Tuesday, January 13, 2009

masak apa??

Dari last week...duk baca blog org..masak sedap2..nampak simple...pasta, potato, etc...tapi nampak sedapnyaaa..
dari last week jugak mengidam nak masak carbonara (mengidam nak masak ye..bukan makan..hikhikhik)... tapi...entohlah....bahannya nak beli tak ada..
kat pekan kecik ni, bukan tak ada hypermarket...ADAAAA...
aku bukan duduk dekat pedalaman kat kaki gunung ke apa tau..
kat pekan kecil ni..ada beberapa pasaraya, econs*ve, ada the Sto*e, ada speedm*at, ada few lagi..dannnn ada T*SCO.
dulu kan...T*SCO kat tempat aku ni....ok...ikan fresh..udang fresh...banyak variety lah..sayur2 segar etc...banyak pilihan...tak payah pgi pasar basah kat pekan ni..semua dah ada sini..so aku pi sini la..
sekali le beli brg kering, soping bawang, soping selipar, soping sabun kat sini. JIMAT masa dan duit.
Tapi lately kan...adalah dah dekat 6 bulan lebih aku rasa..kenapa tah..kurang memberangsangkan lah brg2 kat sini..bukan aku memilih...tapi kdg tu..nak beli timun pun tak ada..kacang buncisnya..alahai...nak pilih pun tak semangat..nampak tua-tua..napa ek..? duluuu ok je..aku mmg x pegi pasar minggu ke..pasar mlm ke...sebab malas..nak beli beriya pun tekak sapa je yg nak makan pun...lain le aku ada anak 7 org ke (haruslah kena beli peti ais yg besar lagii)...dulu nak beli apa pun..name it laa...jantung pisang..ubi..sayur kampung, sayur bandar, etc..semua ada...tu aku suka...
sebab tekak aku ni mentel...nak mkn mcm2..tangan aku pun kdg time rajin memang gatal nak masakkk aje kan..tapi kalau tak nak masak...mmg aku gantung periuk kuali.
Dua mlm lepas...aku carik whipping cream..eh...5 kali aku tawaf di area berkenaan..takde???
dulu adaaaa?..yer..dulu memanggg ada....now takde dah??? iskk..iskkk...
dan semalam kan....
aku..iskk...mcm bengang la..(err..mmg bengang ponn)...
balik dari gym...2 jam kat sana...dan seperti biasa PT tuh bebel2 suh change habit makan etc..
so..dalam kepala...dah fikir..oke..nak beli fish fillet....dan vege..nak grill je kot ikan tu..
sampai sana..ehm...alahai..adalah beberapa pack tinggal..takde tanda harga...pulak??
dan ada yg dah dipindahkan dr packing asalnya ke dlm plastik beg biasa....isk..cam dah reject2?
aku korek2 adalah satu tinggal yg dlm proper pack asal. (aku assume..bila depa scan..akan kuar leh regenya kannn)..so dah beli sayur itu ini..aku pi kaunter..
bila di scan....derang kata takde barcode...hem...?? cashier tuh ckp.."kak boleh tukar lain tak? takde barcode"
aku ckp.."dikk..yg lain sumer mmg takde barcode etc..semua dlm plastik biasa..tanda harga pun xde"
cashier tuh ckp, : " boleh tak akak pegi cari barcode tuh??"

ehhhhhhhhhhhh...aku dah a bit sentap le..ehhh ko ke..aku ni yg keje sini?? compius pulak aku ni kejap. derang bincang sesama depa..panggil cashier dr kaunter sebelah (tak ramai org time ni)
tapi..tak pulak pi check rege ke apa..dan..tiba2 dtg pula pelanggan lain dah letak brg atas kaunter...aku boleh je ceramah kat budak2 ni...suh pi wat keje..check rege etc..tapi aku tak naklah selfish..kesian kat next customer yg dah bubuh brg atas kaunter tu..
aku ckp."tak pe lah..tak payah..kira yg lain je.."
adik tuh..ckp.."sori ye kak..eh..atas tudung akak ada kerengge.."
saboo je aku..bila masa pulak kerengge ni mai berehat2 atas tudung aku ni..isk..
eiii...
so aku balik..
masak simple ..
aku rebus pasta...amik pasta sauce...buh bawang...dan hiris mushroom sosej...stim bokoli..
ngappppp...

pasta el sosejomushroom el brokolicious ..kihkihkih.

11 comments:

atty's said...

klo ari2 aku mkn camnie..mesti kuyus aku kot ek..

ateh... said...

cian nye..budak tu nak makan tapak kaki kot..dah la malas nak g tngk boelh buat lawak bodo lagi tu..ade kerengga lak..ingt catz baru panjat pokok rambutan ka..hahahaha

Wahidah said...

sis skrang kt serdang ke???

bile nak jemput dtg umah ni??? :P

Anak Jawa said...

kerengga tuu ada barcode tak???
cuba suruh cashier tuu scan...

KAH KAH KAH

Linda Abdullah said...

Emm dari kajian saintifik telah menunjukkan bahawa kerengga itu lah yg telah membawa lari bar code itu..ke.ke.keee

Catz said...

atty,
kurus kalau mkn sikit..hehhee..kalau mkn banyak sama je..kihkihkih.


ateh,
tuh lah..aku tgh hot kat depa..tapi takjadi marah le pulak akhirnya...hehhee

Catz said...

wahidah,

bukan serdang..
tapi sebuah daerah dlm negeri selangor yang jauhh..hehhe.
tapi kdg2 saya stay kat apartment saya di bangi..ehm...senang2 kita boleh jumpa..

Catz said...

anak jawa,
aku rasa ko patut masuk program Raja lawak, kerana aku mendapati, lawak-lawak ko sangatttt bermutu tinggi..berkualiti gitu..kehekhekeh

Catz said...

Linda..
hahahah..kihkihkih...ho..kajain saintifik lagi...kehkehekh..
aku pun rasa camtuhh...hiks,..pandai dik ko wat lawak bermutu...hiks

pinkebaya said...

catot,
hmm.. ngences mak teringat penne carbonara kt pan pac tuh!

kikin_78 said...

perghhh....pasta laaa...sungguh menikam kalbu