bulan puasa ni teringinnya benda-benda yang dijual di bazar ramadhan..
hissss....
tapi kan aku dah janji..No bazar Ramadhan. Kecuali sebab2 yg x dpt dielakkan. semalam pun baru je reload fridge kan..so masak benda dlm fridge tu saja ye cik kiah,.
Dah 11 Ramadhan (cepatnya masa berlalu)..aku masih bertahan lagi. Belum sekalipun ke bazar Ramadhan..or param or apa2 ajalah org panggil now nih...hehhheeeeeeeeeeeee
ayam percik ala-ala
so aku google cari resepi ayam percik paling senang ..sebab ayam percik kan ada banyak version.
Versi terengganu, versi kelantan, versi pasar malam kat selangor,KL..
ada yg dimasak dln periuk dulu, ada yg terus bakar atas arang etc...mcm2 lah cara.
ada yg dimasak dln periuk dulu, ada yg terus bakar atas arang etc...mcm2 lah cara.
so aku masak yg paling senang yg bahan-bahannya ada didlm fridge aku yg tlh di reload semalam..
Bahan-bahan:
bawang merah - 2 ulas
bawang putih - 2 ulas
halia- 2 inci
serai satu batang
cili kering - 4 tangkai/biji
ketumbar - 1/2 sudu
jintan putih- 1/2 sudu
asam keping - 1 keping
santan - 11/2 cawan (aku guna santan kotak je..senang)
serbuk kunyit
minyak
cili merah - 1 biji
Ok jom masak..
kisar bawang-bawang, cili kering,halia, ketumbar dan jintan.
Tumis bahan kisar hingga garing..
masukkan serai, santan dan sedikit kunyit.
catz nak ada warna sket, so catz tumbuk kasar cili merah. Ok masukkan sekali.
Kacau sebati, masukkan garam.
kacau hingga agak pekat.
kelar sket ayam tu.
Tuangkan sos tadi pada ayam.
Ratakan...masukkan dlm oven.
Catz guna microwave oven, guna grill function.
Ayam ku yg terpusing-pusing-pusing dlm oven....25 minutes...terbalikan jika perlu, siramkan kuah sket..bakar semula hingga ayam nampak dah terbakar..ops...nampak ayam dah garing..
kuarkan..hidang. if suka tambahkan baki kuah tadi..
ehmm...takdelah sesedap ayam percik bazar Ramadhan. Tapi bolehlah nak lepaskan keinginan. heheeeeeeeeee
Bahan-bahan:
bawang merah - 2 ulas
bawang putih - 2 ulas
halia- 2 inci
serai satu batang
cili kering - 4 tangkai/biji
ketumbar - 1/2 sudu
jintan putih- 1/2 sudu
asam keping - 1 keping
santan - 11/2 cawan (aku guna santan kotak je..senang)
serbuk kunyit
minyak
cili merah - 1 biji
Ok jom masak..
kisar bawang-bawang, cili kering,halia, ketumbar dan jintan.
Tumis bahan kisar hingga garing..
masukkan serai, santan dan sedikit kunyit.
catz nak ada warna sket, so catz tumbuk kasar cili merah. Ok masukkan sekali.
Kacau sebati, masukkan garam.
kacau hingga agak pekat.
kelar sket ayam tu.
Tuangkan sos tadi pada ayam.
Ratakan...masukkan dlm oven.
Catz guna microwave oven, guna grill function.
Ayam ku yg terpusing-pusing-pusing dlm oven....25 minutes...terbalikan jika perlu, siramkan kuah sket..bakar semula hingga ayam nampak dah terbakar..ops...nampak ayam dah garing..
kuarkan..hidang. if suka tambahkan baki kuah tadi..
ehmm...takdelah sesedap ayam percik bazar Ramadhan. Tapi bolehlah nak lepaskan keinginan. heheeeeeeeeee
selamat bersahur.
22 comments:
pergghh.. leh jadi isteri mithali nih.. suker sukerr
aaaaa... ku kepingin ayam percik. mcm tau2 je T_T
selamat berpuasa catzs :P
Catz, beli ayam percik kat bzr ramadhan pun bmbg cpt basi.. Elok la msk sndiri kan, puas hati :)
catz, aku pernah sekali je gi bazar buka kat presint 2 putrajaya: MENYESAL! penat berjalan dari kete ke bazar, alang² penat kena la beli byk utk membaloikan perjalanan itu kan, hehe. bukan hal tak sedap (sbb beli kat gerai² yang aku kenal je muka tokey dia), tapi penat, and letih, sebab balik tu jem pulak... betul nak dekat maghrib baru tiba LL... buang masa. beli kat urat keting je, kira aci tak?
catz,
sedapnya!
mama dah buat minggu lepas...mama panggang kat atas dapur gas..tapi sebelum tu mama rebus ayam + santan sehingga setengah masak. so bila panggang barulah mana letakkan rempah2nya di atas ayam tu...tak lah lama sangat masa memanggang!
tapi catz lagi smart, guna microwave.
11 hari lum g bazar lagi? wahh.. tabiknyer. kita dah mengulang ngulang kek gula hangus makcik timah :D
tade microwave catz..nk pusing ayam kt mane lak nih
hmm..nmpk sdp!!terliur gak lah tgk gbr tu... best best nnt nk buat gak..thanks, catzs..
en me..
hahahha...
apesal lompat-lompat suka tu??
kihkihkihkih
ayu,
teringin?..
apa lagi.pi terjah bazar ramadan sana..yg kuah putih, kuah merah semua adaaaa....
:).
if rajin masak..hehhehe
INTAN RH,
ye..saya pernah beli food kat bazar basi...nampak cantik..keciwaaa je..
hemm..masak sendirik pun bagus..
terjamin kebersihan dan sihat utk dimakan..
:)
kog,
mmg iaya pun..penat pi bazar Ramadhan ni..nak park..nak berjalan.kena round satu bazar yg panjang tuh..bila dah susah2 park, mcm ko ckp la..takkan nak beli sikit je...so kena beli banyak..
beli mcm2..then berat bawak barang..tempuh org ramai lagi...berjalan sesak2..nampak benda yg sedap meletups sure nak beli..kena tunggu lama pulak..then jln lagi....
pi park..kdg kete kena block..
nak kuar parking satu hal pulak..
then redah jem pulak...
uih,,..mmg banyak tenaga diguna semata utk dptkan makanan yg sebebnarnya kita nak mkn bukan nya banyak mana pun..kan..
baik masak simple2 je...
hehehhe..kan...
urat keting??..aciiiii..nasi berlauk pun ok gak..
hehheheh
mama,
nak le resepi mama..
catz cilok dr internet je..
nak resepi mama eh..
sure mama masak sedapppp...
shasha,
u pi bazar mana?..
wooo...sure sedapp kek gula hangus kak timah tuuuu...duk ulang2..hehhehe..
neezaref,
guna oven biasa pun boleh...bisa saja dongg.....
bakar atas dapur gas oso cannn
senang jek,
kak linda,
cuba lahhhhhh....
:)
sure sedapppp..
:)
bila nak jemput kita mai dtg rumahh,,
byler nk lepak langkawi?
akan ku cuba resepi ini...
....................
....................
....................
stlh dapurku ada oven kelak... hehehe
macam boleh try ni.. ketumbar tu bhs inggerisnya apa? hehehe...
Ramadhan,
lagi 4 tahun kot..
last year dah lepak 2 kali...
hiks
AJ,
buat jgn tak buat...
sure kakak ko kagum gila karang.
tak yah ada oven pun boleh..
bakar atas dapur gas...
:)
er...nak guna oven pusaka ke..
Mas,
ketumbar tu corriender..
ada dlm bentuk biji, ada serbuk dan ada jugak daun ketumbar...
aku suka pakai yg bijik...tumbuk..
:)
Post a Comment