Saturday, January 31, 2009

Ikan sembilang lemak cili api dgn belimbing buluh


panjang nya tajuk....
hahhaha..


Bahan-bahan:

ikan sembilang - 1 ekor (aku potong 2 sebab panjang)
belimbing buluh
cili api - 15 biji
santan (1 kotak)
bawang merah - 2 ulas
bawnag putih - 2 ulas
halia
kunyit
serai
garam


Cara-cara:

Bersihkan ikan, hiris, cuci dan toskan.
Goreng ikan dan ketepikan. (If nak bakar pun boleh..lagi sedap).
Tumbuk cili api, bawnag merah, bawang putih, halia, kunyit hidup.
Panaskan sedikit minyak dlm periuk.
Masukkan bahan tumbuk, tumis sebentar. Masukkan serai yg telah diketuk.
Masukan santan.biar mendidih.Masukkan garam dah jus asam jawa sikit.
Masukkan ikan d an belimbing buluh.kacau sebati, biar sebentar dan angkat dan hidang.

3 comments:

Linda Abdullah said...

Ehhh Catz..ini adik beradik ikan keli kan??

Neeza.Areef said...

uishh....sedapnyeeeeeeeeeee

CATZ said...

hi Linda,

yup..adik beradikk....ko tak makan kan...aahahahhaa..cuba lah mkn..sodapppp....


hi neezaref,

masak lomak cili api sodappp