Tuesday, June 30, 2009

Chicken Thai Green Curry

Cooking on weekend..
ada balance green curry paste and santan...
beli seketul ayam..
terung pipit....so..ni lah dia chicken green curry.

Chicken Thai green curry

Bahan-bahan diperlukan:

ayam
kari hijau paste
terung pipit
bawang merah, putih (aku guna bawang besar)
santan
cili hijau (2 biji)
cili api (sukati nak pedas mana..nak pedas meletop letakle banyak2)aku buh 5 bijik je.
serai
halia
daun limau purut

Cara-cara:
mula-mula, bersihkan ayam, hiris , cuci dan tos..ketepikan sat.


hiris ayam, catz guna ayam bhgn dada

tumbuk le bawang-bawang , cili, halia,

Tumis bahan tumbuk dan masukkan le cili besar (belah kasar), dan tumis bersama curry paste. Then masukan serai yg telah di ketuk. Tak payah le sampai garing sgt pun menumis ni...agak2 je ..if kering sgt cam nak hangus, tambah je air sikit.

Masukkan ayam dan gaul sebati...gaul-gaul. Then bila dah sebati, masukkan santan, kacau hingga mendidih ye.Then masukkan daun limau purut.


sesambil tuh...ni lah dia terung pipit...rasa dia pahit2 sket..bagus buat ulam ni kan.. ha..tanggalkan dari tangkainya...petik sebijik2..basuh. (1st time tau aku beli benda ni...belakang rumah aku xde tanam ni...)

Masukkan terung pipit, kacau-kacau...biar layu dan sebati dgn curry ayam ni. Agak2 dan masak..tambahkan sedikit garam...rasa sket..wallaaaa!!
hidang le..

then aku masak sayur campur. Tauhu, brokoli, cendawan dan bunga kobis.,.mix vege with oyster sauce...nyumm..

jom masak

8 comments:

aianna said...

4jam lg until waktu berbuka

arghh!knp up8 ttg green curry ni..wuaa gila sedap hokeh!terung pipit rase pe kak?

wuaaa~akak jht..

noniey alias said...

rajinnya tumbuk bawang.. kalau aku confirm blend je.. saya kan pemalas skit.. huhuhu

kucingorengemok said...

jom masak? lain kali ckp 'jom makan' ok? aku akan dtg. heheh.

neezareef said...

bawak besabo je la nengok nya

CATZ said...

aianna,
kalau tgk blog akak, tutup mata ok..hehehhee...

CATZ said...

noniey,
tumbuk le sedap...satu lagi..exercise oke...kuar muscle..tak yah sesusah pi gym lorr

CATZ said...

kog...
jom makan..jom makan..jom makannnnn!!!hehhehe

CATZ said...

nezareef..
bersabo..bersabo yer..nak??
hehhehehe