Monday, March 3, 2008

Roti jala dengan ayam kari

Malam tadi, sambil-sambil tgk TV, catz wat roti jala. cicah dengan ayam masak kari. Nak lain sikit, catz bubuh belimbing buluh dalam kari ayam tu.
Nak try?..jom...buat roti jala dulu..

Roti jala



Bahan-bahan:

Tepung gandum - 2 cawan (diayak)
telur - 1 biji
sedikit serbuk kunyit dan garam
air -2 1/2 cawan

Cara-cara:

Bancuh tepung dengan air, masukkan telur, serbuk kunyit dan garam.Kacau hingga adunan betul2 sekata, licin. Tapis.Bolehlah menjala...ye..guna acuan roti jala..catz buat tak cantik sgtlah..dah lama tak menjala, kekok pulak. Lepas menjala, angkat bila dah masak, dan lipat, gulung..siappp!





Mari masak ayam kari with belimbing buluh

ayam kari dengan belimbing buluh


Bahan-bahan:

ayam - 4 ketul (hiris kecil)
serai- 1 btg
halia- 2 inci
belimbing buluh - 10 biji
bawang merah- 4 ulas
bawang putih -3 ulas
kayu manis
bunga lawang
buah pelaga
santan
jus asam jawa- 1 sudu
serbuk kari - 2 sudu besar
serbuk kunyit

Cara-cara:

tumbuk bawang putih, bwg merah, halia. Ketuk serai. Tumis semua bahan tersebut hingga naik bau, masukkan kayu amnis, buah pelaga dan bunga lawang. tumis sebentar. Masukkan serbuk kari yg telah dibancuh air. tumis dgn api kecil sebentar hingga agak garing. Masukkan ayam, gaul rata, biar hingga ayam kecut. Masukkan santan dan biar mendidih hingga ayam masak. Masukkan garam, air asam jawa dan belimbing buluh. Biar hingga belimbing masak. Siap utk dihidang...




4 comments:

Saira said...

wow.. u masak roti jala mlm2.. well good for you. BUT.. ko apa hal masak roti jala malam2 ni?? dah tak de keje ke? sometimes i feel it's so ridiculous! Sorry la catz.. this is exactly what i always think la.. from a view of a person like me who never understand a person like you..

1st, dah la ko kene masak roti tu.. pastu kena wat kari lak tu.. kari tu.. kena guna santan and so on so on (4 me, any food used santan considered as big)*ketuk kepala kat dinding* Hahaha *pening* again, i will never understand..

Catz said...

hehheheh..
tah le..aku kan..kalau dpt masak jadik happpyyyy gituh..hahhaha..kan siang tu aku tak masak langsung..makan sate dan makan kat luar..hehhehhe..so satu hari kalau tak masak tak sah le..
masak benda ni simple sgt lah...bukan susah pun...wat roti tuh cam bancuh lempeng je...menjala tuh kejap je...satu jalaaan tuh tak sampai 2 minit pun dah leh angkat dan gulung..senang gila lah..

masak kari tuh pun senang gila..hehhe..ko kalau nak masak simple kari leh tgk resepi tuh..simple je kari aku nih..
sambil buat kari ayam, sambil menjala..

hehhehe..tapi tu ler..kolesterol tu le..tapi aku guna je santan dlm kotak..ditulis NO KOLESTROL...hahaha..

Mimi said...

betulla catz rajin betul u masak! bila baca ur blog asek rasa lapar je hehehe.. nanti tapaula bwk mai lab kitorg muehehehehe...

p/s - kemana hilangnya butet tu??? ciannye dia.. mesti sesat..

Catz said...

hehhe..bukan le rajin sgt..tapi suka..hehhehe..kdg malas gak..mimi pun rajin masak gak kan...
Insya-Allah..nanti catz ada masa catz masak tapau utk u ols..

tak tau le ke mana butet tuh..tiba2 je hilang..sampai sekarang..tanpa jejak..sobs..sobss..