Tuesday, March 18, 2008

BULI??

Catz sebenarnya maleh nak story mory menda nih..tapi geram..nak luah gak...
Adik catz...lelaki. Baru hampir 2 bulan masuk sekolah teknik...kena buli..
dibuli oleh budak form 5. satu dorm dgn dia. Actually catz mmg bimbang bila adik nak masuk sekolah asrama. Adik beradik catz hampir semua sekolah asrama,tapi sebab kami smeua perempuan tak pernahlah terjadi kejadian yg pelik-pelik. Mmg bimbang bila baca kat akhbar budak2 buli rakan satu sekolah, satu asrama. And this happened to my brother...grrgrrrr...
geram gila lah...
punca?
satu hari adik catz demam..so dia stay kat dorm. Then this budak Kulai (BK) , sau dorm dgn dia. He is in form 5, pi monteng pi mana tah, tapi ckp kat cikgu yg dia pi jaga adik catz. So cikgu tanya adik catz, betui ka dia jaga adik catz, of course lah adik aku tak tau menhu ..tentu ckp tak. So dah kantoi lah si BK (Budak Kambing/Kulai) ni... So dia tlh dihukum oleh cikgu. Jadik dia bengang le ngan adik catz, blame adik catz atas kekantoian dia tuh..so dia duk pukul2 adik catz (adik catz tak melawan..coz katanya kalau melawan lagi teruk kena)....BK ni siap ada geng.
And yg lagik sadis dia buh SETERIKA panas atas perut adik aku!!!! Siol dak?? so ada bekas. Last week kan cuti sekolah. So ahad tuh mak catz dan kak long nak hantar dia pi balik asrama, dia beriya2 takmo..mak desak2 baru dia ckp..so yesterday..mak catz went to the school and met the teacher, the BK etc...mak catz tanya.." napa pukul anak makcik??" dia ckp " tak ingat"..and " saya gurau je makcik"..oi...ko dah belasah anak org setengah mamfos ko ckp gurau...sangat vavis kan....!!!Dan dia beriya2 ckp tak sengaja...???!.. oi BK...ko ni dah short circuit kah???!! And sebaga hukuman, cikgu telah belasah dia depan adik dan mak aku..adn BK konon2 dah insaf...
aku tanya mak, napa tak report polis.kes2 mcm ni mmg ada sekolah yg sorok2..karanga kalau ada yg dah arwah ka..yg dah putus jantung ke baru leh nak kepoh2 masuk media segala..so masa tuh apa yg boleh dibuat????!! plis lah sekolah..bertanggungjawab sket!! ini melibakan nyawa orang tau dak..BK telah digantug sekolah selama satu minggu SAHAJA!!.. So wut happen after this..?..cikgu senang je ckp kat adik aku.." tak pelah..awak duk luar asrama je.." so now adik catz duk umah akak catz lah.... (hamboi..yahu-yahu le tu...x yah ikut peraturan asrama ye?).
dan BK lepas ni still buleh sambung persekolahan mcm biasa and wut oif dia dendam dgn adik aku kan?..buleh imagine dak????????????!
Patutnya kena buang sekolah je..pi lah balik Kulai sana..mak pak hang antar pi sekolah suh jadik samseng ka??? akai ko dah takde kah??
and yg lagi sadis, masa hantar adik catz ke klinik, cikgu siap pesan kat adik catz "JANGAN CKP KAT DOKTOR AWAK KENA BULI KAT ASRAMA"..seeee????? hapa ni??? jaga reputz sekolah lah tu...
so catz ckp kat ak catz..
ckp kat cikgu tuh...buang je budak tu dari sekolah or else kami akan buat report police...gantung sekolah bukan selesaikan masalah....nnayti dia buli lagik org lain pulak...
cikgu....puhlisss lah....use your brain!
!

6 comments:

Saira said...

Patutnya report polis ja kalau budak tu tak dibuang sekolah.. nanti adik u kena lagik tau pastu kena ugut ka.. bahaya orang cam ni.. kalau tak tukar je sekolah adik u tu. sekolah biasa pun ok dari duk sekolah yang macam tu.. Tak pun you suruh adik u masuk seni mempertahankan diri.. anyway i mmg tak suka la kejadian cam gini.. Nasib baik adik i brutal.. so dia tak kena buli waktu sekolah dulu (rasanya la)..

Catz said...

tu ler..tgh duk nak suruh k long pi jumpa cikgu and mintak jasa baik dia utk buang sekolah budak itu..org lain berhak utk belajar di tempat yg selamat dan selesa..
kalau dia takmo suh derang buat polis report.

purp said...

aku x paham lah cikgu/sekolah yg nak sorok kes buli ni... aku rasa this is one of the reason, budak2 tu berani membuli sbb xder tindakan yg sadis akan diambil. i do believe kaki2 buli ni ada masalah jiwa... mcm psycho gitu... layak dpt rawatan kat hospital org giler.

Catz said...

yup..org waras, tak sewenang-wenangnya pukul org tanpa perasaan kan...mesti ada masalah mental.cikgu pun satu nak sorok jaga reputasi apa benda lah kan..patutlah budak2 berani buli..and i keep wonder why kerajaan tak nak buat undang2 yg strict pasal masalah buli disekolah..
habis2 kena gantung sekolah....
mesti ada best solution utk tangani masalah mcm ni...tapi selagi tak kena kat anak menteri ke etc..depa wat derk sajork.aku geram dgn reaksi cikgu sekolah ni...singkat sungguh otak..

Beruang Madu said...

Catz... bukan ker ko yg patut bertindak...buat aduan kat Pejabat Pelajaran sana dan buat terus report polis siap dgn nama budak tu... alang2 menyeluk pekasam Catz

Catz said...

tu lah..aku ngn Noreh Jones dah pikir gitu.penat dah pujuk wat report..tapi dah adik dan mak tak mau pulak..tambah2 mak pulak tak berapa sihat....kesian pulak..tah ah..aku harap lepas ni takde apa yg berlaku..