Ni catz masak malam tadi..sotong rings/ calamari rings..
simple je..
bahan:
sotong besar - buang kulit, potong ring and cuci, dan keringkan dgn paper towel.
ambil tepung tempura dalam 3 sudu plus serbuk kari satu sudu, bancuh agak pekat.
(nak habiskan tepung tempura yg dah bertapa duk dlm kitchen kabinet ituh..)
panaskan minyak...celup sotong dlm bancuhan tadi, goreng sebentar saja..40 saat- 1 minit.
angkat, toskan atas paper towel..
sambal/ sauce:
bahan:
3 biji cili api
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
2 ulas bwg putih
garam
gula
cuka
2 sudu sos cili thai (optional)
air.
Cara-cara:
Tumbuk semua cili dan bawang putih hingga lumat.
tambahkan garam, gula cuka dan sedikit air.
Masukkan sos cili thai, kacau sebati.
siap. dah buleh cicah.
Saturday, June 7, 2008
Calamari rings
Posted by CATZ at 11:05 AM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
aaa..sedapnya.... sambal tu pun buat sendiri ker? siap dengan cili padi lagi... complete.
hehhe..nampak sedap ke?..tapi mmg sedap pun..yer..sambal tu buat sendiri...jemput makan
Post a Comment