Thursday, September 10, 2009

kuih ?


eh.. tadi aku bertekak dgn kawan aku, pasal tarikh raya. dia tanya aku..raya bila? aku ckp..entah...satsss tgk kalendar... ada sorang kwn aku cakap 22.09.09.
yang sorang lagi cakap 27.09.09 ha-ha-ha. Jangan laki ko salah amik cuti sudeh.
kaanggg perang dunia ke-5 pulak kangg.
Orang dah raya seminggu, ko baru nak start 1st raya gara2 27hb ko baru nak raya.kehkehkeh.

topik perbualan lain:

1. tentang perusahaan kerepek di daerah tmpt aku tinggal yg dikatakan tersohor sedap dan harga murah berpatutan. entah le nok, mak tak tau sebab tak pernah pegi.
Aku ingat ptg karang aku nak pi meninjau kawasan kerepek tu sebab ada org nak kirim. (kalau aku tau kan..dari awal lagi aku start bisnes kerepek kann..kannn....)

2. kawan aku cerita pasal buat pi-T. ala..kuih yg cam topi isi sayur tu ha.. terus aku rasa balik ni nak beli acuannya sebab dia dah brief aku sket pasal resepinya. Aku ni lah penyakitnya. Kalau tgk blog org tengok org masak, aku terus teringin nak buat jugak. mentel.



3.cerita pasal BUAT kuih raya.
ha..pasal kuih raya ni kan aku bertaubat dah..tolong jauhkan buku resepi, laman web biskut-biskut raya dr akuya. sebabnya..
...............
di sebuah negeri pd 3.5 tahun yang lalu. aku baru beli oven baru. canggih pulak tu. aku tgh semangat gila nak buat kuih. so keje aku ialah surffff resepi biskut/kuih2 bagai. Beli buku resepi jugak. Masa tu kan org tgh sibuk dgn biskut rupa tembikai la...biskut rupa durian la..biskut rupa eskrem la..beskut rupa arnab la..rupa lipstik la.bentuk bunga lah..aku pun sama lah. tgh jakun. konon-konon nak buat.
so print..print..print....segala resepi aku print. Pantang tau nampak biskut lawa sket aku print. Tebal dah tau,kalau bind tu dah jadik buku. lepas tu pilih yang mana nak buat. so. aku dah senaraikan barang. Pi kedai bahan kek, pi tesco*, etc. Ok...buh kat rak yg aku khaskan utk susun bahan kuih. wow. semangat tu.. then kat opis kdg bosan, surf lagi resepi..eh..ada biskut best. tulis lagi bahan. beli bahan lagi.
abih dulu mak aku asyik buat biskut kelapa, biskut kacang , kuih bangkit, semperit. Mana ada biskut pelik2 di zaman dulu kala. So aku berpikiran, setiap 2 jenis biskut, aku akan buat dua balang, utk rumah mak aku sekali. sure mak aku akan kagum dgn anak dia ni kan..tak penat2 lahirkan.pandai jugak masak.takdelah penat bela. Dah la KUAT MAKAN. tak tau berapa guni beras dah mak aku bagi makan.

ok..sambung...

so, begitulah keje aku adalah dah dekat 3 minggu.Mmebeli bahan. sampai sendat rak tu dgn tepung, gula halus, badam (yg biji, yg nipis, yg cincang, yang kisar), hazel nut pun sama...pewarna?..huh..u name it cik senah. semua cik kiah ada. perasa?..huh...berbotol-botol. ko sebut je apa nama bahan kuih yg aku tak reti sebut..apa tu..ovelet?..omelete?.ke ke ke. apa lagi?..butter..yg bergaram, tak bergaram?..minyak jagung?..marjerin? tepung hong kong? tepung sendiri naik? coklat rice?..coklat bar, coklat putih, bijan putih, bijan hitam (nak buat biskut tembikai kaedahnya)...tak cukup tu..segala acuan pun aku ada. bentuk aiskrim ke..rose, ..nozzle ?..uhh...banyakkkk aku ada. dah mcm kedai kek. lepas tu...beli jugak balang-balang kuih. habih tu, karang kuih-kuih aku yang berpuluh jenis tu aku nak letak kat mana kan?..time beli balang tu, aku rasa tokey kedai tu pun dlm hati ckp "wow..bagusnya bisnes minah ni..sure banyak tempahan ni..kaya ni..tokey kuih ni..rupa pun ada mcm usahawan kuih berjaya ni".


ha...
hasilnya?..ko rasa berapa jenis?? iskk.. malu aku nak menyebutnya. . . . . . . .
if aku ckp 35 jenis kang mcm riak pulak.

.
.
.
.
.
.
.

zero u ols. ye 0 jenis ye.nan-ado.
sebab..? aku buat biskut sekali..asyik hangus je. yang boleh makan adalah 10 ketul. tu pun dah ala-ala reject juga (cuma pujuk hati makan la..sebab membazir kalau buang.walaupun yang buang dah lebih 30 biji). so..aku terus give up. Malassss terus. so raya next year-nya tu...baru aku kemas segala bahan-bahan kuih yg bertimbun kat rak tu. Buang sebab dah expired, busuk etc. Balang-balang kuih tu, aku buat isi mcm2 kat dapur now ni.Isi rempah etc.. tu lah cerita kuih raya aku. [ macam keji je kan??..cerita beriya-iya tapi kuihnya TAKDE].


walau lagu raya sudah berkumandang doplohpatjam, tahun ni aku belum sekali pun belek resepi biskut raya.
Sebab sebenarnya, aku masih tak reti guna oven tu. Banyak beno fungsinya. kompius. Manualnya dah hilang. now aku guna utk grill2 je benda tu. (cam bongok je kan statement aku ni..ha-ha-ha).

so u ols. semangat yg berkobar-kobar je dan rajin beli bahan tak cukup utk mewujudkan sejenis biskut. kenalah hayun tangan membuatnya. baru le jadikk kuihnya.

sampai saat ini, aku belum terpikir nak beli kuih apa.

Tapi biasa la kan..sellau je skrip camni keluar " ala..org sekarang tak mkn sgtlah biskut-biskut ni..org lebih suka makan kerepek, rempeyek, kacang-kacang"..

kawan aku yang jual kuih tart tersohor kat Bangi tu, kalau ko baca blog mak ni..ha..cepat2 lah call aku sebelum aku ubah pikiran nak diet tak nak makan kuih konon2nya.
sekian
.

33 comments:

kucingorengemok said...

ada bbrp point di sini:
1.kawan ko jual kuih tat gulung ke tak gulung? aku amat la mencari tat TAK gulung sekarang ini...

2. lain kali barang tak abis guna kasik aku, lelebih lagi kalau aku dah pindah cempaka nanti (KALAU), jangan membazir [tak brp rajin nak duduk blok lama sbb landlord tu nak duduk situ, huihhh, takmo aku duduk seblok ngan dia, haha]

3. deris juga berasal dari kampung dekat² parit famous dgn kerepek itu... korang sebatang parit ke oi?

brp panjang komen aku boleh buat 1 entri hah :)

DrSam said...

ha...ha...sori lah CATZ. Tak tahan gelak baca pengalaman menarik bakal usahawan kuih hangit Bangi.

Tapi takpe, janji semangat ada dan masih berkobar-kobar. Hangit pun hangit le.


p/s: Kalau pergi ganu, tanyalah makcik-makcik kat Pasar Payang atau Pasar Chabang tiga atau Pasar Manir resepi koleh lemok tu...

Mama Miraki said...

Salam Catz...dah lama i jadi silent reader u...tapi kali ni takleh tahan ..nak komen gak...peristiwa buat biskut raya ni..cam pernah ku lalui aje....dan ayat tang " tak makan biskut raya ni , makanakcang2 aje"..pun macam biasa dengar aje...tapi kan kalau dah depan mata tu bedal..gak kan....hihihihihi

salam perkenalan dari i catz....bestlah baca blog u ni...

zainon said...

Salam,
Sronok baca blog Catz sbb makan... & jalan.....Akak lak stlh 22 thn kawin,x pernah buat,thn ni 1st puasa dah buat 2 jenis kuih & dah abis dimakan pun.

.tunfrida. said...

catz, acuan pi-T tu kalau baru beli kena jampi-jampi dengan minyak. kalo tak...

[kang ada orang tobat tak moh buat pi-T pulak, selepas kue raya].

Anonymous said...

i'm ur silent reader...mmg tergelak bc blog u..

Suke sgt..ada gak resipe2 yg u publish..i mencb..alhamdulilah menjd!

Jgn publish resipe kuih raya lak..mau bau hangit lak dlm umah i nnt..ha ha ha


Salam perkenalan..

Ayu said...

aik catzs, serious tak buat kuih?

terkejut jgkla, ko tak buat kuih. baru ingat semangat nak tengok. post je la gambar yang hangus tu. tak kisah. ahaks

tang orang cakap pasal rempeyek/kerepek ganti kuih raya tu, sooo cannot la. mane boleh tak ada kuih raya. kuih RAYA la katakan. kerepek semua tu hari-hari biasa pun ada kan? ada orang hidang kuih raya time hari biasa? tak ada kan. huhuhu

anyway, jadi kuih ko jadi kuih tunjuk la ye? ke order kat mak jugak? tehehe..

al-qamar said...

saya pun nak menanya pasal member catz yg jual kuih tat tu... saya mencari2 org yg buat kuih tat bunga tapi tak kedekut inti nenas... asyik2 mkn tat gulung je, bosan dah!

penah mkn tat gulung blueberry? yummilicious!!!

chop!! tempat kepek tu kat sg buah ek? sblm pose aritu dah gi beli skali kat situ, tp dah licinnn ditelan... ingat sok nak gi beli lagi (kalau ada lagi, huhu...)

wan emily said...

Salam...am a silent reader too..
memang tergelak giler baca entry nih! kahkahkah..ada ka 27hb?? hahaha! tak boleh stop gelak!
Keep on writing ye!

cikgu zainab said...

Catz,

Lucunya cerita...kah3!

mama tak pernah buat biskut / kuih raya nih...suami selalu kata beli lagi senang! so...dulu waktu masih kerja,dia yg beli dari staff ofisnya..mama beli dgn member kat sekolah! mcm2 jenis...senang! lagi pun mama malas & tak minat sgt...

nizz said...

hai sis
ko kan wat sahdu jek tau,citer bersiri diriko yg ala2 sekar ko tu,(ku cari sekar story kt u-tube..huhuhu kt thailand nie nan adoo citer2 indon bagai)...ku rindu nk beraya mcm umat malaysia yg lain kaedahnya....dh dekat2 nk shahdu tahap selsema itik nie pun,kena gak ikut lelaki yg bernama husband outesen kt negara2 yg sambut syawal yg ala lite2 gitewwww.per pun baca kisah ko nie terimbau zaman aku gairah beraya cam korang....sis nk ko cipta biskut bola tennis leh ker ...ala ok laa ekk...

Linda Abdullah said...

Wow Catz kelas nok biskut raya tuu, hangus pun hangus ler janji dah try buat..kekekee

Linda pun jarang buat kuih, my sister jer yg rajin.. adik nye selalu kene dera cuci mangkuk dan periuk adunan biskut jer..huhuhuu

en_me said...

catz mentel? ahaha, suker sukerrr

CATZ said...

kog,

1. kawan aku tu jual tart GULUNG. jarang le nak jumpa org wat yg TAK gulung. ko buat senirik je lah..hiks.jom kita share buat.hahaha.

2.kalau kita duk berjiran karang..boleh je..if aku malas maasak, ko masakkan buleh.
err..tingkat berapa??

3.aku dekat dgn parit sulong...tu area pt raja ke tu ke si deris tu???..
yg tempat kerepek fames dlm entry ni bukan kat johor. ni kat tmpt tinggal aku ni..

CATZ said...

DrSam,

ha-ha.. thnaks for reading my merapeks here.
akan ku jejak kuih koleh lemok.
tak saboo..

CATZ said...

Mama Miraki,
thanks kerana sudi mambca blog saya.
happy reading ya...
ye..pengalaman buat kuih tu mmg klako bila diingat. now malas lah nak buat2 kuih. beli pun tak sangat lah...
mmg betul..now org suka mkn kerepek2 je kot.
klau nak mkn biskut sedap dan cantik kita makan kat rumah org..hahaha..kejinya aku.
kihkihkih.

CATZ said...

kak zainon,

welcome to my blog.
thanks sudi baca.
:).
kalau dah buleh buat tu maknanya mmg berbakat lah tu. kalau yg tangan tak berbakat mcm saya ni buat kuih asyik tak jadi..hahahhaha

CATZ said...

tunfrida,

tak sempat lagi nak beli acuan pi-T nya..isk..nak jampi camana tu..ajar sket..hiks....

CATZ said...

hi anonymous,

salam..
thanks for reading..:)
salam ramadhan.
haa..u cuba resepi dlm blog ni..aaa..malu lah pulak.
saya masak campak2 je..hiks..

CATZ said...

ayu,
aku malas lah..tak berapa minat,
ko sure buat mcm2 kuih ni kan..
kalau aku nak mkn kuih sedap dan cantik2 aku dtg rumah ko buleh..
hahaha (tak maluuu)..
aku tadek kuih sgt lah..takde mood nak raya.
beli sikit2 je kot..tupun kerepek dan kacang2 je.. (eh..mcm raya cina pulak..kihkihkih).

CATZ said...

al-qamar,

si asiah le..kan dia jual tart gulung. nan adonya org buat tat tak gulung.

blueberry?..ko beli ek?..ko buat?..
eh..alamat ko kat mana..nak dtg..kihkihkih.

bukan sg buah...ni kat area jajahan tmpt tinggal aku ni..jauh..
hehhehe...

CATZ said...

wan emily,

welcome to my blog.
salam ramadhan..
thanks for reading my entry merepeks..
hiks..
selamat hari raya.

CATZ said...

mama,
beli je..mmg lagi senang.
catz pun tak minat sgt baking2 ni..
tgn takde seni..asyik tak jadik.
so malas...

CATZ said...

nizz..

oklah tu..tak yah beli baju raya..hiks..aku pun x de baju raya lagi ni....

CATZ said...

Linda,
aku rasa kita ni spesis yg suka masak lauk, ayam etc lah..tak suka sgt wat beskut..kan..kan..
lagipun kesian pengusaha biskut..kang semua pandai masak sapa yang nak beli..betui tak..
hahahah

CATZ said...

en_me,
selamat berpuasa..hari yg ke - 21.
amvoiiii..suka lompat2..

al-qamar said...

ooo...k.asiah punya kuih tart ke? sedih tul susah nak dpt tat tak gulung ni...

blueberry tart tu beli la, hohoho!
nak rasa? mai rumah kat bukit mahkota :D

kalau takde aral melintang, tahun depan i jual itu blueberry tart, hehehehe...

kikin_78 said...

halamak! kin baru je beli oven...tapi takder la canggih manggih kan....rasanya oven tu biasa jer fungsinya...baru hengat nak try bakar cookies or cakes...hehehe

nota jari: harap percubaan pertama menjadik tak hangus...ark ark ark (ntah bila la percubaan pertamanya blom dpt dipastikan lagik)

neezareef said...

dlm pd terror masak segala pkai oven upenye kecundang di simpang jln membuat kek..hiks!

Anonymous said...

yer catzs...i cb ur recipe..menjd lak tu..hu hu hu..

Hagak2 tercampak gak la lps hubby i mkn..kenyang kesedapan..chewah!

nyway..salam perkenalan..Cikin.

CATZ said...

kikin,
good luck with ur new oven...
hasilnya jgn lupa tayang kat blog!

CATZ said...

neeza,
hahahaha..aku pon ketawakan dirik aku sendirik...hahahhaa

CATZ said...

hi anon/cikin,
thanks kerana mencuba...
:)
err..resepi apa yg dicuba tu..