Monday, June 15, 2009

Short trip to Penang


Ke Penang last week. weekend lepas yg aku duk beramazing race tu lah. Tapi macam-macam benda dan event jadi this week sampai le wekeend semalam..masa tak mengizinkan nak update blog.
So catz buat beberapa je entry ringkas trip penang ni.
Catz dah banyak kali ke Penang, kira Penang ni takdelah asing sgt bagi catz. Tahun- tahun yang lalu kdg setahun ada beberapa kali ke Penang, selalunya sebab kerja. kalau rajin selak entry dulu-dulu, ada gak entry Penang. So yg ni buat ringkas je sebab blog ni mcm travelling jurnal, so buat juga few entry sbg catatan.



Landing kat Penang International Airport pukul 9 pagi. Nak check in hotel pun awal sangat. So, amik cab ke Bukit Bendera. Oh..actually tak amik cab airport, sebab masa kat arrival tuh diapproach oleh seorg lelaki..(ni ulat ke istilahnya??).. dia ckp..dia charge RM30.00, teksi airport RM38.00. heh..jimat 8 hengget. kereta dia pun selesa. Selamat le sampai ke Bukit Bendera.

Harga tiket keretapi Bukit Bendera

Jadual perjalanan keretapi

Ni bukan 1st time tau aku naik Bukit Bendera. Last year aku naik dah, atas urusan kerja. Masa tu pergi naik keretapi, balik/ turun naik pajero. serams gila siot... aku duk pejam-pejam mata time tuh. Kalau tak kerana kerja, memang tak koser lah aku..hehhehe..

ok..tiket dah beli, nak naik train lama lagi. So sarapan dulu kat cafe stesen keretapi ni..mkn nasi goreng dan laksa (ceh..diet sgt le konon, padahal kat airport KL tadi aku dah telan sepinggan bihun). Aku kalau berjalan je tetiba perut berubah jadi perut dinosor.

duk tunggu keretapi..

tu dia...keretapi dah mari..

ok..jom naik..

padat dan sendat dalam train. ehm..how ek nak enjoy the scenery on the way naik tuh.. pack semacam je train nya.Lagipun now cuti sekolah. So pengunjung sangat lah ramai.

train bergerak..

keindahan pemandangan kiri dan kanan..enjoy..
Hutan malar hijau menutupi sebahagian besar Bukit bendera. Pada paras yang lebih tinggi pokok paku pakis, pohon konifer banyak ditemui. Bukit ini kaya dengan pelbagai hidupan liar dan pelbagai tumbuhan yang unik juga. Mamalia kecil, seperti tupai, monyet juga banyak di sini. Pelbagai jenis burung juga boleh ditemui.

Terdapat pelbagai lokasi menarik atas Bukit Bendera ni.
Ada masjid, taman burung, etc. kalau nak menginap, ada hotel. Ada juga warung teh. Kalau rajin nak menyusuri denai utk menikmati keindahan alam pun boleh. kalau waktu senja, dari atas bukit ni akan nampak penorama indah jambatan Pulau Pinang dan pandangan sekitaran yang menarik.

nice view..

pemandangan Pulau Pinang dari atas Bukit Bendera

Terdapat gerai-gerai cenderehati, makanan dan minuman.

nak?

Pulau Pinang famous with buah pala..so haruslah ada dijual di mana-mana


Rasa best gak..kali kedua ke sini. So kalau ke Penang, jangan lupa, naik ke Bukit Bendera.

ha..letih dah...jom le..turun bawah..makan nasik kandar pulok....jom!

12 comments:

Zuridah said...

amboi syiok nya catz..berjalan sepanjang masa.

kucingorengemok said...

ada terasa mcm asmidar gf ali setan tak? hehe...

en_me said...

sonoknyerr jalan sorang sorang panjat panjat bukett ghitewww.. ehehe

AYU said...

laksa T_T laksa T_T laksa T_T

amboi catzs, daring selamba je posing dlm tren. ahahaha... mujur abg kat blakang tak posing sekali. tehehe..

NenekPenne said...

nak pitam akak naik train bukit bendera tu.... dah lah ramai orang, bersesak2...kena berdiri pulak tu... train pulak slow... uwaaaa stresss..... dgn bau badan manusia yang mcam2 bau...oksigen pleaseeeeeeee! ha ha ha...

abanglong said...

gambar second last tu...
klu tengok backpack, ngan baju sejuk.. wahh.. cam panjat kinabalu seh ! hehehehe

CATZ said...

zuridah,

idok le berjalan sepanjang masa..
ada masa kita tidur..kerja..hehhee..
hows life..? lama tak nampak u

CATZ said...

kog,
asmidar?..ai setan?..apekahh??
hihihihihi..

CATZ said...

en_me,
kita tidak memanjat..gaya je lebih..
hahaha..naik train lah..
kekekkeke...

CATZ said...

ayu,
ko pantang tgk laksa ek..
hehehhehehe

CATZ said...

nenekpenne,
setujuuuuu!!!
sgt pack dan mcm2 bau..
hahahahahahah..
tuh aku pun terpikir..mcm naik train putra time balik koje je..
so apabenda pemandangan yg nak dienjoy nyaa??
kekekkee

CATZ said...

abanglong,
hahhaha..
gaya je lebih oke..
cuba suh panjat betul...kekekke..
mau ada yg kena usung karang..
hahahahhaha,...