Friday, June 19, 2009

Kenduri dan Nasi Ambeng

Ni entry ke berapa tah tentang nasi ambeng..sebelum ni ada gak aku buat entry nasi ambeng.
ni sajalah kan..
Last week kan ada kenduri kat rumah nenek catz.
Kenduri orang jawa memang tak boleh dipisahkan dengan nasi ambeng ni. Tradisi gitu.

set nasi ambeng


mak aku terpaksa dengar aku membebel..
"mak napa tak masak je bihun ke, mee goreng je ke...then buat bubur...kenyang dan jimat. Nak buat nasi ambeng ni lauknya macam-macam..complicated..banyak kerja,,kesian sedara mara yg rewang."
bebelan aku dijawab dgn jelingan tajammm mak..pastuh, tangan mak aku mcm gerak2 nak ramas molots laser aku...hahhahha...
uuuuuu....takutt...
hehhe..sebenarnya aku bukan apa..sebab fikir, kesian dgn nenek..baru je berlaku kematian kan..
aku fikir. kenapa nak masak susah2..buat kenduri ala kadar dah la..masak simple2 je..
tapi orang jawa mmg banyak jenis kenduri, dan selaluu je ada kenduri...so ikut je la..sebelum mak aku baling aku dgn pinggan, baik aku senyap.hihiihihihi.
sebenarnya, balik kg ni mmg aku plan nak makan nasik ambeng kat mana-mana lah kan..
aku nak pi parit Raja sebenarnya..katanya ada nasik ambeng best..hehhe..tapi buat apa aku nak bersusah payah..haaaaa..dpt mkn yg ori punya kan...nasi ambeng kenduri..yuhuu!!

so.. ptg sebelum kenduri tu, aku dgn mak dan adik2 rewang le. Tu pun aku ngelat, dtg lambat sebab aku pi Pontian. Aku datang je depa dah siap masak sebenornya. so aku dtg je..tetiba dihidang makanan..nasik bagai...so aku makannnn je la...then aku tlg kemas..cuci pinggan segala.
Then cepat balik rumah mak , mandi..lepas maghrib aku dah ada kat rumah nenek utk tugas kenduri.
Salah satu task aku ialah utk buat hidangan nasi ambeng. Aku, mak dan sorang makcik yg buat. semua sekali 9 dulang. satu dulang makan 5 org kot.
Lauk pauknya ialah ayam masak kicap, sambal tahu, sambal goreng, dan mee goreng. Kalau ada serunding kelapa lagi best. Selain tu ada ikan masin goreng jugak. Nak letak lauk2 lain mcm tempe goreng ke, sayur ke..pun boleh.

Ni sambal goreng jawa. Ia adalah campuran kentang, tempe, suhun, tahu kering , tahu basah, kacang panjang, lada etc. Nak resepi detail selak entry lama2..catz ada bubuh resepi.

Ayam masak kicap

semua lauk pauk di letak atas pinggan. susun elok-elok mee goreng, ayam, ikan masin, sambal goreng, sambal tahu.

Bubuh nasi dalam dulang. Ratakan nasi. (sepupu aku ye-ye O posing...hahaha..dia tak tau yg aku amik gambar tangan dia je..kekekekeke)

Letak lauk yg dah disusun dlm pinggan tadi di atas nasi. opss..alas plastik dulu..
ok..dah siap!!

Kendurinya lepas Isyak. Lepas habis kenduri, aku tolong berkemas lagi. Sinsing lengan cuci pinggan, gelas, kemas sampah..senang supaya esok nenek dan sedara mara tak yah dah berkemas lagi. Aku gigih cuci pinggan, dulang etc, dekat pukul 1 baru siap kemas dan balik rumah mak.
sekian, report nasi ambeng.

15 comments:

CAHAYA said...

wah, makan dalam dulang. tak pernah lagi experience macam tu. lauk tu mmg bubuh sekali eh?

Uncle Lee said...

Hello Catz, wow, I love Malay food, have eaten lots old days, but ta'pernah see these dishes before.
For a moment thought was ayam percik, ha ha.
Love your well taken photos here.
And you looking good too.

You have a pleasant weekend and keep a song in your heart, best regards, Lee.

kucingorengemok said...

aaah, aku tak dpt menerima entri ini dgn hati terbuka sbb sesungguhnya hatiku penuh hasad (lapor la). kat pt raja aku suka nasi ambeng wak salam tapi sllu tak bukak kedai psl dah tua kot, hihi. harris bam juga popular. sekian.

ps: gua tak dpt kuih arab free. pilih kasih! ps lagi: sw dah tutup ke? aku nak nangiiiiisss...

linahilmin said...

unik tul hidangan nasi ambang ni! adusss..., teringin nak mkn sambal goreng!

neezareef said...

apesal lauk ambeng x buh dlm daun pisang...salu kan taruk dlm daun pisang jek..then ayamnye br dlm pinggan..

heheh..lain kaw lain arr kan stylenye

NenekPenne said...

tak berapa suka sangat so tak derlah rasa teringin...ha ha ha..cuba bak mai depan mata...harusssssssssssssssssss habis......

CATZ said...

hi cahaya,

nasi ambeng ni org jawa punya tradisi.
selain di johor, di selangor pun ada.
lauk tu dia bubuh dlm pinggan, letak atas dulang nasi tuh...
bila makan..amik lauk tuh bubuh atas nasi. dihidang dlm dulang ni time kenduri je..mereka mkn dlm dulang.
senang..tak banyak pinggan nak basuh,.

CATZ said...

hi Uncle Lee,
welcome to my blog,
happy reading ya..enjoy..
:)
thanks for visiting my blog.

oh..that dishes is javanese tradition. usually serves by javanese people in Johor and Selangor during the 'kenduri'.
enjoy the photo.
:)

thank you very much.

CATZ said...

kog,

haaaa...ko lapor kewww....hiksss..
hehhehehe..aku ucapkan ko tenung le gambar nasik ambeng tuh puas2..hehee.,
oh...aku sebenornya nak pi haris bam le hari tuh..terbaca dlm blog hantu makan..hehehe..tapi tetiba pi pontian tg piai pulak..tak sempat le ke sana...

weh..ko tak dpt kuih..hahahhaha??...
aku kan..time dia ckp...suh amik..nak aja aku amik kuih yg besor2..tapi x sampai hati..amik le kuih yg dipotong2 tuh..
hehhee...amik 2 ketul...

sw tuh ada kan?..dah tutup ke?.aku tgk elok je bukak..iskk..cuba tgk sekali lagi...aku bukan hari2 duk litle libya pun...kdg2 je..

CATZ said...

linahilmin,

pernah tak makan nasi ambeng?
hehhehe...u org mana?
sambal goreng tu senang je mebuatnya..kalau rajin selak le entry lama2..label sambal kot..ada resepi bergambar di situ.

CATZ said...

neeza,
mmg patutnya bubuh dlm daun pisang.
tapi tak sempat carik..+ aku malas le..
letak dlm pinggan pun senang..
hehhehe..a'h..lain tempat lain l;e kan caranya...

kucingorengemok said...

baru perasan jwpn ko kat bawah pasal capati dan kedai mamak yang di tepi. hahaha. sw tutup ko punya pasal la rupanya! tah la, dah 2 pagi dia tak bukak, biasa subuh² kala lagi dah niaga. nanti ptg ni aku cek. aku tak order capati pun, buat milo ais takde pakai tuala kan? haha :)

neezareef said...

catz - kes hang yg mls upenye...cis..

eh daddy's village tu kt tmn bkt pasir..tau x maxis yg lama..kdai dia deret2 situ gak...

linahilmin said...

kog ngan catz mmg kenal ke? ye ye je sembang...
penah kawan, kwn2 bwk.. tp tapau dlm tupperware, dlm dulang tak pernah.. teringin nih! siler buat & jemput akak gi makan!

CATZ said...

kog..
betui ke totops dah??
iskkkk.....aku jarang duk little libya..so tak perasan...

kog,

hehhehe...


linahhilmin,,

catz dgn kog kenal kat blog saja..
rupa dia pun aku tak pernah tau..hahhahaha