Friday, June 19, 2009

Trip ke Tanjung Piai National Park


Balik Johor last week, ajak mak dan adik-adik pegi Tanjung Piai. Aku dah lama teringin nak ke sana, tempat paling hujung Selatan Benua Asia.
Ideanya spontan je...ajak mak keluar, actually nak pi sarapan kat luar je..tetiba aku ckp "jom..pi Pontian..pi Tanjung Piai."

Kami sarapan di BP..makan nasi dan asam pedas sebab nak jalan jauh so sarapan heavy lah.

Asam pedas ikan merah


Ok..now..menuju ke Pontian Kechil dahulu before proceed to Tanjung Piai. Dari Batu Pahat ke Pontian lebih kurang 95 km. Opss..jauh gak ek..sebab ikut jalan ke Senggarang, Rengit, Pontian.

Ok..sejam lebih, sampai le Pontian. Aku drive relax-relax je..sembang2..
Dah lepas Bandar Potian kechil...Ooooooooooo....AKU LUPA ISI MINYAK..sigh...dah le tgk petrol aku dah tak sampai satu senggat. cih..cih..cih..seremss ni..borak2 lupa nak berhenti stesen minyak..aadeehhh...

Kami berhenti kedai buah. Beli beberapa jenis buah yg dah siap potong. makan dalam kereta.
Tanya dgn org kedai buah jln ke tg Piai, dia ckp tak tau..tak pernah dengar..haaa?? heran pula aku.


Kami sampai le jugak ke Tangjung Piai National PArk...follow je sign board dan tanya orang.
Parking kat sini RM3.00.


Sampai di Komplek Pelawat..nak masuk ke National Park ni kena bayar RM5.00. warga tua umur 50 ke atas RM3.00, student pun RM3.00. so kami semua masuk dengan RM3.00..hihihi..
jimatt!!

Sekarang ni kerja2 pemuliharaan di Taman Negara Tanjung Piai tengah dijalankan.
Lepas beli tiket, kami berjalan masuk ke kawasan ni..kiri kana ni hutan paya bakau. ada trek utk ke kawasan paling selatan benua asia, jeti dll.
Banyak aktiviti boleh dibuat di sini. Tapi jalan kat sini kena senyap..

Banyak monyet2 berkeliaran. so hati2.utk keselamatn jgn bawa makanan..takut derang ni rampas pula..

cantik pemandangan di sini..udara nyaman.

kalau penat berjalan, boleh berhenti rehat kat pondok yg disediakan.

heii...youu....!!

hah..tu dia..pelantar atas laut...titik paling hujung selatan benua asia..weh..panas masa ni..maklumle tengahari..panas terik..

Tahniah!! Anda sekarang berada di Penghujung Selatan Tanah Besar Asia.
Yuhuu!!! Sampai gak aku ke sini.

Kami amik2 gambar, lepak makan buah yg kami beli tadi..minum2...amik gambar...balik.

Ni mercu tanda Tanjung Piai


Kami patah balik, dan aku terus drive ke Kukup. Nak cari petrol station. Tanya kat pakcik2 teksi kat pekan kukup. derang ckp.." sini takde stesen minyak..cik kena ke pontian kechil..23 km dari sini"..
WHAT?????!!!!
aku dah gabrah..dah gabrah... pakcik teksi tu ckp...ehm...eh...tgk meter tuh sampai lagiii...sempat ke pontian..jgn berenti singgah2..jln terus je..aircond yg ON kuat sangat..hheheheeeeee..
aaaaa...aku terus pecut ke Pontian kechil..
Tepat! 1 km menghampiri Pontian Kechil, lampu indicator petrol menyala...hiiiiiieeeeeeee...sib baik..selamat sebab dah dekat..terus isi petrol kat Bandar Pontian kechil...
Then singgah solat Zohor kat Masjid dekat2 town.

Kami teruskan perjalanan..ke Batu pahat.Kami singgah makan di Pontian. Kedai asam pedas.



sekian..

2 comments:

Khairul Azmi Bajuri said...

salam.. terima kasih dgn adanya info ni.. baru nak gerak petang ni or esok pg ke tanjung piai dr senai.

tqvm

fandi plc said...

memang best la kat tnjung piai,. teringat awek aq kat serkat.. hiks hikss.. from sulawesi indonesia.