Friday, January 16, 2009

Sweet potato wedges

red sweet potato wedges

Balik tadi..terfikir nak masak/buat apa..oh...teringat ada red sweet potato / ubi keledek merah yg cat beli kat cold storage hari tu...mcm nak rebus..macam nak goreng...(rebus cicah sambal tumis ikan bilis)..aaaaa...sedapnya...tgh imagine nihh...teringat mak aku rebus keledek time aku kecik-kecik dulu..tanam senirik pulak tu..mableshhnyaaaa...
nak goreng biasa dan cicah sambal kicap..hemm..cili api takde..
Teringat kentang goreng..haaa...apa kata buat sweet potato wedges tu..ikut resepi cam wat kentang goreng wedges tu kann....yg ala2 kita mkn kat KFC tuu..tapi catz buat style sendiri le..sukati-sukati gitu nak bubuh apa..berdasarkan bhn yg available kat dapur.
hem....ok..mari memasakkk..

Bahan-bahan:

Sweet potato merah /keledek merah
serbuk lada hitam (yg kasar, bukan yg halus)
tepung gandum
serbuk rempah kari
garam
minyak


Cara-cara:

Bersihkan keledek (catz tak buang kulit, so masa basuh aku sental dgn berus sampai bersih..)
belah/hiris wedges keledek tuh. Cuci bersih.
Masukan keledek dlm mangkuk, bubuh air sikit,ala2 tenggelam je..bubuh ketulan ais dan simpan dlm tempat beku dlm peti ais, lebih kurang 30 minit - 1 jam.
then,
amik tepung, sikit je..campur dgn serbuk kari sket, masukkan lada hitam dan garam sket.
gaul rata.
Panaskan minyak dalam kuali.
Keluarkan keledek yg dah sejukkkk tuh..buang air dan aisnya, cuci dan toskan kejap.
Gaul dgn bahan campuran tepung tadi...takyah salut tebal..salut sket2 je...gaul rata...
Goreng dlm minyak tadi..deep fry ye..
masa goreng, api sederhana, terbalik-terbalikan...bila dah coklat keemasan, angkat..
hidang dgn mayonise dan sos cili..


yummy...nyum..nyummmm..

nak?...sedap sgt..kombinasi manis, pedas2 sket...uhhhh....fluffy giteww..

selamat mencuba.

2 comments:

~aianna~ said...

auwwww sedapppnyeeeee!!!wahh pasni sis..u xpyhla p kfc beli cheezy wedges!ngeh3!~

Catz said...

aianna..
u ponn..
if ssuka..try le....hiksssss..
tapi mmg sedap..catz sukaaa