Sunday, September 13, 2009

Kuala Selangor part 1 : bazar ramadhan

Hujung minggu di Kuala Selangor.
Sabtu ahad...
menempuh jem bandar Klang sebelum proceed ke Kuala Selangor which is about 42km from Klang.
sehari sebelum dah call hotel, derang ckp buffet ramadhan dah full.
Sampai di De Palma Hotel around 3pm.
Buffet Ramadhan mmg dah full!
Nasib le sebelum sampai ke De Palma, nampak satu bazar ramadhan yg mcm happening je..apa tuh..dianjur oleh Majlis Daerah Kuala Selangor (MDKS)...
Nampak panjang bazarnya.
Pihak hotel kata, if nak derang boleh arrange bilik utk kita orang buka puasa. Sebab meja di cafe dah penuh. Fuh..meja melimpah sampai depan pintu lobby dan kaunter reception.
Buka pintu depan nak masuk lobby,aku ingat aku dah salah pintu. Aku ingat aku dah masuk ikut pintu cafe dia ke apa. Tetiba je jumpa meja-meja yang disusun dan sudah ditempah berdasarkan nama penempah dia ats meja. Kelab Motor apa benda tah gitu. wow..memaksimumkan tempat gitu. Time ni lah hotel nak dpt keuntungan dr jualan buffet ramadhan kan. Hotel ni revenue dia selain bilik, juga dari F&B.
So tempah buka puasa utk 2 org.

Sampai bilik, aku duk tergolek-golek sambil fikir, ehm..buka puasa bersesak-sesak..dgn manusia yg sgt ramai. Harga takdelah mahal melampau mcm hotel di KL. RM33/pax. Tapi aku tgk meja rapat-rapat, kebanyakkan meja bulat utk 10 org kot. boleh bayangkan betapa ramai org. Tentu kurang selesa nak ambil makanan. Baik pi bazar Ramadhan. Kansel tempahan buffet.
Aku bkn gemar sgt mkn buffet Ramadhan ni, banyak mana pun boleh makan...membazir bayar mahal tapi mkn sikit je...baik pi bazar Ramadhan, beli apa yg kita nak makan...aku rasa utk dua org makan..RM30 dah boleh dpt mcm2 benda. kan jimat !

Around pukul 5 lebih, kami ke Bazar Ramadhan MDKS.
Bestnyaaa!!!!..
Banyak kuih-kuih manis yang aku sukaaa...
beli kuih sikit-sikit.
wow..mcm semuaaa aku nak beli...
sabo kiah...saboo..ko puasa mmg le semua benda ko nampak sedap.
Macam-macam ada..seri muka, lopes, kuih lapis, pulut udaang, apam..kek batik.


kuih..kuih!!

kuih vade pebret aku..


Ha..satu bestnya bazar ramadhan kuala selangor ni..NASI AMBENG. fuh....ramainyaaa org jual nasi ambeng. aku memula nampak satu gerai jual, dan nampak best..aku terus beli. sekali jalan sket jumpa lagi org jual nasi ambeng..jln sket jumpa lagi nasi ambeng..arghhh..gemuk-gemuk pulak tu..rasa nak beli lagi...tapi kalau beli melampau namanya. perut kitarang dua je..dgn dah beli nasi kerabu, nasi dagang, laksam, soto, ayam percik, kuih...laksa penang.
hah..

murtabak ni sedap....

uniknya lontong ni....bungkus daun..oh..kat bazar ni siap ada jual ketupat, rendang etc.


segala kek batik..

meriah gila bazar ni.apatah lagi aku 1st time pegi utk bulan ramadhan tahun ni. rambang mataaa!! semua aku nak beli. papa pun samaaa..semua dia nak makan..hahhaha..kiatarang tgn kiri kanan penuh sudeh.aku tunjuk je..papa bayar...maceh.

hidangan buka puasa kitarang....siap ada cendol durian...pergh..lagi best dr buffet hotel u ols..
kihkihkih.'buffet' table kitarang..

aku mkn sampai sampai buntang perut. err..mana dtg pinggan tu ye. tu dari dapur aku. siap bawak pinggan when hotel said buffet dah fully booked. aku dah set plan B nak pi bazar ramadan. so aku bawak pinggan mangkuk sudu siap2 dari rumah. keh keh keh.

oh ya..masa aku balik dari bazar ramadhan, wowwwwwwwwwwww... org dari kelab motor mana tah dah sampai ..ramai gila u ols kat parking..dan juga bas dari rumah anak yatim. patutlah bufet ramadhan fully booked.dgn bunyik motor2 derang.dari motor kecik sampai le motor besar...meriah sgt laaa...

6 comments:

kucingorengemok said...

tu 2 orang makan ke doploh?

jumaat mlm kot baru balik, deris tak cuti, sabtu kena kemas rumah kg plak, waaaa lagi zombi la aku nanti, haha

CATZ said...

kog..
hahahaha..kan cam doploh org makan punya..
hehhe
aku balik mlm raya...sodih..so ak dapek nak wat apa..tidur je lah..kehkehehe

kikin_78 said...

mmg meriah...meja penuh ngan makanan sesajerk...nasi ambeng...bilakah aku nak makan nasi ambeng....winduuuuuu

CATZ said...

kat area nilai kajang tadek nasi ambeng ke?..
pasar mlm dengkil adaaa..

SiMpleSmArtErMe said...

wahh..meriahnyer mak kucin & papa kucin makan..

NenekPenne said...

catz,kat situlah yang akak selalu beli juadah berbuka..

kat situlah kalau i lalu pakai skirt semua orang tengok..ha ha ha...

akhirnya sampai jugak catz ke tempat akak selalu sopping juadah tu yer...