Thursday, June 25, 2009

Wong Solo lagi...

Sudah beberapa kali ke Wong Solo..
yang ni last week ...
lunch gath sempena kebalikan budak dari US tu lah..
Nak makan kat nasi ulam tapi lunch time, ia sgt melimpah dgn org..tak bestlah nak lepak.
so..we decided to have lunch at wong solo..again.
Famous betul now kedai ni...walau pun bagi saya, harga makanan di sini agak mahal, org tetap penuh. Dan agak terkesima jugak bila kawan catz kata...kawan dia..(heheh..kawan kepada kawan), hari-hari makan sini, pagi petang siang malam. Kayanya dia.
Ok..
apa kami order..

Es Buah

Es buah ni harganya RM6.00. mcm fruit punch yg dlm dia ada bebola buah tembikai, sengkuang , laici dll. sedap. Mcm menu wajib kalau makan sini. Yang hairannya...eh?? dah tukar kaler warnanya (ke ke ke..ko paham tak?)...dulu merah..now jadik kuning. Tapi tetap sedap.

ni Es buah versi bulan lepas....ke 2 bulan lepas...merah kan??

set ayam penyet. Ni set ekonomi. nasi, ayam penyet+sambal2+, tempe, tahu, ulam, AIR MINERAL. Ni set ekonomi.

set ayam bakar. Ayam bakar kat wong solo ni manis sikit. Juga datang dgn tempe, tahu sambal2 dan timun..dan air mineral jugak. (SET ekonomi).

sambal dia sedap! Tapi pedas.

Gado-gado.

Aku suka gila gado2 ni..jauh lebih sedap dari yg aku makan kat wong solo Bali.
Yang ni sambal dia mcm sambal pecal jawa mak aku. So,wahai pembaca-pembaca jawa ku sekalian, kalau suka pecal, haa..makan lah gado-gado kat sini ye. (ewahh..kempen aku...harap2 next time dpt makan free ).

Selain menu set. terdapat menu ala-carte. Dari sambal sotong petai, sambal terung, sayuran, ayam penyet dan lain-lain. Sup ekor pun ada. Air pun mcm2 ado.

Ni menu 'cah brokoli'. Brokoli ni pedas sikit.

Sesuai makan bawa keluarga kat sini. Menu ala-carte nya walaupun agak mahal, tapi portion besar. Makan ramai-ramai mmg worth lah.
Jom makan.

32 comments:

al-qamar said...

masih belum berkesempatan lagi makan kat wong solo ni, lalu je, hihihi...

saya sangat2 suka ambience di nasi ulam, wajib makan lagi kat situ :)

@xiM said...

banyak dah tengok orang review wang solo ni tapi still tak pernah sampai.aku suka makan ayam pop kat sari ratu restaurant..sedaappp..

noniey alias said...

sedapnya... terus rasa lapar...

NenekPenne said...

alamat pleaseeeeeeee

es buah tu mcm sedap jer...dahlah aku posa...haiyaaaaa....

bozzobattousai said...

sikitnyer nasik...tak cukup bozzo nak layan tuh...

Kal El said...

ni wong solo kat kampung baru ke Catz?

kucingorengemok said...

ok lain kali mkn gado² pulak... sambal dia org apasal sedap sgt ek? kita org sllu mintak extra sampai 5-6 bekas, rasa nak mintak dlm mangkuk je..

tunfrida said...

CATZ, kalau ini Wong Solo di Kg. Baru, kedai sebelah tu ada jual rojak ayam yg enak juga. tp bergantung la, kot citarasa kita berbeza...

Mimi said...

Tolong jawab Kal El, ni Wong Solo BBBangi.. hehe..

Catz, lawak giler Siti Markonah.. Aku ingatkan monyet tadi, rupanya silap lab, hehehehe.. Jum nasi ulam plak lepas nih!

makdaracute said...

catz...mmg sedap wong solo ni..dah ada few branches..empal sapi pun sedap!!!

SiMpleSmArtErMe said...

Alamak sedapnya pecal..
Glamer ehh warung nih... lupa la kat mana...

Saira said...

ye ker that good.. I rasa ok2 jer.. sambal tu tak sedap sangat la.. I and Roki siap tak suka lagi sebab rasanya pelik.. agaknya kitorang orang perak ni taste tak sama kot...

Apapun i rasa ok la restoren ni... kelemahannya.. panas takde aircond.. dah makanan mahal tu buh la aircond kat kedai kan.. pastu takde broadband lak tu... tapi overall ok la..

myself said...

nampak macam sangat best
kalau ada kesempatan akan sampai nanti...
nak makan cah brokoli...
yum yum...

CATZ said...

al qamar,
yup..nasi ulam pun best..tapi lunch time ramai sgt manusia..sesak napasss..prefere pegi time malam

CATZ said...

axim,
tu lah..kat wong solo takde ayam pop..sari ratu tu resto nasi padang kan?

CATZ said...

noniey..
kalau lapar..segeralah pi makan..

CATZ said...

nenekpenne,
ni kat bandar baru bangi..seksyen 9..belakang deretan old town white coffee bangi..

CATZ said...

bozzo..
nasik putih dia pun mahal le..tak silap aku..rm2.50...

CATZ said...

kal el..
ni wong solo bandar baru bangi

CATZ said...

kog..
ko mintak sampai 5-6 bekas hirup ke sambal tuh..aku satu bekas tuh pun tak abis..pedasss...

CATZ said...

tunfrida..
thanks for teh info..

CATZ said...

Mimi..
thankd for the jawapan..hehehhe..
malasnya aku nih..
yup..cik sitikus lah..monyet pulak..
kalau lab aku yg kat tepi hutan tuh mmg cik nyet lah

CATZ said...

mak dara..
yup...catz pun dah try empal sapi..lembut je dagingnyaa,.

CATZ said...

simple..kat KL ada 2 cawangan kot..
yg catc pi ni kat bangi

CATZ said...

saira,,

heheh..ko tekak perak..kami tekak johor ni mmg suka sambal yg ada kicap cam tuh...sedap weh...
tapi sambal ayam penyet tuh biasa je..cam cili lenyek jeww

CATZ said...

myself..
cah brokoli tu pedas..hehhehee..kalau suka pedas ok le..try their sambal sotong petai..petainya selambakk!

syukur said...

i tetap suka yang brokoli tu....diet makanan ni bagus..he he

Zareen said...

Aku tiap2 minggu makan kat wong solo tmn dagang..sedap, dekat dgn umah aku...hehehe

Anonymous said...

baru-baru nih makan kat wong solo bangi..27/06/10 mahal gile...nasi tambah pinggan kecil satu RM2.50...air limau suam..RM3.00....cekik darah gile...

Anonymous said...

baru-baru nih makan kat wong solo bangi..27/06/10 mahal gile...nasi tambah pinggan kecil satu RM2.50...air limau suam..RM3.00....cekik darah gile...

CATZ said...

zareen,
suka eh? sedap tapi mahalsss

CATZ said...

anon,
saya setuju..
makanan di wong solo adalah sgt mahal.
tapi orang tetappp ramai.
sebab sedap kot.
tapi overall, mmg mahal