Monday, June 16, 2008

Oh..rupanya...

Hari ni baru rasa otak catz jalan sket bila memperkatakan pasal harga minyak naik dan kesannya..
er..bukan nak cerita effect pada org ramai tauu...tapi pasal tokey minyak...yer...tauke stesen minyak.
Di saat kita para pembeli minyak ni duk merungut2 mengenai kenaikan harga minyak, aku bayangkan tauke stesen minyak akan senyum-senyum kambing gumbira-gumbira. Yelah..barang naik rege kan..teentulah untung banyak..kan?? and di saat kita duklah tensen nak isi minyak sebab pikirkan budgetnya..tokey minyak tak payah kesah pun kan..bak kata kawan ku..nak mandi dgn mnyak pun tgak pe..sendiri punya minyak...nak siram pokok bunga dgn minyak petrol/diesel pun tak pe...stok bykkkk...hehehhehe...free..sendiri punya..

ehm..

tapi..setelah ku berbual dgn owner stesen minyak, baru aku rasa otak aku ni bingai rupanya. Hahaha..kenaikan harga minyak telah menyebabkan banyak owner stesen minyak akan gulung tikar.Yeyg ni aku tonton Forum kat Tv minggu lepas on tajuk..kesan kenaikan harga minyak. Salah seorg panel ialah presiden pengusaha stesen minyak Esso/Mobil. Derang ckp, kadang lepas modal dan gaji pekerja sahaja. Azabbs.sebab??

Pendapatan stesen minyak dikira berdasarkan jumlah liter yg dijual. Mereka cuma dpt komisen 8 sen/liter. Rege minyak naik tapi komisen depa tak naik pon. sebelum ni kalau u ols isi RM50.00, dpt isi lebih kurang 26 liter. So income derang 26liter x 8 sen = ??? . But nowwww...RM50.00 = 18 liter sahaja. so pendapatan derang 18 liter x 8 sen = ???????????? . Itu kalau pelanggan beli cash. Kalau guna kad kredit pula bank kenakan charge 2% for total transaction setiap pelanggan. So dia ckp..kat mana untungnyaa???
Betui gak kan....and now sales mmg turun 30%. wow....ehm...teruk jugak kan...

Dulu kalau tanker dtg antar minyak, satu tank around 50k je. But now dah jadik 85k..and they have to pay COD , cash on delivery. kalau tanker dtg tiap2 hari..mana nak cekau modal yg cash tuh??? itu owner stesen minyak yg cakap tau. Dan tanler dtg almost ever day and depa dtg sukati jek bila2..coz walau sales lembab/ turun, tank di stesen mesti sentiasa penuh. Syarikat minyak insist yg mereka kena penuhkan tank...owner stesen minyak kenot argue on dat matter.
Fuhh...ni yg story mory owner stesen minyak (dia tak kasik pun satu liter free ke kat aku duk dgt cerita sedih dia niii)...huhuhu..

now baru aku paham..yg tokey stesen minyak pun pening kepala...
Eh..apesal aku kisah sgt dgn cerita tokey minyak ni??? tahh..

2 comments:

Faris said...

Hhmmm...thanks for the revealing info on pengusahas station minyak.
So, you pun buboh full tank ler, bagi dia komisen banyak sket ;-)

My car belum lagi kena isi minyak since the price hike. Dok pakai minyak harga lama lagi. Ptg ni atau esok kena isi....

Lagi satu, kalau nak beli kereta untuk family yg besar, beli 2 kreta kecil (eg Kelisa) instead of 1 kreta besar. Dapat rebate 2xRM625 instead of 1xRM625 (atau tak ada langsung rebate). Kalau nak keluar 2-3 org, pakai 1 Kelisa, kalau the whole family, pakai 2 Kelisa. Boleh rotate kreta lagi...hari ni Kelisa Merah, esok yg Biru lak.
Eh, betul ke argument ni??

- AF -

Catz said...

erk..i...bubuh RM50, pun tak capai setengah tank..adussssss..nak bubuh full tank..erkkk..dalam RM125 kot lebih kurang....aaaaa...mak fengsannssss..

wah jimat nya u..sejak rege naik belum pernah isi?...tak berjalan ke?.. or opis u sebelah rumah je??

ehm..ur idea on having two small cars tu ok gak..dpt 2x625.00, tapi kalau big family anak 7 berderet2..pastuh belum boleh bawak kereta howw??

ehm..sebenrnya i rasa more than 70% rakyat mlaysia idup sekadar cukup2..so how ek nak tukar gaya idup nih (termasuklah i)...