Thursday, June 4, 2009

Gulai nangka terubuk masin

Gulai nangka terubuk masin


Ni masak bersantan lagi..nak habiskan separuh lagi baki santan kotak yg diguna utk masak green curry. sebab tu masak lemak. Terubuk masin pula, beli kat Miri hari tu..tak habis lagi.
Nangka ni tah camana 'terbeli' hari tu..catz suka beli sayur/ikan....rasa best sgt..sebab tu terbeli nangka muda.

Bahan-bahan:

Bawang putih - 3 ulas
bawang merah - 3 ulas
cili api - 7-8 biji
cili hijau besar - 2 biji
ikan terubuk masin - 5 hiris
nangka muda - rebus hingga empuk, basuh dan toskan.
santan
serbuk kunyit
halia



Cara-cara:

tumbuk bawang putih, halia, cili api, cili besar, bawang merah.. buk-buk-buk ..if malas tumbuk blend je..sukatik.
tumis bahan tumbuk hingga naik bau, masukkan santan.
Kacau hingga mendidih, masukkan nangka.
kacau sebati. biar mendidih dgn apoi kecil..
masukkan ikan masin..
biar mendidih sebati..angkat.

14 comments:

neezareef said...

mak datuk geramnyeeee

kucingorengemok said...

adoiii, sungguh menggiurkan...

hazali said...

PERGHHH NAMPAK SGT SEDAP NI, BOLEH BUAT LAUK TIME KENDURI KAWIN...HOHO

Beruang Madu said...

nangka muda memang sedap digulai...tambah pulak ada ikan masin memang sedap... nanti aku nak buat kat sana resepi nih tau..

@xiM said...

haah,macam lauk kenduri kawen jaa nih..tapi tetap lah sedap kan kalau makan ngan nasi panas panas..

adehhh lapar..jom lunch!!!

:p

@xiM said...

haah,macam lauk kenduri kawen jaa nih..tapi tetap lah sedap kan kalau makan ngan nasi panas panas..

adehhh lapar..jom lunch!!!

:p

Wahidah said...

Hurm,me tk mkn langka la sis..angin..hehehe...tp durian mkn la pulak..hehehe

CATZ said...

neeza,

apa yg geram tuh?..haa..kalau geram cepat pi masak sana..hiksss..

CATZ said...

kucing oren gemuk..

apa yg menggiurkan..?..rasanya catz takdo letak gambor 18SX..kehekhekeh..
ko salah tgk tak??? cuba tgk betul2..

CATZ said...

hazali,
u org mana?
kenduri kawin masak nangka masak lemak? kat johor ni jarang org masak gulai nangka utk kenduri kahwin..
tapi satu kelainan...sedap tuh...

CATZ said...

Beruang Madu,
hows ur new life in Sabah?
ho...best eh makan2 di Sabah..
oh.now ko masak je ke kat sana? sana mknan siap mahal kan...seafood mentah murah katanya...mesti best xtvt masak2 ko kat sana....syoknyaa

CATZ said...

axim,

lauk kenduri kawin?..kat ganu org masak gulai nangka ye?
wah..best tuh....

CATZ said...

wahidah,
tak makan nangka?
iskk..rugi..makan je sikit2 ok kot..
hgehheheheee

Sierrauniform said...

sedapnye..menyelerakan(rasa betul dah pemadanan perkataan nih)
nangka sangat sedap dimakan tidak kira di masak atau pun dah jadi nangka masak..@u@