Saturday, September 5, 2009

Bergedil daging..

Bahan-bahan:

daging- hiris kecil
kentang -rebus dan lenyek/ tumbuk
bawang besar -potong dadu
bawang goreng
daun sup - hiris halus
garam
serbuk lada hitam
telur
minyak utk menggoreng


Rebus kentang hingga empuk, lenyek/tumbuk.
tumis bawang besar dgn sedikit minyak, masukkan daging, masak sebentar dan tuang pada kentang.
Masukkan daun sup, bawang goreng bubuh lada hitam, garam dan gaul sebati..
uli----uli------uli sebati.
kepalkan..dan penyekkan. tak kisah la nak wat bentuk apa..
celup dlm telur, goreng hinngga warna jadi kuning keemasan/ perang...
buh atas kitchen towel..
anddddd....hidang.
sedap mkn dgn soto..
catz buat snek je..mkn depan TV.. (patut la puasa tapi tak kurus pun??) eh..puasa bukan utk kuruskan badan cik kiah..niat dah salah tu...


ni le rupa sebelum goreng..mmg tak semenggah, tapi yg penting...daging tuh terjojol2 gituh sebab buat senirik so bubuh le daging banyak-banyak. sedap.puas hati.

15 comments:

nizz said...

hai sis
rajin ekk cik kiah nie memasak,nampak cam best lak tu,nak booking wat menantu... anak akak kecil lagi,jdi anak angkat akak lah yerr...

.tunfrida. said...

aduhai kak kiah, bila nak duk berjiran ni...?

ramadhan said...

yeah the first one to comment
kat langkawi x jumpe lagi pegedil. apsal korang panggil bergedil??

CAHAYA said...

wah, teringin!

kucingorengemok said...

ko punya snek tak agak-agak! kelas A, babe! hehe... eh, ko kenal tak cikgu hanim abdullah? tak tau la zaman tu dia kat tigs lagi ke tak, ajar bm

deeja said...

salam catz...
comei bergedil tu...leh makan ngan soto akak ni...

en_me said...

rajinnyerrr.. ehehe, salammm

CATZ said...

nizz,
anak u darjah berapa..bleh lah i cop utk anak i nanti..hahhaaa..kita berbesan nanti..ke ke ke.
anak angkat..buleh.buleh..sila angkat saya..
:)

CATZ said...

tun,

u duk mana??
tah2 kita berjiran..hhhehehe.
u pun masak sedap..bleh mintak cikit..:)

CATZ said...

ramadhan,
ada org panggik bergedil..ada yg panggil pegedil..
hhehehe..manaw2 je tak kisah..
kat langkawi takde?..
masak lewww..hehhehe.

CATZ said...

cahaya..
teringin..apa lagi...masak jomm..
selamat berpuasa.
:)

CATZ said...

kog,
kadang aku tak suka kuih manis..so aku buat le kuih merepek2..hehhehe
cikgu hanim..?
tak ingat lah..dia ajar pagi ke ptg..??
sapa tu??

CATZ said...

deeja,
haaa...tulah..ingat nak belajar buat soto akak tu..
:)

CATZ said...

en me,
nak makan kenalah rajin..kalau tak lapo dlm rumaha sendiri. nak order pizza tak reti.hihihihi

Kal El said...

Catz, cuba tumbuk daging tu dan goreng kentang instead of rebus. Pastu tambah chinese 5 spices (dlm botol) sket. Cuba la ek... eheheheh