Saturday, September 5, 2009

Eksperimen : rempeyek

Di suatu petang yang hening..

eksperimen rempeyek.
cari resepi palinggggg senang, bahan paling sikit.
sebenarnya aku ada resepi rempeyek emak, tapi banyak le pulak bahannya. ada yg takde kat dapur.
nak pi kedai ..ehh...tidak le.
jumpa satu resepi..
eh..wah...senangnya resepi dia...telur pun tak guna?... rempeyek vegetarian ke apa ni?
ke org yg buat ni vegetarian kott..ke ke ke..tapi bagus laaa...jimat.sebab telur yg tinggai 1 bijik dlm fridge ni aku nak wat sahur esok pagi.

aku pun terkedik-kedik ke dapur.
prong prang..krong krang...prenggg...zrasssssssss...
jintan+ketumbar+udang kering dikisar. Tumbuk bawang putih, bawang merah.
sukat tepung beras 1 mangkuk, tepung jagung 1 mangkuk..mix dgn bahan2 tadi...buh air..buh garam.eh..tercair..aku pun gataii tambah tepung beras. eh....terpekat. tambah air..eh..tercair..tambah plak tepung jagung...gasak le...


campuran bahan-bahan

bancuh dgn air, kepekatan agak-agak..

Then goreng, bubuh kacang dan ikan bilis, buh tepi kuali..sepatutnya ia akan menggelongsor. Tapi..tak...???? melekat tepi kuali..iskkk...something wrong niiiihhhh...aku termenung tepi kuali 5 minit. dah le panas. aku pi fridge amik telur. Tambah telur sebijik, mix sebati. hah..ok...
ha..terussss bleh menggelongsor sendirik ke dlm kuali bila dah kering sket.yey!!!! jadikk...!!
TAPI kan..

jeng-jeng-jeng!!

apesal semacam je ropa rempeyek aku ni..mcm garingnya tak rata..heran. Ada yg mcm tak leh garing dan mcm lemauu je. so aku try le buat nipis sket.. isk..kejap je dah hangus pulak..iskkk....lantaklah..
janji habis tergoreng..aku dah kepanasan tepi kuali ni...
lepas tu aku rasa ngok ngek je bila aku baut 3 terus..yg mula2 tuh hangussss pulak..isk..
kena buat satu2.
aaa..pukul berapa aku nak masak juadah buka pulak ni kan...iskkk....
akhirnya...siap le jugak walau rupa tak semenggah. tak kisahle..ni kan 1st trial.
esok lusa aku buatla percubaaan ke dua. IF aku rajin laaaaaa....

haa..jadiklah sebalang...

Rasa..??
time buka tadi aku rasa....
errr...errr....errrr.....errr...
ehm....pelik je rasanya....isk.
takpe..takpe..tak baik membazir.
aku dah tau nak buat apa dgn rempeyek fail aku ni.
rempeyek satu balang ni aku nak bawak balik kampung.
Untuk hidangan kucing-kucing mak aku.
sebab..tak baik membazir.
kucing2 mak aku ni deria rasa dia boleh kot terima rasa rempeyek yang pelik ni..
tungggguuuu....
hahaha..siap le kau..


kesimpulan:

jgn derhaka dgn resepi yg mak bagi..yg pi gatai2 carik resepi senang tu sapa suruh...

sats..nak call mak aku..

" makkkk...camana resepi rempeyek mak yg best tuu??" "Mak...nak order rempeyek 4 balang."

ke ke ke..

15 comments:

en_me said...

anak emak ghupernyerrr.. ehehe

cikgu zainab said...

catz...gambar kucing tu sungguh 'touching'!

Inah said...

my fav ni..kalo x nak..pass to me pun takpe ;)

aZizoLlaoshii said...

catz..yang ko letak tepi kuali tu ngape...bukan ke yg goreng letak tepi kuali tu care nk buat tumpi???
bukan ke goreng rempeyek letak kat tgh2 kuali???

hahhaa..

anne said...

hahaha...sian kucing2 tak berdosa tu....

Anak Jawa said...

masak tak ikut resepi mak pun tergolong dlm anak derhaka ker??? keh keh keh

noniey said...

hewhehhehee.. yang mak jugak yang sedapnya kan.. heheh

CATZ said...

en me,
anak emak dah abah le..
:)

CATZ said...

mama,
hehhehe..syahdu tgk kucen tuu..hiks..kot2 lah keracunan..ihiks..

CATZ said...

Inah,
taksedap oke..rasa dia sgt pelikkk..
hhahhaha..takut ko keracunan karang..
hihihiih

CATZ said...

azizol,
sama lah..buat tumpi ke..rempeyek ke..sama kekdahnya..aku tgk mak aku buat tauuu..hehhehe..
salam ramadhan.

CATZ said...

anne,
tu lah..aku bimbang gak..kot kojol kucen2 ni karang..abeh abah ku mengamok..
hahahhaha

CATZ said...

AJ,
tu namanya derhaka resepi..kekekkee..
tuh yg tak jadik tuhh..pandai2 je buat ikut resepi lain..hehhehe..
teruk gila rasanya ..kehkehkeh

CATZ said...

noniey,
tu lah pasal..tang emak jugak yg sedap...huhuhu.
:)
kot la aku migrate ke alaska..camno tu..tu yg nak belajar..hehehhe..tapi fail.
hiks.

kikin_78 said...

catz...kin baru tgk kat uli2 aidilfitri resipi wat rempeyek...mmg byk bahannya...cuba lagik eks!