Saturday, January 31, 2009

Photo-photo di jalanan..sekitar jogja

kenangan di Jogja..photo-photo di jalanan, during my short trip..

Jogja dari udara..wow..padat sekali. Kalau dibandingkan dengan Jakarta, Jogja adalah kota kecil. Pernah suatu ketika dulu menjadi ibu negara Indonesia. Jogjakarta terkenal sebagai Kota wisata (kota pelancongan) dan kota pelajar (student city). Di jogja, terdapat lebih dari 100 universitas termasuk govt uni dan juga swasta..kagum aku mendengarnya...

Ni lapangan terbang Adisuchipto, kecil je..aku ada kenangan yg a bit sensored lah kat sini masa kat imegresen..tapi tak nak lah cerita..tapi kalau aku ingat sure aku ketawa sorang-sorang..hahaha..gila.

There.. the kijang hitam..errr..inova ek? supir - si pak wibowo..bagus sekali..aku ckp..malas nak cari supir lain..so hire je dia utk jalan-jalan...kereta dia pun bersih...ok le..harga?..bleh runding.

Ni antara shopping komplek terbesar di Jogja..Plaza Ambarukmo.

sekitar Malioboro, beca dan andong di mana-mana

gambar ni aku amik pukul 6 pagi kot..kat sini..subuh masuk kul 4 lebih sket..pukul 6pg dah cerah cam pukul 9 pagi kat Malaysia.



Ni pukul 5 pagi

Subuh..

pak wibowo - the supir cum tour guide with kijang/inova..servis yg bagus, siapa nak servis dia kalau nak ke Jogja, bleh contact saya true comment box. hahaah..aku ckp jawa je dgn dia. Bahasa jawa tau..bukan bahasa indonesia yg dlm sinetron tuh...dia ckp..1st time dia bawak pelancong dr Malaysia, and bleh speak jawa betul..ahhahaa...and...dia heran napa aku asyiklah duk amik gambar makanan..gambar apa2lah...aku ckp nak buh kat blog..tetiba dia suh ajar buat blog..hahahah...

Ni gerai-gerai makan kat Borobudur



Vredeburg (kubu Belanda).

Universitas Gadjah Mada. Berkesempatan ronda2 sekitarannya..panjang kawasan universiti ni 1km.


Ni bangunan lama di universitas Gadjah Mada

Bank of Indonesia dan pejabat Pos

Shopping dan lepak di Saphir Square. Banyak pilihan batik yg cantik-cantik di sini.

Hasil tuaianahh..membasah tekak..

dan ice cream..nyummm

Bandara international Adisutjipto Yogyakarta..eh..chop..chop..camno eja nih..kat pasport aku copnya
ADI SUCIPTO..sama cam aku kompius..Yogya..Djogja dan Jogja..
Pak wibowo kata, mula2 Djogja,pastu Jogja, Pastuh Yogya...and now biasanya di sebut sbg Jogja..

Tata Yogya! Moga ketemu lagi! Banyak lagi tempat belum pergi..byk benda belum makan..
hihihihi..ta-ta!
Adeh...kenapalah..dlm penerbangan balik..aku sakit kepala..teruk betul rasanya..lepas lunch served..makan ala kadar aku piungggg..tidur...ZZZzzzzzzz..
babai!

12 comments:

anaiz said...

100 universiti. giler bapak banyak. terkojut den..

catz, naper ko tak ajar je pak wibowo tu berblog? sure banyak dia citer pasal jogja. ekekeke..

Catz said...

anaiz,

derang kata..dekat 150 buah universiti..aku pun kagum amattt...

nak ajar dia berblog?..hahhaha..tak koser makkk..ekekkeke

ema said...

Besh la jd catz...asik jalan je...lps ni nk p mane plak?mahal x guna khidmat pak wibowo?berwibawa x orgnye....hehehe

ema said...

Besh la jd catz...asik jalan je...lps ni nk p mane plak?mahal x guna khidmat pak wibowo?berwibawa x orgnye....hehehe

intan said...

Hi catz!
saya nak Jogja bulan depan..
boleh bagi contact pak supir tu?
macam mana dia charge ye? TQ

intan
ihazelynz@yahoo.com

Catz said...

hi ema,

hem..takdelah selalu..kadang2 je..
i'm going to bali next week..
anyway...
thanks for visiting my blog...happy reading..
pasal pak wibowo...berwibawaa...hahahaha..

Catz said...

hi intan,
tahnks for visiting my blog..
happy reading,.
saya dah hantar e-mail..
check it outtt..
selamat melancong!

en_me said...

sibbaik ndee ora peggel kowe ngomong 'goblog' ghitewww.. ehehe

nurul said...

Salam kenal..

Jogja, memang salah satu kota yang selalu bikin orang kangen, dan ingin ke sana lagi :)

rgds
Nurul

ishaharom said...

salam...
catz...cam best je pak wibowo yg berwibawa tuh..huhuhu

bleh emel tak pe2 maklumat pasal pak wibowo + rege yg bayo ke dia..

nk p mgu depan nih...

email: ishaharom@gmail.com

mazean mazlenna said...
This comment has been removed by the author.
umar said...

Salam.

Boleh send info tentang pak wibowo dan harga pakejnya ke emel saya... umarismail84@gmail.com

terima kasih.