Wednesday, June 18, 2008

Kerang goreng sambal

I was craving for kerang...again, last week. Ehmm..the kerang reminds me to Ayong/my along. She cooked kerang sambal yg sedap for me..bila tah..lama dah adalah bertahun2 yg lalu kots.
So instead of having kerang bakar, i made kerang sambal . Sangat simple but yet simple hingga menjilat jari..hiks.


Bahan-bahan:

1 kg kerang (kalau mkn ramai2...masaklah 5 kilo..hehhe)
10 biji cili kering
1labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 batang serai (ketuk penyek)
1 inci halia
2 sudu besar sos tiram
minyak utk menumis
air
garam
gula

Cara-cara:

Bersihkan kerang,klau rajin berus kulit setiap sebiji tuh..hik..bilas banyak kali dan toskan.
Kisar halia, bawang besar, bawang putih dan cili kering.
Tumis bahan kisar hingga garing, masukan sos tiram dan serai, kacau sebati.
Masukkan sedikit gula dan garam secukup rasa.
Masukkan 2 cawan air, biar didih.
Masukkan kerang dan biar masak, sesekali kacau biar masak sekata dan sos sambal tu meresap kepada kerang.
(kalau boleh tutup supaya kerang betul-betul masak).
Dah masak boleh lah angkat dan hidang.
Selamat meratah kerang...

p/s: Noreh jones..ko tgk je lah kerang sambal nih..lagi sedap dari yang ayong buat okeeyy (kejinya memuji diri sendiri..hikhikhiks)..so noreh jones....apalagi.pi beli kerang..huhuhu.


11 comments:

AziBam said...

eh roha..
kau punya blog ni kalau hidup kan best.. boleh ambik lauk tu virtually...dah lah aku miss seafood ni..huaaaaa......

Catz said...

hehhehehe..hi azizan...
jemput makannn..nhegeggeeeehehhehe.
ala..masak simple2 jek lah...try lah..

NORA SAKURA said...

memang keji puji dirik sendrik.kuikuikui

Kal-El said...

MasyaAllah terleleh air lioq tgk kerang yang rupanya amat sedap ini... padahal semalam baru makan kerang bakar kat Kg Baru... huhuhuhu sedapppppnyyyyaaaa (ku boleh hidup dengan hanya kerang dan tempe hari2 - best!)

Faris said...

Aduuhh...kerang lagi. Photo dia menggiurkan, specially yg the 1st photo - yg ada kerang terkupas kat tengah2 tu.

I ingat buboh belacan bakar sikit, sure meletop punya.

- AF -

Catz said...

hi noreh..
memang sedap tau dak...hinggan menjilat siku, pinggan dan sebagainya.
aku kalau masak ni teringat ayong...huhuhu

Catz said...

hi Kal el..

u pon sama ek dgn catz..demam kerang..catz pun sgt suka kerang dan juga tempe..u org johor ke??

Catz said...

hi AF,

erkk...u kalau kerang mmg tak dpt dipisahkan dgn sambal belacan ek..ekekkekeke..orait..ye..catz rasa kalau sambal kerang tuh bubuh belacan masa menumis mmg sure meletopssss....kedebommmmm!!!
huhuuhu

Hamdi said...

Hi Catz, u pakai DSLR apa?

Aku baru perasan lagu F. Peters '..kekasihmu' kat sebelah tu. So co-incident. Minggu lepas keluar dgn BM & Shah - dalam keta dok lalak nyanyi lagu tu. Ntah apa pasal ntah - waktu kita start nyanyi lagu tu abg BM terperanjat tanya 'Eh Hamdi tau lagu tu ke?' Ha ha ha.And then kat sini pun ada gak lagu tu.

Anyway, nice site - nanti kalau aku nak take cooking aku refer kat hang.

Catz said...

hi Hamdi..
welcome to my blog..
i guna olympus e510..
oh u ols suka that song?..me too..
buleh le kalau nak refer blog i kalau nak cooking..tapi i masak syle campak-campak jer...kdg sedap kdg tak..hehhehe..
anyway..thanks for visiting my blog..
hey..u are a great photographer lah..i baru je nak terjebak..
salute u..

catz miow-miow..

uno said...

looks yummy food is very tasty. hmm yummy yummy