Tuesday, January 27, 2009

The day i'm proud to be a javanese..

ceh...tajuk....
bukan le hari ni je bangga jadik org jawa...
tapi hari ni sebab aku dpt jimat 110k..sebab??
wutever..
i'm PROUD ...ye...aku bangga oke jadi orang jawa...hahhaha...


oh..
hari ini..jam 4 pagi lebih...sudah kedengaran azan..aku pasang telinga betul2..oh azan subuh.. one thing i like jogja..penduduknya lebih 90% muslim. Masjid di mana-mana. so time azan mmg akan dgr azan dialunkan.
Stay at Hotel Melia Purosani Jogjakarta. Bagus sekali. aku suka!
Dah la dpt guna internet free kat bilik (sbb broadband kat bilik ni still in trial session..depa sebelum ni guna wifi tapi enggak bagus lalu langsung di cut . Sekarang guna jalur sendiri di bilik, masih percubaan. Baguslah kan...if kata hotel 5 bintang takde internet tu..mcm keji la...hikss.
Dan Food kat sini BEST!

eh..aku nak cerita..kenapa aku bangga jadi org jawa la.
the supir cum pemandu pelancong sangat bagus. Janji pukul 8 pg, jam 7 sudah terpacak di hotel.
Acara ke Borobudur perjalanannya mengambil masa 1 jam menaiki mobil. MObil = kereta.
Dalam perjalanan Pak wibowo bercerita sejarah Borobudur. Dengar je la..aku sibuk melihat pemandangan dan sesekali aku amik gambar..
Tiket masuknya berharga 15 000 rupiah utk local people / Indonesian, dan 12 US dollar atau 125 000 rupiah utk tourist asing. Tuu dia..bezaaaaa kan??? pak wibowo ajar..if nak try pi beli tix kat loket local boleh cuba. Ho...time ni lah kena guna skill jawa aku kan..dan actually tak payah ckp banyak ponnn... 2-3 perkataan udah cukup oke masa beli tiket. berdebar jugak sebenarnya coz takut tak lepas..buatnya depa check KPT (IC indon)...coz kdg2 depa check. Tapi hari ini, di sini Liburan so org ramai. Cuti CNY. kemungkinan utk lepas sgt tinggi. orang sgt ramai.
Ala..kalau tak lepas ..depa akan refund dan suh pi kaunter tiket satu lagi utk pelancong asing, bukan kena tangkap pun. dan pretend..ckp..
"oh..saya tidak tau...yg disana rupanya" dan buat2 muka kontrol ayu. Hahahaha..ni Pak wibowo yg ajar oke cara2 utk mengawal keadaan sekiranya termalu sebab kantoi..ekekkekekkeke..tak payah buat aksi tutup muka or malu-malu ayam ye..Ala..buat bodo sudah..nak malu apanya kan...kihkihkih. Bukan ko jumpa lagi dgn depa tu lepas ni...Menurut pak wibowo laa...kihkihkih.

Sampai sana, nak masuk, bayar parking..bayar 5000. Tu diaaaa..kat Malaysia..5000 bleh beli laptop Sony Vaio, kat indonesia ni, cuma boleh byr parking je...ekekkekee...
so...turun kereta.jln 3 ke 4 tapak..kami disambut dgn peniaga2 di situ..Pak wibowo pesan jgn beli sebab if beli ...nanti ramaiiii lg peniaga akan suh ko beli brg2 mereka.so perjalanan jadi enggak lancar..dan mereka sgt tegar oke......! so just ckp terima kasihh (dgn slang indon ye..if dia tau ko bukan Indon, lagiiiiiiiiiiiiii dia paksa beliii!!)

azab gak nak sampai ke Loket/kaunter tiket tu....sbb ko akan diiringi peniaga2 yg beriya suh ko beli brg mereka.aaaa..tegarnya mereka niii! Tolonggg..

Dan nampaknya slang indon aku sgt bagus. kihkih.AKU CAKAP AKU DARI JAKARTA. pak wibowo ajar, kena ckp ko dr indon...hahaha, so peniaga2 tuh..dgn baik hati..suh pi kat Loket tiket utk local people.ala..muka aku dan sah sah muka jawa..sebab aku memang org jawa la. Hihihiihihihi.

Sampai kaunter tiket..ckp 2-3 perkataan je. Berdebar aku. sebab??..cara org indo dgn org Malaysia pakai tudung kan lain. So pilih kaunter yg dijaga oleh lelaki. Mintak2 mereka tak cam oke. Sebab, aku rasa, if pi kaunter yg perempuan jaga..takut dia terpikir pulak, sejak bila pesen tudung kat Indon ni berubah dan akan belek dan pandang muka aku beriya...nak make sure ko indon ke bukan..dan takut gak nanti dia tanya pasal pesen tudung ni karang...kang kantoi pulok..hiks...nasib le muka jawa kan....
aku ckp,
'Dua Mas!' (yg bermaksud..encik, saya hendak membeli 2 keping tiket ), dgn muka aku yg serious,hihkihkhik. Mas adalah panggilan bagi lelaki. Dan yg jual ckp 'tiga puluh' yg bermaksud 30 000 (satu tix 15k..tudiaaa..ribu2 semua..ekekekkek...)
dan if yg jual perempuan..ko ckp ..'dua mbakk'
oh ye..sebut DUA dlm slang indon dan baku, sama cam sebut tiga, lima. if lapan, sebut delapan ok.
dan aku berjaya!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
TAK SIA-SIA PRAKTIS DALAM KERETA TADI..hahhahaha..poyo.


dan masa lalu kat pemeriksaan tiket..jeng-jeng! suspen ni..

buat muka cool je...dan time aku lalu...ada 2 org yg duk check tix...tgh borak2 sesama depa..hihihi...so..lepass..
hihiihihiihhi...so bangga lah aku kan....disebabkan aku jawa, so aku jimat 110k rupiah....hiks.

to be continued..

tiket yg berharga 15k (rupiahhh)

dah nampak candi Borobudur dari jauh




12 comments:

Linda Abdullah said...

Bagus-bagus tips nie Catz..bleh aku guna masa nak pi Bandung nanti..berlakon jadi org Jawa best jgk kan embak..hahahah..eh Beli best ke Bandung best??

syukur said...

Candi Borobodur......bila la i nak pergi ke sana.... wow Catz sekarang ni banyak jelajah nusantara nampak ?

CAHAYA said...

wah. berjalan je. bestnya jogja. :)

bozzobattousai said...

wow...cantiknyer pemandangan...bozzo sokong...kita harus berbangga jadi org jawa....

Anak Jawa said...

kita pun BANGGA JUGAK!!!!!!!!!!!!!!!

anaiz said...

teringin la nak pergi candi Borobodur.
wah catz, kamu sudah pandai cakap jawa la cenggini. snap gambar banyk2 lagi okeyyy...

Catz said...

Linda.
ko org jawa ke?..if jawa..ko belasah je ckp jawa...hiks..if not...ko bleh belajo sket2..perkataan jawa (i mean..the real bahasa jawa..not bahasa indonesia dlm sinetron itu tauu)..
tapi....if boleh ckp mcm dlm sinetron tuh bagus gak..derang ingat ko dr jakarta..hehehhehe. bleh dpot murah..hahaha

Bali and BANdung...

bagi saya...ia dua benda yg berbeza.. bali ialah terkebnal dgn pantai..sana pulau wisata..jln2...menikmati balinese thingy....budaya..etc....tapi bandung itu kota soping-sopingan.
ke bandung org mmg nak habiskan duit lah nak soping beriya2 gitu!..hahah..
wah..selamat menjana ekonomi indonesia...hahahhaha...bestnya sopinggggggg!!!!

Catz said...

hi doc syuk..

bila2 saja pak dokter bisa ke sana..
kalau setakat mahu ke candi borobudur, short trip sudah memadai..
iye pak..now kucing jelajah nusantara..mahu kenal budayanya begitu..

Catz said...

CAHAYA,

jogja mmg best..kalau indonesia...dari segi pelancongan..jogja is second selepas Bali...jomm!!

Catz said...

bozo..

kita harus bangga jadi org jawa...

hahahhaa..idup JAWAAAAAAAAAAA!

Catz said...

AJ,

yeaa.....geng-geng jawa sekalian...kita harus banggaaa jadi anak jawa....

Catz said...

anaiz...
kalau teringin, pergi saja..
melancong di indonesia, kalau kena gaya, tidak mahal...ikut budget lah..
ke borobudur..mmg best..one of the world heritage kan...now under UNESCO..
aku mmg org jawalah anaiz..so ckp jawa itu sgt gampang (mudah) di sini..

ehhehehhehee...