Thursday, January 29, 2009

Teh botol

Teh botol namanya...minuman yg sangat popular di Indonesia...saja nak try minum sebab ramai yg ckp mesti try minum dan sedap...oh ye ke? Aku minum ni masa balik dr Borobudur.. duk tunggu supir si Pak wibowo yg tah ke mana..ckp tunggu dlm mobil kat parking B tapi x nampak pun..rupanya dia pegi beli barang...

so sementara tunggu dia...fuhh..cuaca panas sungguh kan kat candi tuh....oh..selain panas..aku penatt!! penat sebab apa tau...turun je dari candi borobudur...aku kena serbu dgn peniaga2 yg duk berjualan...adehhhhhhhhhhhh.. pegi kena serbu...masa balik pun kena jugok...capek oke nak layan derang..dah lah derang ni sangat tegar oke..!!!! ko takmo beli pun dipaksaaaa jugak dan akan ikuttttttttttt ko sampai le ke depan..jauh oke...aku dha jalan ala2 robot ok..jln laju...sambil diiringi rapat oleh 5 peniaga...yg sorang jual kipas, sorang jual replika2 beca etc, sorg lagi jual souvinier cam pensil/pen...sorang lagi jual t-shirt...dan yg lain tah jual apa..replika2 candi ke apa tah...huwaaaaaaaaaaa...mak tolong!!!!!!!!!!!
tegar ok aksi2 mereka ni..pak wibowo ckp dah..derang ni agresif...so jangan beli sebab IF ko beli..nanti yg lain pun akan paksa gak ko beli....
'buk...beli buk...100 ribu...4 buk....ok..100 saya bagi 5 buk...buk...saya bagi 7 bukkk....'
dan segala ayat2 rayuan sampai satu tahap..yg jual kipas tuh siap kipas-kipas aku yg tgh kepanasan oke...mmg panas pun..dna bila dikipas tuh dingin sedikit..ekekkeke...dia nak jual kipas tuh...mula2...50 ribu...2..pastuh 4, pastuh 5...adehhh....
ko bleh bayangkan tak..jalan...dihimpit2 org ...ramai2...sambil merayu2 soh ko membeli...
aku kan..dah jln cama katun....cam pejamkan mata dah..
kesian sebenarnya..tapi..benda2 tuh aku tak perlu dan kalau beli satu karang yg lain turut serbu..iskkk...karang tinggal kain baju je aku karang....silap2 aku pulak le berniaga pulok karang kat situ...hikhikhik..kipas...kipasss...sila beli kipas...!!

oh..satu aku nak pesan..silalah bawak payung siap2 masa nak ke candi tuh..dan bawak air sekali..sebab terlalu ramai peniaga2 yg akan beriya2 suh ko beli payung dan air..so..utk elak dari diserbu..aku siap2 lah tayang payung aku yg bunga-bunga vouge tuh dgn sebotol air mineral yg aku bawak siap2 dari hotel..hihihiihihi...derang ni sgt tegar oke....sampai satu tahap..ko akan rasa tak sampai hati tak beli...


akhirnya selamat gak sampai ke area parking..uh..smapai sana pun kena gak paksa beli-beli..oiii...penat oke....adeh...supir tah ke mana...berenti kejap minum...ni namanya teh botol..sgt popular di indonesia... di entrance sebelum loket tiket, banyak gerai2 jual makanan..minuman..saja nak try teh botol..
dia tanay nak minum sejuk letak ais ke..aku ckp tak nak..sebab kawan aku kata..baiik minum terus dari botol....ais tu kita tak tau dia buat dgn air masak ke tidak..so sruppp sedut terus dari botol...enhmm..nyaman tekak..sedap..tapi ada rasa cam wangi2 je (ni bagi aku le...)...
aku minum separuh je...ada mcm rasa teh jasmine sket....ada org yg suka kot...tapi sedap lah sebenarnya....satu botol ni 3000 rupiah..kira murahla..

jemput minum..

5 comments:

CatlinaFly said...

ingatkan coca cola dlm botol..teh rupenye..btw salam kenal & salam ziarah..wah..bestnye catz byk jalan2..

Catz said...

hi CatlinaFly,
salam perkenalan...
i've visited ur blog too..
yup..i love to cook..eat..travel..
salam perkenalan sekali lagi..
saya link awak ye..

makdara said...

gerun eh dgr peniaga2 jalanan tu serbu paksa beli brg..tp rasa nya 1 pengalaman yg best gak tu...

-makdara damansara-

Anonymous said...

gerun gak dgr peniaga jalanan tu dok serbu catz...tp tu 1 pengalaman best gak tu..


-makdara damansara-

Catz said...

hi mak dara,
wah..sampai 2 kali post komen..hiks..
yup...mmg gerun kena paksa beli..
aku smapai jln cam robot..tutup2 mata