Thursday, September 3, 2009

Sardine puff

Buka puasa Ramadhan ke - 12.

menu:

sardine puff
mee rebus - yiehaaaaaaaaa!!! finally i found the right recipe.


sardine puff


aku tengah menjalankan usaha pembersihan peti ais.banyak beno khazanah nya. peel aku ni kdg suka je beli tah hapa-hapa konon if nak masak senang. So aku sudah jumpa roti prata segera brand 'KAWAN'. aku rasa adalah dah 6 bulan kot bersemadi dlm fridge aku ni..or maybe more??


lets see the recipe...


bahan-bahan:


plain roti prata jenama 'KAWAN'.
sardin
bawang besar - hiris dadu
kentang sebijik - hiris dadu dan rebus hingga empuk.
garam
kuning telur (utk sapu atas puff)
minyak


cara-cara:

part 1:

panaskan minyak sedikit.
masukkan bawang besar yg didadu tadi. tumis hingga naik bau.
Masukkan kentan..kacau..kacau.
Masukkan sardine..hancurkan, kacau dan masak hingga kering.
Tambah sikit garam kalau suka.
(if suka pedas, bubuh le cili giling masa menumis).
sejukkan sebentar inti tadi.

part 2:

amik roti prata.
belah dua.
bubuh inti, gulung...
ulang hingga inti habis.
aku buat 4 ketul je...
Panas kan oven... 180 darjah,
bubuh puff tadi atas dulang pembakar.
kelar-kelar sikit atas puff.. sapu kuning telur..andddd intooooo the oven.
180 darjah..20 minit..ikut keseswaian oven lah.
aku jaga2 gak microwave oven aku ni..canggih beno..setahun adalah berapa kali guna..hehehe..
dah le convection..aku pun pening pasal fungsi-fungsi dia nih..baca manual??...erk....dah 3.5 tahun ovene ni duk dgn aku..tak khatam2 jugak aku.... (sebenornyaa malas..)
so every 5 minutes aku jenguk..kot meletop kuih aku..
hiks...


dah siap..hidang le utk buka puasa..


lembut gila puff ni...nyummmm..

walaupun roti prata tuh dah berzaman duk dlm fridge..aku masih lagi oke memakannya. setakat ni takde berlaku keracunan lagik...so esok sambung buat puff lain pulak.

19 comments:

en_me said...

rajinnyerrr catz itteww.. leh jadi bini mithali nih.. ihiks

N.M.Ibrahim said...

catz...akak dulu pun suka buat resepi ni...senang dan cepat...ni tengok n3 u ni, dah nak kena pi cari roti prata kawan ni lepas ni..yum!yum!

cikgu zainab said...

Catz,

Idea yg bernas nih! mama nak gi cari roti prata mama yg dah lama gak dok dlm peti tu...kwang3!

Resepi ayam percik mama - versi orang kelantan punyer..maklumlah suami mama oghe kelate..catz leh carilah kat tenet...

SiMpleSmArtErMe said...

Bab masak memasak nih bakat semulajadi Catz nih .. x taw pulak boleh buat kulit puff ehh.

Bila nak buka real cafe..??

fifi said...

awk mmg suke mkn kn..
sm la sy..
hepi la tgk mknan ni...
hahahah.....

kucingorengemok said...

aku pun pernah buat keje gitu, buat sardin puff guna roti kawan... sedap

catz, takkan la kau sudi berbuka kat rumah aku yang langsirnya koyak rabak dan melerek labuh 1 kaki, hahaha (aku pun takmo ajak weh) maluuuu

makdaracute said...

pernah buat beberapa kali apple pie ala2 mcm mcD guna prata jenama kawan tu....
sedap gak...

en_me said...

sodapnyerr..

deeja said...

salam catz...pe khabar?cht...wah sedap ye sardine puff tu...leh akak try ni....

CATZ said...

en me,
nak jadi bini mithali masak kena rajin dan excellent ek???

CATZ said...

N.M ibrahim..
ye..senang je kan guna benda ni..
memasak semudah ABC..
hehhehe

CATZ said...

mama,

ha..korek le segala isi peti ais..memasak semudah abc..hehehe..
kita nak resepi mama..taknak yg dlm tenet..

CATZ said...

simple,

aku bukan ada bakat sgt...ada kala aku masak aku buang..hahaha..disaster..
kihkihkih.
buka cafe?..
err...lagi 10 tahun..
hehhe

CATZ said...

fifi,
welcome to my blog...
:)happy reading ya..
kita mmg suka makan..
samalah kita..
salam ramadhan.

catz mioww.

CATZ said...

kog,
aku bukan kisah dgn langsir ko yang koyak rabak tu...
hehehhe...
aku nak makan je..
nak raya nih beli langsir baru le..tapi aku takde lah langsir ko koyak rabak....ko cakar2 langsir ko kew..
hehhehe

CATZ said...

mak dara,
ptg ni catz nak wat apple pie pulak..
hiks..
:)

CATZ said...

en me..
sedap?..eiii puasa ni...
hahhahah

CATZ said...

deeja,

khabar baik...
u apa kabo?..family sihat??
cubalah..resepi ringkas dan mudah..
:)

.tunfrida. said...

ahaa...
selalu guna phrata KAWAN utnuk buat sausage roll, dsb.