Thursday, June 12, 2008

Dinner..tukar gaya hidup

Saya menyahut seruan kerajaan utk menukar gaya hidup...jadi..ni saja dinner saya malam ni..
sedap tau...berkhasiat...warna merah...crunchy...yummy lah juga.
it cost me ..ehm....RM1.20 sebiji.
Amat murah dibandingkan saya pegi amik trolley, sorong dan beli ikan, sayur, halia, kunyit, bawang semua. Plus nak amik trolley pun kena bubuh duit 20sen. Pastuh aku kdg malas nak letak balik trolley..aku dah rugi 20 sen. It happened twice..dah rugi 40 sen.
So pi masuk supermarket, lenggang kangkung...amik epal yg dah siap packed, dan berjalan laju ke kaunter bayaran. Tutup mata...jgn toleh ke kaunter ikan, sayur,daging dan seafood lain yg saya rasa sedang melambai-lambai saya utk membelinya dan bawak balik rumah dan memasaknya.

sekian.

14 comments:

PurPle said...

rm1.20 bleh beli nasi lemak kosong utk sarapan pg... kenyang. hiksss... ni lah cnth otak yg asyik ingat makanan berlemak jer.

ijad said...

salam... apa khabar

syukur said...

catz.. kalau nak sihat lagi makan la epal hijau .. lebih.. kurang kalori dan kandungan glukos dari epal merah.. he he.. cadangan aje tapi makan buahan ni memang bagus

Catz said...

hi purp...
memang boleh beli nasi lemak yg sedap bangettt..(iskkk..ko nih goda aku laaaa....)..i tgh nak tukar gaya idup nehh...Pak Lah suruh...hihihi.
I get an idea..instead of bertukar dari ikan kembung ke ikan kering (ikan kering pon mahal jugaklahhh)..so i bertukar kpd makanan sihat ala-ala kearnaban gituh..

Catz said...

hi ijad..
salammmm...
saya khabar baik..Alhamdulilah.
and u?..moga sihat dan dilindungi Allah selalu.

catz

Catz said...

hi doc syukur,
thanks for the tips..yes..i mmg suka jugak apple hijau..dan kdg beli juga red apple..mmg bagus makan apple..
especially yg hijau.err..malam ni makan apple hijau pulak.
Bagus jugak ukar gaya hidup..jimat..dan sihat..cam arnab. hikhikhiks...

NORA SAKURA said...

mek...
tolongggg...
camne nak beli gas dapor?..i stil don't have the kepala gas tuh...how???...who to call??..where to buy...??..what else i need???...and how much????....can terangkan the process??
jawapan puhlisssssssss...
i lost!!

Catz said...

hihiihihi..nak beli gas tak reti?aiyoo....
mula-mula pi kedai hardware ok..
pi ckp nak beli kepala gas dan jugak wayar/salur/kabel sekali. SUh dia pasang terus kedua-duanya.

kemudian...
pi kedai runcit yg ada jual gas...beli tong gas dan gas sekali.. tak tau berapa..maybe dlm RM70 kot sekali dgn gas. Tanya dia if dia bleh tlg pasangkan salur gas yg ko beli tadi ke dapur/stove ko tuh..
suh dia pasang salur tuh dan kepala sekali..
senang jek kan...

erk..ko tak pernah beli gas ke nyahh?

NORA SAKURA said...

mana lah pernah nyah...btw,why should i bother to buy gas kan before this kan??..hik.and...kalo nak suruh aku pasang kepala gas to the tong gas,jgn harap lah aku reti..silap silap meletop????.
..ngerrrriiii.sekian.

NORA SAKURA said...

btw..kepala gas tuh rega berapa????

Catz said...

mek..tak reti belajor2 le...bukan susah..pi jek kedai 2 tuh...and masa derang pasang tgk..
pasang kepala gas tuh pon sennag jek..berani2 sket oiii...

Catz said...

kepala gas tuh dalam 30-40 RM ...depends..
pi kedai hardware..mmg ada jual..soh dia pasang siap2..
and ko better simpan playar ke apa..coz takut nanti org yg nak pasang kan ke stove tu nak guna

Wahidah said...

epal hijau eik..menarik tu..mmg yummy tp masam sket la..hehehe

Wahidah said...

an apple a day can keep the doc away..huhuhuh