banget Hong Kong kui..saja arek delok2 ae..
so bulan piro iki arek lungo?
royo gomong if busy sokmo, guano if kita pegi on august? de'e baru texted me..huhuhu

Catz said...

cahaya..
u pun rajin masak ek..
buh lah gambar kat blog...
share2 resipe ek..

Mimi said...

catzz n nora... hangpa ghoyak bahse gapo tu? xpaham tapi buat2 paham je laa.. huhuhu..

catz meow2.. kata nak online?? tak tego owang pun.. aku tulis skt 4 hari dah tak siap2 kekekekekeke... tinggal sensorg nie.. k pi fellowship. bosssaaaaaaaaaaan!

kikin_78 said...

tempe...idamanku selalu...sgt shedaaapp...kin slalu jer makan mentah gitewwwww...goreng cecah sambal kicap...wallaaah...!!!

tawakkilboy said...

catz..best nye..tp kat cni payah nak cari tempe la..hahahha.catz pos la kat kite org

mohdamin said...

Catz,
buatlah open house ke, close house ke, ape2 house ke. Then u masak lah masakan yang u selalu masak kami si reader ni boleh test makanan yg u masak. Chargelah Rm 15 per person ke yg nak attend.

HUAHUAHUA

sekadar cadangan sahaja sebab terliur tengok tempe goreng sambal tu. Kena pulak saya ni lelaki yg liat nak ke dapur. HUAHUAHUA.

Anak Jawa said...

kalau nk cantik, mkn ler tempe selalu.... kih kih kih

purp said...

wah sedapnya... my favorite tu...

sabar... 9 bulan lg.

pinkebaya said...

jom la g hk tu..
nak gak peluk2 mickey n mini mouse..
jom ler... plis... mama. adik nak g jugak!!

Catz said...

mimi..
aku lupa id skype aku...bleh..
ahhahaa..serious aku tak ingat..apa ek,?

Catz said...

kikin..yup..
cicah sambal kicap mmg malatops

Catz said...

tawakil,,
bleh buat sendiri la tempe tuh...
carilah cara2 dan bahan2nya...
aku pos boleh..cuma sampai sana dah busuk kot..

Catz said...

mohdamin,
saya masak biasa2 je...bukan sedap sgt pon..seganlah nak ajak org mai ke rumah....iskkk....maluuuu.

tempe tuh nak goreng kan sennag je..buatlah sendiri..ye..

Catz said...

AJ..
o...tu petua ko ye AJ..hiks...
dah berapa bakul dah aku mkn tempe AJ...tak lawa2 pun akuu...hukhikhik..
ke aku salah cara makan?..kehkeh

Catz said...

hi purp..
ko hantu tempe gak ke..la...kesiann..jauhh..9 bulan lagik tuh..

Catz said...

pinkebaya..
erkk....mama mana nih..
hikhikhik

Catz said...

pinkebaya..
erkk....mama mana nih..
hikhikhik

dr.jie said...

wah tempe... my favourite food...yummmy...