Tuesday, September 8, 2009

wantan goreng

Tengok resepi ni dalam blog Rai si food scientist. heheheeeee. Rai..ahkak amik resepi ko.
Nampak best...dan mudah.
aku memang suka benda ni. Tapi ni 1st time buat.


wantan goreng



ok...now tgk bahan-bahan dulu.

Bahan-bahan:
wantan pastry (kat hypermarket biasa ada benda ni)
isi ayam - kisar
isi udang - buang kulit dan kisar
karot- 1/2 batang -hiris kecil dan kisar.
2 ulas bawang outih -kisar
daun bawang- hiris halus
sos tiram
gula
garam
lada sulah (if suka)
minyak
Campurkan ayam, udang , bawang putih dan karot yang telah dikisar tadi. (saya kisar berasingan).
Masukkan daun bawang, kacau sebati.
Masukkan sedikit sos tiram, gula, sket, garam sket, lada sulah (if suka).
Gaul sebati mcm dlm gambar tu.

bubuh inti tadi dlm wantan pastry, sket je..1/2 sudu kecil. Kemudian katupkan,jadikan bunjut dan kemaskan. Bagi aku, kerja ini adalah sgt azab, sebab kena duduk mengadap benda ni dan buat dgn hati-hati. Uhhhhh...

wantan yg dah siap tu susun lah dlm bekas, letak tepung sikit supaya tak lekat dan mudah bila nak goreng.

ok..masuk dlm minyak panas, MEDIUM heat. Jangan panas sgt karang hangus luar je , inti dlm tu tak masak. Dah bertukar kuning keemasan, angkat, buh atas kitchen towel/ tisu dapur.
ok..dah siap..hidang.
krup krap katanyaaaa..lepas tarawih.

21 comments:

~Sasha Farina~ said...

ko kan. . . sangat not good for my waist line. dah siap ada list tau, apa yang nak buat according to catz nyer blog. tu apple and p.butter thingy lum buat lagi.. dah kuar ni pulak. kukus pun okay nih.. sihat skit. idaklaa terasa guilty kalo makan banyak. hahaha.. tapi takde laa krup krap krup krapnyer.

nizz said...

hai sis
bab nie akak terer,wahhh gitu,suami chinese beb,petuanya tambah skit cendawan (chitake)cincang ngan senkuang cina.kalau nk afdal ,makan ngan mee wantan sekali,ala mee yg celur2 dan campur kicap manis,kicap masin skit,minyak bawang skit,dan minyak bijan lawan lak ngan cili ijau jeruk...fuhhh cam sedap jek bunyik.

en_me said...

sodappnyerr catz ittewww..

Josh said...

Waaaaaaa ada wantan kat sini!!!! Looks yummy.

To my personal preference, try not to blend the prawn but leave it as a whole. Satu biji satu ekor. The texture is different, yummier. Cubalah.

pinkebaya said...

beb,
aku rase ur wantan will look sexier with seketul2 udang dlm tu..
agreed wit sasha.. ko stim la wantan tu jd mcm dim sum.. sure laila banga haha

kucingorengemok said...

malas cari sampul wantan kat kedai, tapi krup krapnya menggoda! ... hanim ajar pagi kot, mak bapak aku pun berkeliaran kat sek² men sekitar bp tapi last ngajor kat sek ko thn 80-an dulu

INTAN RH said...

Peberet tu, catz...terliur ni..huhuhu. Erk...katne byk jual sampul wantan tu?

CATZ said...

shasha,
catz pun pikir, if buat lagi nak kukus..lebih sihat ...makan sepinggan puntakpe.
mmg rasa bersalah sgt mlm tadi mkn sambil mengadap TV.
huhuhu
ada separuh lagi...ptg ni sambung versi kukus.
eh..menu u tgk kat blog i keww..
alahai..malu dehh...

CATZ said...

hi nizz,
thanks for the recipe..
mcm2 version ada kan...
u mesti selalu buat ek...

CATZ said...

en me..
ko semua yg ko tgk nampak sedap..hehheheheh.
jemput..sila..sila...

CATZ said...

Josh,

thanks for the recipe..
dah boleh bayangkan ke-yummy-an nya..
mmg akan buat nanti..best tuuu..

CATZ said...

pinkebaya,
yer nok..
ptg ni mak buat versi kukus sebab ada lagi separuh tu..huhuhu...
sure laila tepuk-tepuk tangan..hehhee

CATZ said...

kog,

kat supemaket bintang adalah benda tuh rasanya..pi lah sana..hehhee..dgr2nya LL jem teruk yg time bulan poser ni??
hehehhe...tapi ko masak kan...so tidak le merasai kesesakan bazar ramadhan sekitar LL ye??

weh.aku tahun 80-an main guli lagi..
89 baru start sekolah situ..ehekss..

CATZ said...

INTAN RH,

beli pastry wantan tu kat supermarket..biasanya ada..kat area jual fishball..
kat giant/tesco sure ada...
selamat memasak..

aianna said...

kak!berjaya je wantan ni...rai bg A++ laa!ahaks!cayalah kak!yummy!ttbe sedih..rai food scientist tp ajar nk buat wantan goreng yg oily..haipp!kekeke!

CATZ said...

rai..
hhehehhe..yag tak jadik mak tak letak..terburaiii..
hahahaa...ptg ni nak wat yg kukus pulak..
hhhehehe...
yg ko nak sedih2 ni kenapa?..aku happy je memakannya..
ke ke ke..

deeja said...

salam catz...
slama ni akak tau makan je tak tahu nak panggil pe benda tu hihihi

@xiM said...

walaupun ko duk melipat wantan dengan penuh azab,tap azab di neraka adalah lebih pedih..ehh apa aku duk merapik daa..

best gak tengok cara buat wantan nih..sonang yoo kan..

makdaracute said...

macam best ler try recepi nie...nampak macam simple, tapi tak takut bab menyimpul kulit wantan tu jer yg fail...

ramadhan said...

jawap my question:

bekerje ke suri rumahtangga batu?

sbb asyik memasak sahaje

Kal El said...

Catz, cuba letak Philadelphia cheese dengan crab stick/chicken ball dalam wantan tu.... sedap.... it;'s called cheese wantan.