Wednesday, June 17, 2009

10 sebab kenapa kita kena makan di rumah.

tajuk macam skema kan?? ala-ala ceramah cik seri siantan.
saja..
hari ni aku nak sembang pasal 'kenapa kita kena makan di rumah..bukan makan kat kedai..'
(ha-ha...entry mesti berkait dgn makan..kalau takde perkataan makan, bukan blog aku le tu kan..betul tak cik kiah??)

ok..tgk kat tajuk..ada 10 sebab. meh aku senarai sebab kita kena makan kat rumah.

1. sebab ko masak sedap sangat. so kalau tak masak, bakat, kebolehan tuh macam sia-sia lah.
2. Masak kat rumah jimat. masak nasi goreng, boleh makan 2 kali..sarapan, lunch.
3.makan bersama ahli keluarga di rumah, mengeratkan silaturahim.
4. kebersihan.
haa..ni aku nak citer sket. ada sekali minggu ni, aku makan kat kedai mamak. sebab diet konon2 makan le capati. pelanggan adalah 3-4 org je, dan aku duk mengadap ke tempat depa duk menebar dan goreng/masak roti canai tuh. so aku nampak le pembuat roti itu menggelek capati, menarik2 ..menggelek semula dan meletak atas kuali rata tuh kan. capati tak guna minyak, letak je atas hot plate tuh. dan pembuat roti menekan capati tuh...dia guna kain yg digumpal2. dan tak lama tuh dia guna kain tuh utk lap tangan dia, lap2 kuali tuh..lap tangan, lap pinggan. then guna semula utk tekan2 capati aku tuhh!!!!! aku duk pandang je ..iskk..sabo je kan. kemproh je..
cih..cih...cihhhhh...aku turned off terusss nak makan.


bila capati tuh sampai kat meja..aku konon2 le koyak2kan capati tu..main2 sebab aku dah tak lalu dahhh..tapi yg tensinya..2-3 pekerja kedai ni mcm duk observe2 la pulak aku makan.
so aku suap kuah dal ke mulut...sambil tuh konon2 koyak2kan capati tu.....sampai kering le kuah dal aku. Bila aku panggil pekerja tuh sebab nak bayar, dia ckp " kuah dal mau ka?" sbb dia tgk kuah dal dah kering, capati melambak lagi...aku geleng kepala je.
so...ni le knp kita kena makan kat rumah. utk make sure apa yg masuk dlm mulut tu bersih.

ni satu lagi. u ols lalu tak makan kalau dihidang dgn sudu yg ala-ala artifak sejarah yg baru dikutip dari gua. ni berlaku last week..sabo je kan. sudu ni mmg dia dah bubuh dlm ABC aku. aku duk srooott..sroott ABC ku, then surelah kita akan amik sudu utk kacau2 ABC tuh..tgk sudu..haaa....??? mak aku kuis2 sudu tu..hitam tangan dia.
sudu tuh kotor...
tak kisahlah dah buruk..kalau bersih aku ok je...tapi kotor..hitam..
tergamak hidang pelanggan dgn sudu mcm ni...tergamak ek...??

tergamak ek?..dia ingat aku flinstone ke??? sabo je ek..ek..

aku ckp tadi 10 sebab kan...
nantilah bersambung, kalau aku rajin le.

38 comments:

@xiM said...

kalau aku laa dapat sudu macam tu konpem terus aku blah..muntah balik la ABC tu jawabnya...euuuwww...

*saya bukan penggemar kedai mamak..:)

kucingorengemok said...

hahaha, aku tgk no4 pastu ada cite panjang² pastu aku agak dah, catz ni mesti tak cukup point karang... keh keh. eh tapi betul la, kat sokkabor hari ni cite restoren byk kena tutup lps kem kesihatan cek. apa daaa... melampaunya sudu abc tu oi. mcm baru lepas buat kuis tanah.

hazali said...

sudu yang ada sentimental value kot pada tuan kedai...
hehe
tapi kualiti kena jaga la...

neezareef said...

ye keeeee..tuala 3in1 tu namanye...lap tgn lap kuali tekan capati..iskkk..sadis wokkkk

anne said...

setuju sangat catz. kes yg kedai mamak tu, at least tu catz nampak depan mata....yg kita tak nampak tak tau la kan.

heheh....i pun pantang betul bab sudu berkarat tu. bukan kat kedai je...kat rumah orang pun turned off...walaupun kekadang kita tau coffee stain..tapi i geli.

SiMpleSmArtErMe said...

Ishh..serius nak muntah dengar citer Catz. Sudu tuh..ishh.. tergamak sungguh..

NenekPenne said...

len kali order tosey... he hehe...

lagi satu kan, kalau kita minum jus ker whateverlah kan dalam gelas.. cuba peratikan tepi2 mulut gelas tu...especially gelas plastik..kadang2 nampak hitam jer kat tepi2, kadang2 ada lagi bekas2 lipstick... uwaaaa....

tapi sesungguhnya sudu tu memang kotor...yulks.....

nuruli33ah said...

hehe ku tau kak catz ni suke masak (dan pndai masak)..tp seram gak tgk minah ni begitu obsessed dgn cooking utensil..kuikui...ke mmg cmni?hehe kak catz kalo free ym jap, nk ckp bende..

atty's said...

dan yang palin besh makan kt umah jimat banjer..

kucingorengemok said...

catz, baru teringat nak tanya - adakah kedai mamak ni berdekatan little libya? kalau ye, baik ko warning aku kedai mana... takutttt.

noniey alias said...

eee... biar betul.. thats y aku tak suka makan kat kedai mamak.. sebab dorang ni peng***r betul..

camne leh letak sudu camtu? tak ke bengong namanya.. boikot kedai tu...

noniey alias said...

eee... biar betul.. thats y aku tak suka makan kat kedai mamak.. sebab dorang ni peng***r betul..

camne leh letak sudu camtu? tak ke bengong namanya.. boikot kedai tu...

roseazmi said...

Alamak Catz, geli tengok sudu tu. Tulah makan je kat umah..masak punyalah terror. Tengok kami makan kat umah jek...hehehehheheh..

makcik rokiah said...

(ha-ha...entry mesti berkait dgn makan..kalau takde perkataan makan, bukan blog aku le tu kan..betul tak cik kiah??)

<<< cik kiah jawab... yer betul dan tidak syak lagi..kekeke..

erghh... tak patut betol cerita capati dan sudu tu...

NenekPenne said...

sampai jugak cik kiah ke blog ni.... he he he...

purp said...

errr... mmg x lalu makan klu tgk sudu kotor. i klu sudu berdaki pun x leh... that's why x suka sudu yg ada ukir2 or pemegang plastik... cpt berdaki kt celah2 ukiran or pemegang plastik tu.

CAHAYA said...

Haha. Kalau theme kedai tu klasik macam mana? Sure keluar gak sudu2 artifak ni. :P

nuruli33ah said...

hehe sori silap bg komen sbb tak bace dulu ceramah cik seri siantan tu..mari saye blanje saudari kt kedai mamak yg ber_seh (dan sedap) =p

ajijul said...

hi catz..lame xjenguk blog ko nih..oit..tegamak sungguh kedai tu..aku paling xske kalo sudu koto..isk

AYU said...

sudu zaman Flintstones. mamak tu bajet pakai sudu vintage la tuh konon!

CATZ said...

axim,
aku mmg hot le dgn kedai tuh...geram gila aku dia hidang abc pakai sudu camtuh..tak respek pelanggan langsung.
pengotor ek..mmg rasa nak muntah.

CATZ said...

kog,
mmg mcm baru guna utk kuis tanah..
hehhehe...aku heran le..camno kedai ni bleh hidang pelanggan dgn sudu cenggituh..kedai ni kat batu pahat,,
sedih le.

CATZ said...

hazali,
sentimental?..hahaha..kalau sentimentel..senirik gunalah..hiks..
sabo je kan..

CATZ said...

neeza,
mmg 3 in 1..tah2 5 in 1...
geli siot...aku hangin je..tapi malas le nak sound..karang kecoh pulok..tapi xmo ah aku mkn situh lagik..

CATZ said...

anne,
catz kalau nak mkn kat kedai mmg tgk dulu sudunya..kalau tak bersih mmg geli nak makan..betul..walau stain ke..tetap aku geli..

CATZ said...

simpleamartme,
nak muntah?..hehehe..kiranya berjaya lah karangan aku kat entry nih..
hehehhehe...
mmg serious geli...sabo je kan..
apa punya peniaga lah..kedai melayu tau...iskk

CATZ said...

nenekpenne,
mmg catz selalu perati..
kalau owner kedai yg pembersih, perihatin..mmg akan menitik beratkan hal kebersihan..mmg tak faham dgn peniaga yg tak kisah pasal kebersihan..

CATZ said...

nurul,
call akak..aku dah ilang no tepon ko le..tepon ku masuk washing machine..
lama tak jumpa ek

CATZ said...

atty,

mmg jimat belanja..bersih pulak tu kan..

CATZ said...

kog,

mmg mamak dekat litle libya..
aku bagi hint..."terletak dihujung"
hehhehe

CATZ said...

noniey,
kedai yg sudu kotor tuh kedai melayu..
sedih ek...pengotor..

CATZ said...

rose,

mmg geli kan..hehehe..untung le ko makan kat rumah sokmo..ko masak pun sedap2..dah buleh dah bukak kedai mkn kat christchurch..
hehhehe

CATZ said...

makcik rokiah,
alamakkkkk...sekali betul daaa..makcik rokiah sudah marii...
hahahahhahaa...
hikssss....

CATZ said...

purp,

aku kalau dibagi sudu basah2 puh aku tak lalu..derang ni kan..berniaga apa lah kan...takde sivik tul lah..
tulah..baik guna sudu biasa2 je kan..ukir2 tapi celah2 tuh berdaki pun geli..

CATZ said...

cahaya,
kalau klasik pun toksah le pakai sudu apa2 artifak sejarah ni..hehehhe..kembang tekak mak..

CATZ said...

nurul,
call akak ye..!

CATZ said...

ajijul,
hi cikgu..lama tak nampak?..anak murid camna?..kalau degil2 ko cubit tak??

hehhee..aku pun mmg geli sudu kotor..
hhehhehe..

CATZ said...

ayu,

vintage?..hehhehe...bengong sungguh kan..yg sudu tuh kedai melayu le..sedih betul aku...hapa tah..wengg betui bagi pelanggan sudu cam tuh...