Monday, March 31, 2008

ASAM PEDAS MUAR

Menghampiri Pekan Parit Jawa

Ha...catz...nak wat entry ASAM PEDAS...ops...bukan catz masak yer..

Hari sabtu mlm, catz menuju ke selatan. ke arah Muar atas urusan keluarga...memalam buta u ols...takdelah malam sgt..bertolak pukul 8.30 mlm...exit kat tol Ayer keroh, Melaka dan straight use the Lebuh AMJ (alorgajah -merlimau-jasin kot?)..so mcm nak singgah umbai since mmg dah lalu, tapi memikirkan masa tuh dah dekat 11 mlm, kansel je lah..dari ayer keroh ikut Bukit Katil dan AMJ and dari situ bandar Muar cuma lebih kurang 38km. Dlam perjlnn dari rumah sini ke Muar duk alyan Af consert kat Radio ERa...hehhehe..

Sampai ke bdr Muar, kat Jambatan Muar, wah...meriahnya Jambatan Muar.....ramaiii sgt org memancing kat jambatan...so sampai Muar takde singgah memana..tidur muar town..terus fengsan..esok pagi tuh...bangun lambat..and yg best tu..sarapan dah menanti atas meja...Kak J pi pasar pepagi katanya..Murtabak, Tapai pulut, karipap..baru je tangan nak capai, "hepppp!!..cholesterol..jaga yer!!"

erk..so pasrah lah..mkn separuh murtabak, dan sekeping karipap dan telan beberapa ubat..

After breakfast, bertolak ke Batu pahat..my mom's house.. sian emak..tak sihat..itupun dia beriya-iya masak bila tau aku nak balik..siap buat gulai kari ayam kampung..susah payah mak kata abah kejar ayam..aku singgah pasar semerah beli few items coz ingatkan mak tak sihat so dia tak masak...mcm2 lauk cat beli..lauk mentah lah...ingat nak masakkan utk mak..tgk2 mak tgh menggulai ayam..catz beli mcm2 utk mak dah abah..so sambil -sambil rehat catz tolong mak masak..utk kesihatan catz masak ikan singgang, tempe dan tahu masak air. Kesian mak, susah payah dia masak gulai ayam, cat jamah sketttt je..tak lalu mkn coz rasa demam dah dtg semula..tapiii..utk jaga hati mak, catz tapau le lauk2 yg mak masak..mak and abah pun catz tgk happy tgk catz balik...


Dalam kul 2.30ptg, catz nak bertolak balik ke Bangi coz this week i'll be staying at my apt..yey!

dan u ols...mak catz buh mcm2 dlm bonet kereta...hiks..nenas, lauk, (duk pikir rebeh bahu nak membawak naik atas tingkat 17 neh...)..hehhehe..

and eh...masa kat pasar semerah i managed to get kerepek tempe for Saira...hihohiho..


Dan sampai kat pekan parit Jawa, singgah pi Asam Pedas Pt Jawa..nak beli bungkus, cat bukan asam pedas lover, tapi tah...rasa nak makan..di Muar ni banyak kedai asam pedas, tapi yg famous ialah Asam Pedas Parit Jawa. Masa cat sampai kedai tu, wah..ramainya manusia dan mereka bukan lah org Muar..tu catz sure sgt..derang di mcm rombongan apa tah, kovoi kot, dgn 4/4 besar-besar bagak dan semua looks so brutal bagai..muka ganas-ganas pun makan asam pedas..hiks..

selain dari tuh mmg banyak nampak org2 luar yg sedang enjoy asam pedas. Masa catz duduk kat meja tu kan..tunggu order, org sebelah catz baru je sudah mkn..Chinese, derang mkn sampai licin kuah segala, nasi tak habis pun..tapi asam pedas tuh mmg licin, bermangkuk2 plak tuh.. derang hirup dan ratah je..mak aih..sedap benar ke??

Cat order pari dan ikan merah, bungkus..rushing kan, takut hujan..org dlm kedai makin ramai..

depan kedai asam pedas ada org duk bakar otak-otak. So sapa nak otak-otak bleh order terus..kan besttt tuh...

Catz pun snappy-snappy sket lah ..(masa cat duk snap photo sambil minum limau suam tuh, baru perasan dpn catz mcm catz kenal..hoo..pelakon Tv tuh..lama dah dia tak berlakon..nama dia aku lupa..ni pelakon 80-an ....and dia dgn sowang pompuan. Bila dia perasan catz mcm snap-snap gambar, yg pompuan tu duk tutup2 muka sambil kengkadg toleh kat catz..
hm..catz bukan wartawan ok..takde maknanya aku nak mempaparazikan artis suam-suam kuku nih..hiks...koser...)

Lepas dapat order, bertolak teruss ke Bangi. Tapi kan...sampai seremban jammed. aaabergerak tapi sloww giller.hujan sekejap lebat sekejap renyai-renyai...patutnya dalam pukul 5.15 dah sampai rumah tapi.pukul 7 baru sampai..itu pon exit Nilai ke Bukit Mahkota since the traffic floww perghhhhhh..slow gila lah..


Jeti sebelah kedai Asam Pedas




Dua buah kedai Asam Pedas

Asam Pedas Mak Ngah Pengasas asam pedas pt Jawa


Asam pedas ikan merah


Asam pedas ikan Pari

Lepas isyak, catz panaskan asam pedas dan makan dgn nasik panas dan lauk yg mak bagi..haa..catz mkn satu senduk dan mkn ikan je..tak mkn kuah pun...agak masin lah...sedap jugaklah..as i am not truly asam pedas lover bagi catz rasa dia biasa je..tapi melihat keadaan pengunjung kedai tu..penggemar asam pedas pasti suka!

Macamana nak sampai tempat ni? Kalau dari arah Melaka, terus ke bandar Muar dan ambil hala ke Batu pahat. U ols akan jumpa Pekan Parit Jawa, kat traffic light,kat situ ada signbod masuk kanan (ASAM PEDAS PARIT JAWA-------->)..haa..masuk dlm dlm 1 km/1000 meter kot..tak jauh pun..kat situ byk gerai, yg cat tunjuk ni salah satu...yg pernah masuk majalah 3 (TV3) pun ada..yg tu bukan kedai mkn mcm yg cat pi ni..yg femes masuk majalah 3 tu gerai modern, cam medan selera, dah dinaik taraf..ada banyakk gerai situ..

Tapi kesudahannya mlm tadi asam pedas catz tuh duk ada dlm periuk tu haaa..banyak lagi...makan sikit je pun..

Makan ubat...tgk anugerah bintang popular, tak samapi satu jam catz dah terlelap..haa.tak taw sapa menang..

3 comments:

Beruang Madu said...

Catz... aku peminat asam pedas yg tak berapa pedas lah, aku dengar kat Muar tu ada org bukak kedai asam pedas tengah malam jer... tu pun ikan keli jer tapi laku giler... ko tau ker kat mana? aku nak merasa lah ... apa mandram dia dah letak kat dalam tu yer

Catz said...

yer abg bear..aku pun tak suka yg pedas sgt..kalau pedas sgt aku tak makan punya...
ada org yg masak cuma pedassss dan masamm..ada yg balance..tak berapa pedas, manis2 sket dan masam..yg tuh aku suka..
yg pasal ikan keli tu catz tak tau..cat mmg ada dengar ada kedai yg bukak mlm dan pukul 1/2 pagi pon org duk dtg makan..ak taulah kedai yg mana..tapi kat Pt jawa tu lah..tapi kebanyakan kedai asam pedas serve beberapa jenis ikan...kalau ada luck ko adalah keli tu..

ilovebudu said...

baper sehidangan asam pedas pari kat mak ngah...best sangat nampak..terliur