Sunday, June 22, 2008

Laksa Penarak

I love food...huhuhu
So one of my activity during my trip to Langkawi recently is makan..makan...and makan.
I've been to Langkawi for several time...but i never researched on best makan place in Langkawi.
But this time, i googled makan place that must try lah...ok..but this short trip not possible lah nak pegi semua. Anddd..i'm on diet lagik...hahahah (diet???..apakah itewww???)..huhuhu...hiks.
I am not a laksa lover, but everytime ke Langkawi, i had this laksa Penarak. The location is just before the Jetty Point. Ni kat deretan gerai banyak-banyak sebelum jeti (dari arah Pekan Kuah).
Gerai ni terletak tepi sekali.



Catz not a laksa lover. Tapi kalau ke negeri sebelah utara tak sahlah kan kalau tak makan laksa utara ni. Tapi laksa Penarak ni berjaya utk attract catz utk makan sepinggan. Hem..kuah laksa dia sedappps...selain itu ada juga mee kuah udang. Saja nak try. ok lah juga rasanya.
Selain itu, kedai ni menghidangkan seafood, satay dan lain-lain masakan panas.

Actually banyak tempat nak makan laksa ni kat Langkawi. Catz surf je on internet dan ada yg suggestkan laksa ni..last time catz ada try di Tanjung Rhu....sedap juga. Semalam catz ke Tanjung Rhu tapi makcik Laksa tuh takde..huhuhu..And ada yg suggest di area Padang Matsirat..terpulanglah pada selera masing-masing dan juga bergantung kpd tahap kerajinan nak explore sana sini...

Mari makan...

4 comments:

syukur said...

best nyer gi langkawi..cuti cuti malaysia ker?? anyway... laksa tu sedap kan.. ye ke sepinggan jer??? i kalau makan laksa tak sah 2 ke 3 pinggan..ha ha

Faris said...

Laksa....my favorite too (laksa penang, asam, siam, melaka, johor, etc). If I stop anywhere, and there is laksa, it'll be my first choice of dish. Kalau pi Perlis, mesti pi pekena laksa kuala perlis. There used to be a really good stall near where a cinema once stood.

I've been to Langkawi only once before and haven't tried laksa penarak, but I hope to remedy this shortcoming soon :-)

Of course, the best laksa in the world will always be the laksa penang arwah mak used to make....

- AF -
a laksa shack regular

Catz said...

hi AF,
wahhh..u nih laksa lover ye...yesz..di byk negeri laksa is signature dish kan..walau saya bukan laksa lover saya mesti cuba segala laksa tu..i suka laksa utara/penang/kedah dan laksa sarawak.
and i agree...ur mom laksa must be the best in the world lah kannn...
i pernah buat laksa penang sekali..hiks.
u should have laksa penatrak di langkawi coz i boleh makan sepinggan, usually i mkn laksa tak boleh habis punya...thats why kalau ke Laksa Shack rasa rugi coz i rasa mahal sebab i only eat half or less. but this penarak laksa memang sedap dan murahhh...

Catz said...

hi Doc syukur,

yup..cuti-cuti Malaysia. oh u org utara mestilah suka laksa kan...
ye lah..i makan sepinggan je okkey..
oh..u 2+3 pinggan = 5 pinggan. ..erkkkk....hikhikikssss