Thursday, June 5, 2008

Cara berjimat@ubah gaya hidup..

Oleh kerana semua sedia maklum..harga minyak naik dan ini akan menyebabkan rantaian kesan kpd kenaikan harga barang-barang lain juga.Now tarif letrikpun nak naik. so semua kena jimat..
Di seru kpd rakyat supaya tukar gaya hidup kan?? Ni pemimpin suruh ni kan...
Dah tepu otak fikir, baru dpt idea...ni hasil baca sana sini dan fikir2 tadi..

So cat ada beberapa tips nak share :

1. Tak yah dah langgan astero..now ada RTM1,2 TV3,TV9,8TV, NTV7..so baik tgk yg free..paksalah diri sikit kan...utk suka drama TV1 dan 2 ke...mcm aku mmg takde masalah lah...coz walau aku ada astero, aku mmg penggemar drama (cam mokcik2 kan...)

2.basuh baju guna tangan, tak yah mesin basuh dah. Jimat letrik.Ni kira exercise bilik air lah..sihat dan jimat.
tapi kena cuci terus hari2 tau masa mandi..jgn longgok 2-3 hari..karang tak larat nak cuci.Tumbuk bawang/lada..ni exercise tangan yg bagus juga..keluar segala otot cik kiah..letrik pun jimat..tak yah pakai blender.

3.Makan- pagi nasi goreng (masak di rumah) tak payah dah makan kat kedai tau. tak habis nasi tu utk sarapan, bwk pi opis, sambung utk lunch (now beras mahal, jgn bazir). ptg makan roti je dan milo/air panas. Pastu jgn fikir2 lagi nak makan...(kena kuatkan iman utk tidak keluar lunch ke tmpt2 makan yg sedap2)

4.maksimumkan penggunaan ruang di rumah dan kawasannya. Depan, belakang, atas, terutama yg duduk bandar lah. Tanam cili dlm pasu atau mana2 ruang ada tanah, belakang rumah ke. So nak buat nasi goreng kampung tu, tinggal petik je cili. Kalau duk apartment pun boleh tanam,buh dlm pasu. Tanam le 2 pasu. Ada org tu tanam cili dlm bilik tidur pun cili dia gemuk-gemuk youuu. So ni dah jimat coz ni bahan asas utk malay cooking kan. Kalau boleh tanam bawang, serai, halia, kentang, keledek sayur (secara hidroponik). Nak best lagi, tanam padi atas bumbung rumah. Haaa..jimat lagi kan...maksimumkan penggunaan ruang. Boleh jugak reserve satu bilik utk tanam menanam. ubah suai sikit, tingkap tu open2 je...tanam lah cili, kunyit sayur segala. Jimat tak payah pegi pasar. Tapi jgn tanam pokok rambutan / durian sebab dikuatiri tercabut bumbung.

5. Puasa. Di samping dpt pahala, dapt sihat, dan juga jimat. Buka puasa ikut sunah nabi, makan kurma. Jgn pi buffet2 pulak.. kalau boleh masak nasi goreng je taww..jgn minum manis bergula. Takpayah beli gula..jimat lagi..minum air kosong je..sihat lagi..

6.tak payah pi gym, bowling bagai. Jimat dgn joging kat tasik ke..taman ke..free. Takde yuran.

7. Kurangkan entertainment, pi keluar makan2..wayang2...semua tuh..duduk rumah beribadat lagi bagus...hem..

8. Pi keje naik basikal, tak kisahlah dekat ke jauh. Or half public transport, half basikal. sihat badan dan poket. (kalau malaysia ni sejukk, aku dah lari ke kedai basikal dah tadiii..beli.)

9.Pakai baju/kasut tak yah lah branded ke hapa..pasar malam one can do lah..janji tertutup segala yg nakditutup.

10. Ternak ikan dalam akuarium or dlm tong. Kalau teringin makan, pancing je.

11.sebelum balik rumah..mandi kat opis.jimat air.

12. charge henpon dan laptop dan kamera di opis. jimat letrik lagii...hihihiih

14 comments:

Saira said...

The defects of your tips:

1. No astero? I can't live without astero!!! Sape tgk drama tv1/2 makcik?

2. You expect me to basuh baju guna tangan? Nnt kasar la tgn i.. euww..

3. Makan pagi nasi goreng.. bgn pagi2 masak? next please..

4. Tanam pokok2.. hehehe.. how about pokok padi?

5. Puasa.. aminn..

6. Have you? We don't need 'harga minyak naik' to start this.. again.. Had you?

7. Entertainment is part of my life! Go figure!

8. Basikal.. No aircond?? next please.. hihihi

9. akak.. kasut takde brand lifetime dia 3 bulan jer.. Err.. feet is one of the important part of your body.. Make it comfit!

10. Dah lama aku teringin makan ikan dlm akuarium.. hmm hmm hmm.. terutama yg cute2 iteww..

11. Aku bangkang! Hahaha.. pk je tak guna..

Peace! Hehehe.. One thing for sure.. yg menyuruh org ubah cara hidup tu yg patut buat dulu.. As I always said.. "Kepimpinan melalui teladan" :p

NORA SAKURA said...

x yah pi nengok wayang..beli jer CD pirate 3 sepoloh henggett..tgk kat rumah

AziBam said...

lawak lah kau Roha...Aku rasa mostly org pendapatan rendah mesti dah hidup macam yg ko tulis tu..So nak ubah style cam mana lagi ek...
kalau saper saper boleh invent engine air aku rasa selamat dunia ni....

Mimi said...

part tanam cili gemok kat dalam bilik yang tak larat tuuuu...

Beruang Madu aka Honey Bear said...

Amboi mak Catz, aku semakin banyak terima tips nih... kelas ko...akan aku cuba amalkan... tanam2 pokok tu tak terjejas ker bil air nak menyiramnya nanti... lain lain tu boleh dipertimbangkan yer

Catz said...

saira..

kan aku suh ubah gaya hidup...so kena ubahlah..boleh ke tak boleh belakang cerita..yg penting kena ubah..
tau dok..

Catz said...

yer noreh jones..

segala yg bleh donlod...semua donlod..or pi je beli cetak rompak sana..RM10 5 CD tau dok...
buat apa bazir2 duit kan..

Catz said...

azizan..hhehehe..tu kena tanya pemimpin kita lah yg asyik2 skripnya ubah gaya hidup...brg naik harga tukar gaya hidup..minyak naik rege tukar gaya hidup...aku nak suh depa semua ni buat demo lah..camana nak tukar gaya tuh..

Catz said...

mimi...
dah ada tau penanam cili berjaya dlm bilik tidor..nanti aku interview dia..

Catz said...

beruang..aku duk selangor..20 meter cubic pertama kan ke free..thehehehhe...jimat jugak tuhhh

NORA SAKURA said...

kat opis kan ada water dispenser,juice kopi..ha..sebelom balik, angkutlah..isi yer..bawak pet bottle..HAHAHHAHAHHAHA

Catz said...

aiii..macam biasa buat jerkkkk.

syukur said...

thanks catz view my blog. i enjoy yours too. Mmmmm suggestion you memang bagus.. tapi kalau sibuk bercucuk tanam dan ternak ikan ... nanti apa nak jadi dengan kerja utama kita.. ha ha nanti bos besar marah..tak tau..ha ha tak tahu

Catz said...

hal bercucuk tanam tu after work lah doc syukur. hehehhe..kalau kat rumah duk berternak, bertanam, dah kirea exercise tuh..tak yah pi gym dahhh...
hehhe....nak tidur siram pokok dulu, borak-borak dgn ikan dulu..hehhe