Monday, June 1, 2009

Thai green curry

Thai beef green curry
(opss....ni bukan makan kat Bangkok..tapi dimasak di dapur catzscafe semalam...)

Thai green curry, atau kari hijau adalah sejenis hidangan popular di Thailand. Ia merupakan sejenis hidangan yg diberi nama berdasarkan rupa dan warna hidangan ini. Selain itu, ada juga red curry, yellow pun ada tak silap catz.

Bahan utama untuk membuat green curry ni ialah paste curry hijau, santan kelapa, sos ikan, gula merah, daun limau purut, serai dan thai basil leaves (umah aku takdo benda ni..aku ganti dgn sedikit daun kesum..kehkehkeh..memandai2 aja aku ni kan..).
Paste green curry tuh adalah adunan bahan seperti cili hijau, bawang merah, halia, lengkuas, kunyit hidup, paste udang, garam. Kalau rajin buat le senirik..mak malas nok. Lagipun aku saja nak guna yg aku beli kat sana..


Ni green curry paste yg catz beli siap. Haaa...beli kat Suvarnabhumi airpot..sebab aku lupa nak beli kat market. Ngok ngek aku ni...kawan aku kirim, so utk tak menghampakan mak gigih jugok carik sebab duk teringat benda ni masa dah kat airport..cih..cih..cih..aku mcm amazing race carik benda ni kat segenap kedai..dah le besor airport nih..kalau aku round 10 kali boleh kurus gamaknya..last2 jumpa kat kedai yg paling hampir dah dgn balai berlepas...
nak tak nak, aku beli jugoklah..sebab regenya cam boleh wat beli curry paste stock 3 tahun..iskk...sure mak aku geleng kepala 18 kali tgk rege sepeket kari ni..kehehheeeeeeee..
apa nak buat..tekak ni pun teringin jugak..aku beli 5 peket dan sepeket red curry paste. Royal Thai cuisine katanyaaa...hehheeee....

so..semalam aku masak..sepeket ni aku guna utk 2 kali masak.. mahal so aku sayang and jimat-jimat la....kihkihkih..

memula aku tumis le green curry paste ni..dgn api kecik..dlm 2-3 menit..then aku campakkan cili hijau besar dan serai yg dah dipenyek-penyekkan.

Then buh santan..aku pakai santan kotak (jimat/ekonomi / senang). If ada santan fresh lagi bagus. lagi sedap le kot...aku dah lama masak tak guna santan fresh...ada perasaan 'malasilitus' di situ ..

Kacau rata, masukkan daging...kacau, masukkan le cili api yg dibelah2 (if nak pedas..letak le banyak-banyak..aku buh 4-5 bijik je..then buh gula merah sikit, masukkan daun limau purut, biasanya green curry ni disertai dgn sayur. Biasanya org Thai guna kacang panjang or ada yg masukkan terung yg kecik-kecik tuh..tapi aku tidak mempunyai semua itu, aku masak berdasarkan apa yg available dlm peti sejuk je.

Then aku belah-belah tomato..masukkan....biar le mendidih sebati, buh garam secukup rasa. then hidang le....
nyumm...nyum...

p/s: eh..gigihnya aku masak sambil pegang kamera. dah lama aku tak buat ni..

26 comments:

neezareef said...

igt masa ketuk2 ramadhan jehan miskin ade masak nih...

tp catz nye lg npk kaw

makdaracute said...

rajinnya catz memasak...memang sangat gigih tu memasak sambil snap2 gambor...saya pun dah lama tak masak guna santan fresh...oso kena serang ngan penyakit M..hik..hik..

cikgu zainab said...

Terliur!

NenekPenne said...

meluap2 nak balik masak..almaklumlah posa...

*yang aku pi bukak blog sicatz di tengahri buta time berposa ni apa kejadahnya...kang dah tertelan air liur*

tunfrida said...

huwaaa...nak nangis nengok step-by-step masak kari ijo nih... teringin!

rasanya macamana eik, catz?
rasa kari kita ke?

CAHAYA said...

wah, nampak sedap. Macam kat kedai plak. Uish. kene carik ni.

k.o.g. said...

daun kesom masuk dlm kari, haha... ambik kau! asal kenyang kan, labu :)

hazali said...

kena pakai tripod la...baru boleh masak dgn tenang dan sedap...hehe

en_me said...

sodapnyerrr kari tewww..

anne said...

macam sedap je...terus lapar ni.

SiMpleSmArtErMe said...

simple x pernah try lagi green curry..tp x der la green pon kan??

Anak Jawa said...

bagus sedekah kt anak yatim mcm cheq niiiii. kih kih kih

CATZ said...

neeza,
oh ye ke?..bisa org guna ayam, catz saja guna daging...hiks...
wah jehan meskin pun pandai masak ye..
catz suka gak tgk program tuh..yg sheila rusli jadi host tu kan..

CATZ said...

makdara,
bukan rajin lah..saja 2 je..dah jarang masak best2 now nih..asyik duk goreng ikan..maklumlah...kucing..hiksss.
guna santan kotak lagi senang lah..jimat masa..hehhehe

CATZ said...

cikgu zainab @ mama,

thanks sudi singgah jenguk dapur saya..mama masak lagi sedap kot..

CATZ said...

nenekpenne,
masak apa?..
selamat berbuka puasa ye..
iskk...rajin puasa kan...

CATZ said...

tunfrida,
masak simple je pakai ready made paste..rasa dia bukan mcm kari..sebenarnya yg menyebabkan dia hijau tuh, cili hijau.. plus lengkuas, halia etc...rasa dia mcm gulai lemak dan paling best rasa dan aroma daun limau purut tu...

CATZ said...

Cahaya,
memang sedap....catz suka banget..nak cari kena pi kat restoran thai kot..

CATZ said...

k.o.g,
salam,
welcome to my blog..
hehehe.,.saya tiru ada satu blog tuh..dia ganti bay leaves tuh dgn daun kesum..hhhehehe..sewdap je..

CATZ said...

hazali,
tripod..??
hahaha..sesilap tripod tuh karang masuk periuk//hehehe

CATZ said...

en me,
hai...
mmg sedap..makan dgn nasik suam..
nyumm..jemput makan..

CATZ said...

anne,
jemput makan....sila..sila..jgn malu..

CATZ said...

simple..
u should try...sedap tau...tapi biasanya pedas sikit...
warnanya agak kehijau-hijau kekuningan..

CATZ said...

AJ,
sila tunggu di simpang dgn TUPPERWARE 2 mu itewww..
hehhehe....

neezareef said...

catz..ya btl..akak sheila rusly hostnya...

rasanye daging ke ayam dua2 pn sedap

CATZ said...

neeza,
next aku nak buat guna ayam pulak..
hiks..