Friday, January 23, 2009

Seafood carbonara

Haa..again...carbonara lagi...
motif?..
nak habiskan whipping cream yg dah guna separuh hari tu (bg aku mahal..so sayang if rosak tak boleh guna nanti) ..becoz..i'll be away during cuti CNY..

so dinner tadi, buat seafood carbonara..versi catz el champaks champaks..
hasilnya?..yummilicious... (mmg tak guna aku workout membakar 350 kcal today gamaknya)..
kehekkekeheh..err..sebenarnya...again..mmg keji le memuji masakan sendiri..tapi dah lidah dan tekak aku ckp sedap..nak buat mcamana kan...ekekkeke. (matik la perasan...eh..ayat sapa nih?)..
hihiihihiihihi..



so bahan-bahan yg diperlukan:

spaghetti (rebus-eldante)
udang besar/sederhana
sotong
whipping cream
cube chicken stock
bawang kuning
serbuk black pepper (kasar or tumbuk sendiri lg sedap)
air
mozarella
butter



Cara-cara:

1.bersihkan udang (buang kulit, belah belakang..buang hitam2 tu), cuci bersih.
2.bersihkan sotong, buang kulit, hiris, cuci bersih, toskan.
3.bubuh butter dlm kuali, dah cair masukkan bawang.kacau-kacau hingga naik bau dan layu.
4.masukan udang dan sotong, kacau sebentar, masukkan whippping cream, black pepper. gaul rata. If terlalu pekat boleh tambah air sikit.Masukkan cube chicken stok.
5.parutkan sikit mozarella cheese (ahh...menyumbat jantungg)..kalau suka..tak letak tak pe.
6.Bila kuah tuh dah sebati, mantap, masukkan le spagetti tuh..kacau..kacau...
dah siap..hidang...
selamat memasak!

3 comments:

f a i r u z said...

ini sgt2 membuatkan perut ku lapar..
one of my faveret dish..
tq bg resipi.....nak tryyyyy

Catz said...

hi fairuz...
selamat mencuba..sangatttt senanng..food ready in 15 minutes..
sgt creammy.yummmilicous...

anaiz said...

wei catz,
pandainyer kome memasak. tersentot jiwa dan raga nengok masakan kamu. tengok pun sedap gilos..!!