Wednesday, June 24, 2009

Rojak emak

Rojak emak saya



Ha..cop..cop!!
aku stop kejaplah entry labuan..kalau aku rajin aku sambung sat lagi.
Ni rojak emak...sebab emak yang buat. Dah tu sedap le pulak..
Aku teringat masa aku kecik-kecik. Kalau kami dapat no 1..abah akan bawa kami ke pekan makan rojak.hihihi. aku suka kuah rojak zaman tuh. Tak sama langsung dgn kuah rojak zaman sekarang ni , apatah lagi versi rojak mamak. TAK SAMA oke.
Yang zaman dulu punya sedap (ceh...dah tua benor rupanya aku ni..hahahha). Susah nak carik zaman ni.
Aku dgn mak mmg suka mkn rojak bila kitarang pi 'ngeteh'.
Tapi hari tu masa balik kampung, mak ckp.."emak punya rojak lagi sedap...yg nii..tak berapa lah..pelik je rasa kuahnya"- tu dia..mak aku sedang naik lift sambil tekan butang sendiri (sukatik le kan mak aku nak naik tingakt berapa..kekekeke.
aku pon......ckp.." haaaa..apa kata mak buat.....".

so esoknya..aku, emak dan abah pi pasar selepas sesi 'mengeteh" sekali lagi. hihhihi.
kami beli bahan-bahan dan balik gotong royong masak. Aktiviti ni disertai oleh adik lelaki aku jugak. Aku bagi dia task " menyiang tauge"..kerja paling tak macho...hahhahaa..walaupun molots dia muncung sedepa, siap jugak sebesen tauge dia siang, buang ekornya.
Mak aku buat kuah...buat tepung.
Adik perempuan siang sayur2 lain.
Aku?...pengawas dapur..ke ke ke. O..aku busy tgk camno mak aku buat kuah lah...then aku tolong2 celur mee.


Bahan-bahan:

tepung gandum
yis (mauripan)
timun
tauge
mee kuning - celur
tempe- goreng dan hiris nipis
tahu- goreng dan hiris nipis
sengkuang
telur- rebus dan belah 2
salad

Bahan kuah:

cili api
bawang putih dan merah
kacang tanah
kicap manis
sos tomato
garam
gula



Cara-cara:

sayur-sayuran tu buat le apa yg patut, basuh, hiris.
Mee kuning tu celur.
nak buat tepungnya, amik yis buh air sket..then campour dalam tepung. tambah air..kacau2.
biar kejap..goreng sampai kembang, Dah coklat,angkat, sejukkan dan hiris.


nak buat kuah:

goreng kacang tanah dgn api kecil. Then bila kcang dah nak masak, masukkan bawang dan cili, goreng sekali. Angkat dan blend kering.
Amik bahan blend tadi, tambah air, sos tomato, kicap manis, garam, gula. campur le dan rasakan keseimbangan rasanya.
AKu tak tau le skukatan sebenar, sbb belum pernah buat sendiri.
aku rasa weekend ni nak try le...


Nak hidang, masuk je segala bahan dlm pinggan, siram kuah.


jom makan!!

17 comments:

kucingorengemok said...

kan dah kecur... chit!

tunfrida said...

cik CATZ ni kalau buat entry pasal makanan dia, auuwww...bisa bikin gwe memberontak tau!


berontak mau makan.

CAHAYA said...

tiba2 aku teringin rojak. harus pegi carik kejap lagi. huhu.

atty's said...

palin besh sebab ade tempe..sodapnya ..den doman ni semua tingin..huhuuhuh

neezareef said...

npk sedap arr catz..air tgn bunda katanye ek..

tempe goreng..fuhhh

roseazmi said...

nak buatlah..sedap ni..

Anonymous said...

Rojak mak ko CATS mesti ada identitinya tersendiri ya... TEMPE... aku teringin rojak kat Tanjung Mas Muar tu... ada lagi tah ya..masa aku sekolah awal 80an
selalu ke situ..

CATZ said...

kog,
kecur?..haahhaha....aku tgk blog ko lagik lah terbeliak mata...bukan kecur je..dah tahap gaban sudah!

CATZ said...

tunfrida,

hikss..memberontak nak makan takpe..jgn memebrontak lainn..

CATZ said...

cahaya,
kat lembah klang ni nak carik rojak sedap kat mana??
tolong research plis..hahaha

CATZ said...

atty,
demam ko dah ok ke belum??
berselera jeww..
hiks..
jgn lupa mkn ubat ye

CATZ said...

neeza,
air tangan bunda mana boleh lawan kann..kannn...
lagi2 rempeyek tanagn bunda ku..aduihhh

CATZ said...

roseazmi,
buat le....pastu anto kat aku semangkok buleh??

CATZ said...

hi anon,
welcome to my blog..
rojak kat tg agas?
ehmm....tak taulah...
sana bukan femes dgn mee bandung keww???

roseazmi said...

Catz,

kat sini mana ada tempe. Nanti saya kasik semangkuk eh? baru tadi p beli mangkuk, tgh sale giler skrg nih..

tunfrida said...

oh catz, mau makan rojak di lembah klang, spesifiknya di bandar klang sila ke Emporium Makan > Rojak Klang Gani.

cendol pun sedap!

emporium mkn is opposite pasar jawa, landmark berhampiran adalah bgnn centrepoint.


pssst: disebabkn cik katz rajin mengembara, kita nak la dia jelajah klang pula. harap2 dia ada masa...

myself said...

ohhh sangat sedap rojak bonda tu
ada unsur kasih sayang di sebalik timun tu...
oooooooooo