Sunday, June 28, 2009

Hujung minggu di sebuah bandar kecil


Hujung minggu..
finally catz stay at home on weekend.hehe..(suppose pegi ke Cameron Highland, tapi cancell...bogozzz..bagozzz..tapi tak dapat le nak makan fresh stoberi yg petik guna tangan sendiri kan.).
aku rindu nak main masak-masak la.
so..busy with cooking xtvt, house chores...vacum, mop..cuci bilik air, basuh porch (aiyoo..penat gila..bibik rumah sebelah ni jeling2 aku cuci porch, nak tolong ke??)

Then,

I went to post office..renew road tax kete.
hahaha..kerani pejabat pos interview aku macam-macam pulak. Maybe dia boring..pejabat pos lengang di petang sabtu, takde pelanggan langsung, so dia ajak aku bual-bual. Tanya aku..keje mana?..duduk mana? jauhnya tempat keje, beg awak lawa...(ke ke ke). Apo-apolah..kat small town kan..so suasana nya lain dari big city. Orangnya ramah-ramah. Bila aku sebut je nama taman terus kerani pejabat pos tu ckp."oo..taman belakang ni kan?"
so done with road tax....
hari yang panas. singgah kopitiam.hahhaa..bertahun aku duk sini, baru sekali ni aku pi minum kat sini..small town, yang aku nampak ada 2 je kopitiam. Selalunya aku just lalu je..hari ni as reward keje penat mengemas tadik aku masuk dan order white coffee.
wow..RM4.00 oke utk segelas kopi sejuk..perghh...aku ingat ni small town, murah sket kos hidup kat sini..heh..lebih mahal dari kopi old town...food?..ehm..tak menarik dan agak mahal (aku rasa yang tak menarik ialah buku menu dia la...kalau dia buat buku menu yg vassss sure aku order makanan punya lah...gambar pun..very de kusam and agak blur. tak lawa. See..buku menu pun boleh kill mood pelanggan nak order oke. So niat nak try food pun terbantut. Tapi white coffee dia rasanya sebijik mcm kat old town.

Then,

ZZassss pi service kete. Ramainya manusia kat kedai nih..8 kali tawaf nak dapat parking..huh...
as living in small town, tgk no kereta aku pun mekanik / tokey woksyop dah tau minyak apa aku guna.
aku: eh..saya lupa la..minyak apa saya guna
tokey woksyop: sintetik..
aku: mcm biasa. lepas service hantar kunci kat klinik.
tokey: beres..saya kasi cepat.

then..lepas service kete aku pi makan cendol pulak.hehhehe...eh cendol kat bandar kecil ni kan, ais dia bukan kisar tau. kedai ni parut ais guna papan.atas papan tu ada benda tajam gitu..eh..camno aku nak ckp ek..tak reti le..aku nak amik gambor masa dia tgh parut ais tu aku malu le pulak..iskk...

Tapi cendolnya sgt sedap!

4 comments:

NenekPenne said...

menda yang dia kisar untuk ais tu kan?

i tau apa yang u maksudkan...

menda yang memegang ais tu ada paku2 kecil... so dia gosokkan ais ketul tu pada shaver ..... aaah mcm tulah...har har har... how to explain arrrr?

noniey alias said...

ha aku tau camne rupa parut ais tu.. biasa kat kg2 je ada.. dorang buat sendiri.. yelah nak beli yang mesin tu, agaknya tak mampu lah plak.. cumanya yang ni kena guna tenaga lebih skit lah kan..

CATZ said...

nenek penne,
bukan..jenis lain kot..tapi very de traditional..

CATZ said...

noniey,
tak reti le saya nak describe..hehhe