Thursday, September 10, 2009

Pengat keledek

pengat karot keledek


Bahan-bahan:

keledek
sagu (rendam)
santan
gula melaka
gula pasir
daun pandan
sedikit garam

Cara-cara:

1.keledek dibuang kulit
2.rebus keledek dgn sedikit garam hingga empuk then masukkan gula melaka dan daun pandan.
3.Bila gula melaka dan hancur, masukkan santan dan kacau.
4.Tambahkan gula pasir sedikit dan sagu yg direndam tadi.
5. Biar mendidih sebati.angkat dan hidang.

eh..nampak mcm pengat karot ek...hiks.

15 comments:

INTAN RH said...

Catz..nmpk sedap pengat keledek ni :)

Faizal@poyan said...

salam catz..
kat kedah benda tu di panggil Serawa

Faizal@poyan said...

salam catz..
emm kat kedah di panggil serawa

en_me said...

maner ader, nampak mcm dua insan karam dilautan madu tewww.. ehehe, me gurau2 jerr catz.. (takkan me nk cakap 'sodapnyerrrr' jakkks).. kannns

nizz said...

hai sis..
nk lebih sedap letak la keladi skit,wahhh ko kan sis letak air sejuk ngan timun pun nampak best,hikk..ko nk jumpa akak ker meh la phuket

kucingorengemok said...

apasal ko tak bercerita hari ni? sunyi hidup aku rasanya, hik hik

aku dipersilakan keluar oleh tuan rumah yang kejam, ko tak nak sewakan apartment kat aku ke? alang² tak duduk tu... [melara dalam kesedihan mengutip kotak untuk dibuat rumah di bawah tangga]

CATZ said...

INTAN,
bulan puasa ni tgk apa pun sedap..hiksss....

CATZ said...

faizal,
thanks for the info.
:).
selamat berpuasa.

CATZ said...

en me..
betui tu..kalau tak skrip ko kan..asyik..catz sodapnyaaa..
meh aku bagi ko idea nak tulis apa lenkali ye.

1. catz berapa cm persegi ko potong kledek tu..

2. catz berapa biji sagu ko bubuh..

kihkihkih.

CATZ said...

nizz,

dah 2 kali ke phuket, so lama lah lagi nak kesana nya..if mai Kl bagi le tau.. (sambil lap-lap raket tennis ni)..
kihkihkih

CATZ said...

kog,

karang kejap lagi aku nak bercerita.
haa..jenuh ko nak membaca karang..
hahhahaaaaaaa....

tuan rumah halau?..
iskk tetiba aku teringat adegan sekar dgn emaknya kena halau sebab dah 3 bulan tak bayo sewa..kihkihkih.syahdu gitewww.
pungut kotak? kat seben eleben ala..kesiannya aku dgr (air mata aku dah mula menitik-nitik ni..).
(sambil berjalan ke dapur amik besen).kihkihkihkih.

nak duk rumah aku boleh. sementara ko nak carik rumah lain.pasalnya, aku ni pun kdg mentel melepak2 disitu..kang malu dgn deris pulak aku ni (hahahahhaaaa).
weh.kalau nak pindah toksah le jauh2...area2 tuh jugakla ..block aku banyak kosong wehhh..

kikin_78 said...

kan btol nampak cam pengat carrot jer...guna keledek oren gitulah jadiknyer....tercapai hasrat tekak ko yer catz...

nota jari: sedey plak dengor kesah KOG...

SiMpleSmArtErMe said...

sedappnyer..nak buat..

CATZ said...

kikin,
ni ko punya pasall lah aku buat pengat ni..terliur..kehkehkeh.

CATZ said...

simple..
sedap dan mudah...buat le...
:)