Saturday, January 17, 2009

Spaghetti carbonara

Dinner malam tadi..catz masak spaghetti carbonara..
kan aku lately duk ngidam mkn pasta...dan dari dapur sendiri..mentel sangat la..
so bahan dah cukup... (axa..mak round de world caghik whipping cream ko tuuuu)...hahhaha..

so...ni le bahan-bahan nya:

spaghetti
whipping cream
cube chicken stock
black pepper (serbuk yg kasar or tumbuk sendiri lagi sedap)
green peas
mushroom sosej
black pepper sosej
butter
onion (yellow)


Cara-cara:

rebus spaghetty tuh.. el-dante. siram air dan toskan.
bubuh butter dalam pan...masukkan bawang kuning,tumis kejap.
Masukkan sosej yg dihiris (sukati le nak hiris gaya mana) dan green peas tu.
kacau-kacau kejap, masukkan whipping cream dan chicken stock tu.
kacau-kacau, masukkan black pepper..
dann..aku saja buh shreded mozarella...sket je..utk menambah kelemakkan.hihi.
kacau-kacau kejap, masukkan spaghetti tadi.
angkat dan hidang..



Rasa?..wow...mablesh nya.. (mmg le keji puji masakan sendiri..tapi kalau nak dicompare dgn hok pizza hot tu..yg ni jauhhhh lebih sedapppp...)
axa, thanks for the recipe..and sorry aku memandai je buh cheese..hehehe..

2 comments:

azhaniah said...

akak ni blh tak singgah tesco or mane2 supermarket along the way blk dr um nak cr whipping cream tu
hahahaha perlu ker cr kat banting tu jgk??

Catz said...

memang lah kan..aku caghik kat tesco laaa...tapi tesco vanting nih tak ada oke...tepaksa mak pi cold storage..huhuhuuh