Ptg sabtu ni actually dah plan nak masak simple..lepas maghrib, buka fridge ada udang. Nak masak apa??? Duk pikir-pikir, masak sambal tomyam udang lah..
Bahan-bahan:
Udang sederhana besar - 20 ekor
serai - 1 batang
halia- 1 inci
bawang besar - 1/2 labu
sos tiram - 2 sudu
jus limau nipis - satu sudu
cili kering (blended) - 2 sudu
daun limau purut - 5 helai
kicap manis - 2 sudu
tomato cherry - 6 biji
cili api - 5 biji ( diketuk).
daun ketumbar
minyak
air
Cara-cara:
Bersihkan udang (buang kepala, gunting bhgn belakang dan buang kotoran), cuci dan tos.
Tumbuk bawang putih an halia.
Bawang besar dimayang kasar.
Tumis bahan tumbuk, hingga naik bau, masukkan cili kering. Kacau sebentar.
Masukkan cili api dan bawang, masukkan sos tiram, kicap manis dan serai.
Bubuh sedikit air dan kacau rata.
Masukkan udang, biar hinggan agak masak. Masukkan daun limau purut dan jus limau nipis.
Masukkan tomato, kacau rata hingga sebati dan masak.Hiris halus daun ketumbar dan tabur , gaul rata.
Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment