Tuesday, September 1, 2009

Bubur lambuk

Bubur lambuk


Bahan-bahan:

beras
daging
udang kering
udang basah
perencah sup adabi
bawang merah
bawang putih
halia
bunga lawang
kulit kayu manis
air
bawang goreng
daun sup
daun bawang
karot
kacang (catz guna kcg tanah besar tanpa kulit)


Jom masak..

Tumbuk/ hiris halus bawang merah, bwg putih, udang kering dan halia.
Tumis hingga naik bau dan masukka rempaha sup yg sudah dibancuh dgn air.
kacau sebati..masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang.
Goreng sebentar bersama semua bahan tadi.
Masukkan dua jag air panas. Masukkan beras yg sudah dicuci. (saya guna rice cooker..senang.. :))
Masukkan daging yg dihiris kecil. (saya tumis dulu daging tu..if nak masuk fresh je pun x kisah).
Biar masak..kacau sesekali supaya tidak berkerak.
masukan karot ..kacau....kacau.
masukkan kacang, daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Kacau sebati.Masukkan garam secukup rasa. Bulan puasa ni agak2 je..


Bila dah stage nasi dan lembut, hancur dan semua bahan dah masuk kena rajin kacau supaya tidak berkerak.
Lima minit lagi nak angkat, masukkan udang segar.
Kacau sebati..angkat.
hidang...
tabur bawang goreng dan daun sup..
nyummm...!!

selamat berbuka puasa.

12 comments:

makdaracute said...

baru jer dapat bubur lambuk dari kg baru nie.... :)
selamat berbuka puasa...

~H @ N i ~ said...

emmm..nyumy3..sedap nye ;)

cikgu zainab said...

rajin betul catz ni...mama tabik spring pada catz.
mama tak buat bubur lambuk sebab kat umah hanya mama yang makan..so kalau nak makan tunggu hari sabtu boleh pergi ambik kat surau di taman perumahan tpt mama tggl nih...senang cerite.

nizz said...

hai sis
nak lagi sedap dan bubur nampak berkilat dan lawar campurkan sedikit beras pulut...huhuhu sedap lah cik kiah ooiiii...

CATZ said...

mak dara,
teringin pulak yg kg baru punya yg asyik disebut2 tuh...sedapppnyaaa

CATZ said...

Hani..
sedappp..mmg sedap..hehheheeee..
nak kewww..tungguuuu kat simpang..
hehehhe

CATZ said...

mama,
catz suka makan..teringin pulak tuhh..tapi tak pernah pulak berpeluang nak dpt yg free..
huhuuhuhu..

CATZ said...

hi nizz,
welcome to my blog,,
happy reading yaa..
thanks for the tips..

salam ramadhan.

:)

~Sasha Farina~ said...

teringin lah pulak.. esoklah nak buat. ni catz nyer pasal :P

Linda Abdullah said...

Wow Catz mengancam sungguh bubur tuu.. kat sini tak payah masak sebab selalu dapat free dari Masjid.. kat tempat keje Linda pun ada yg bagi free..

CATZ said...

shasha..
masak jgn tak masak..hehehhe,,,

CATZ said...

linda,
apesal u ols sumer dpt free..
aku tadek plak jumpa sapa2 nak kasik aku free nih....uhuksss.
bak le semangkukkkk