Friday, June 19, 2009

Masak-masak sayur di catzscafe - sulur keladi

Pernah nampak tak sayur ni?
Sulur keladi namanya..
Last week pegi pasar di pekan, nampak sayur ni...beli 3 ikat.
Dulu masa kecik-kecik selalu masak sayur ni. Zaman ni susah nak jumpa dah.


Sulur keladi. ia tumbuh dari pokok keladi

Nak masak sayur ni kena siang dulu, complicated sket lah kejenya..tapi ada 2 org bibik yg tolong aku buat keje ni (he.hehee...adik aku le tewww)

kenalah buang mana2 bahagian yg tak dikehendaki

kena siat kulit sulur ni..

haaa..ni dia yg dah siap utk masuk dalam kuali..basuh dulu ye dan toskan.

ok..ni bahan-bahan tumis. Cili kering 5 biji, bawang merah, bawang putih, ikan bilis- blend halus.
Nak best, masukkan beberapa cili api yg dah di penyekkan.Tumis sampai garing,

Masukkan sulur keladi tadi. tambah secawan air, masukan garam dan gula sikit. Sesuaikan rasa. Masak hingga sayur layu, dan kuah kering.

ok..siap utk dihidang.makan dgn nasi suam. nyumssssss!!

12 comments:

atty's said...

nampak menyelerakan.lom pnh mkn lagi..

Inah said...

kecur air liur ku :P

Linda Abdullah said...

Catz balik kg tak ajak kita pun..huhuu
Wah sedap nya keladi, buat gulai pun sedap..tapi allergic sikit masa nak siang and potong sayur keladi nie sebab dia miang dan akan gatal tangan..hahaa

tunfrida said...

ohh...oooouuhh...

sedapnyaa...

masak asam pedas [style kedah] dgn ikan masin pun sedap nih!

makdaracute said...

memang sedap sulur keladi nie....dah lama dah tak makan sulur..

CATZ said...

atty,
mkn dgn nasik suam mmg sedapps..nyummm!

CATZ said...

hi Inah,
laama tak nampak...
sibuk kewww?
hows life...?

CATZ said...

Linda,
pakai le sarung tangan..
hiksss....sure tak gatal..
sedap kan lauk keladi2 nih..

CATZ said...

tunfrida,
tumis kering2 pun sodap..
then goreng ikan masin..puhh..sedor tak sedor 5 pinggan..hahahha

CATZ said...

makdara,
u pun reti makan eh??
best kannn..!

makdaracute said...

hai catz,

reti makan gak sebab saya berasal dari kampung....dulu beli sulur nie kat pasar minggu parit sulong. catz pernah pergi tak pasar minggu kat parit sulong?

Misz said...

salam..
singgah sini jap jenjalan...
mintak izin nak link kan ke blog resepi sulur keladi nih..
tima kasih
:)